Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sporul COVID ajunge la Iaşi cu scandal. Cine primeşte şi cine nu cei 500 de euro/lună?

GALERIE
COVID ambulanta
  • COVID ambulanta
- +

Sunt eroii din linia întâi. Îşi expun viaţa lor, dar şi a familiilor lor. Sunt medici, asistenţi medicali, infirmiere, îngrijitoare sau şoferi pe ambulanţe. Pe 6 aprilie, Guvernul a aprobat un spor de 500 de euro pentru halatele albe din linia întâi. Sporurile sunt date din fonduri europene, dar selecţia pare a se face după criteriul cap/pajură, pentru că nu ştii care e baza de date cu pacienţii COVID 19 cea bună. Să fie a spitalelelor? A celor de la DSP? Cert este că, după răspunsurile la aceste întrebări, la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, din peste 350 de eroi scrişi pentru „solda COVID“, nu au rămas nici 200.

Potrivit Ordonanţei 43 din 6 aprilie, respectiv articolul 8, se acordă „un stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună, pe perioada stării de urgenţă, din fondul de salarii al unităţii angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate sau, după caz, de la bugetul de stat, de la titlul VI «Transferuri între unităţi ale administraţiei publice» sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu această destinaţie, prin ordonatorul principal de credite, pentru următoarele categorii ale personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar, inclusiv personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare şi personalul paramedical, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19“.

Personalul invocat în ordonanţă este în principal cel din cadrul Serviciului de Ambulanţă şi cel de SMURD. Deşi sună generos, stimulentul se acordă însă pe anumite criterii. Pacientul trebuie să aibă COVID 19 fie înainte de transportul cu SMURD sau SAJ sau să fie confirmat pozitiv după internare.

CNP-uri de la femei pentru pacienţi bărbaţi; confirmaţi la spital, dar nu şi la DSP

Aşa cum s-a relatat de mai multe ori în presa naţională, în raportarea pacienţilor COVID 19 au existat mai multe inadvertenţe. Nu de puţine ori, măcar la nivel de judeţ, numărul de pacienţi raportat de spitale nu coincide cu cel anunţat de Grupul pentru Comunicare Strategică (GCS) sau Institutul Naţional de Sănătate Publică. Acest lucru este încă o dată subliniat de datele deţinute de Biroul de Statistică şi Informatică din cadrul SAJ Iaşi, chiar dacă este vorba despre o raportare făcută pentru acordarea stimulentului financiar acordat cadrelor medicale, şi nu numai, care se află direct în „lupta COVID 19“.

După comparaţia SAJ cu bazele de date ale DSP s-au „identificat următoarele erori în completarea fişei de urgenţă prespitalicească: sunt completate eronat datele de identificare ale pacienţilor. Erorile sunt acceptabile în funcţionarea serviciului de ambulanţă, pentru că ele nu împiedică salvarea de vieţi, însă, din punct de vedere birocratic sau administrativ, certificarea identităţii pacientului nu poate fi efectuată de serviciul nostru“.

Cu alte cuvinte, în anumite cazuri, SAJ Iaşi nu ştia nici ce pacient ia şi nici cui îi acordă primul ajutor şi nici pe cine transportă. Mai exact, erau nume diferite, dar cu CNP identic sau nume de sex masculin cu CNP feminin. Mai grav este cazul pacieţilor care, deşi internaţi, la spital au ieşit pozitivi, pe listele DSP nu apar.

„Solicitarea 40441 - pacient confirmat de Spitalul de Boli Infecţioase nu apare în listele DSP - în consecinţă, echipajul EMUM nu poate fi trecut în lista de stimulente“, au scris printre altele reprezentanţii Biroului de Statistică şi informatică din cadrul SAJ Iaşi.

Au intrat la apă. De la 353 au ajuns la 198 de „eligibili“

Biroul de statistică şi informatică al SAJ a atras atenţia conducerii instituţiei asupra acestor aspecte. Conducerea SAJ a încercat să reducă din asperităţi, să-şi susţină angajaţii, dar, ghinion, Ministerul Sănătăţii a redus lista stimulentelor cu mai bine de un sfert. Probabil, după criterii stabilite de foruri europene.

„Ca medic implicat aproape 28 de ani în sistemul medical de urgenţă, normal, mi s-a părut ca tot acest personal implicat în serviciile respective să primească acest stimul. Pe 22 aprilie, am trimis la MS o estimare în care intrau 353 de angajaţi SAJ, care au lucrat efectiv în teren, asumându-şi riscurile de a fi contaminaţi. Au venit adresele de la MS care au spus că trebuie făcută documentarea exactă numai pe pacienţi infectaţi. De asemenea, s-a considerat că infectat este pacientul confirmat pozitiv, indiferent că există un interval de timp între recoltare şi confirmare, adică perioada de incubaţie. Dar riscul echipei este acelaşi. Minimalizarea riscului de infectare a personalului s-a făcut permanent prin dezinfecţia autosanitarelor care acum se face după fiecare caz preluat, indiferent dacă este sau nu COVID, şi prin adaptarea echipamentelor de protecţie a echipajelor din teren. Aceste lucruri însă au rămas un deziderat. Ce am primit de la nivelul MS au fost nişte condiţii restrictive la care a trebuit să ne adăptăm. S-a cerut din partea tuturor SAJ din ţară să se facă modificări. S-a încercat să se explice că riscurile sunt aceleaşi pentru tot personalul. Nu s-a reuşit. În urma acestor verificări încrucişate şi prin asumarea ca manager, din cei 353 de colegi care au participat până acum în «linia întâi» au rămas 198. Care corespund criteriilor MS“, a declarat medicul Corneliu Calistru, coordinator SAJ Iaşi. 

Precizăm că, de la începutul pandemiei şi până acum, la nivelul judeţului IaşI, numărul total al cadrelor medicale infectate cu COVID-19 este 86. Dintre aceştia, 17 sunt medici, 34 asistenţi medicali, 33 infirmieri, un brancardier şi un angajat al personalului administrativ. Unităţile medicale afectate şi citate şi de Federaţia Solidaritatea Sanitară sunt: Spitalul Paşcani, Spitlul C.I. Parhon, Spitalul Sfântul Spiridon, Spitalul de Copii Sfânta Maria şi Institutul Regional de Oncologie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri