Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Spre 2024

GALERIE
catalin onofrei
  • catalin onofrei
- +

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Deşi ne-a promis că va sta departe de politică, fostul premier pesedist Victor Ponta şi-a încălcat încă o dată cuvântul. Criticând Cabinetul Cîţu şi alianţa „de dreapta” de la guvernare, el a cerut formarea unei ample coaliţii „de stânga” (PSD, Pro România, ALDE) care să iasă victoriasă în toate alegerile (europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale) din anul 2024.

Ponta a afirmat că înţelege că nu mai poate fi el acel lider incontestabil al stângii, cum credea cu nici doi ani în urmă. Dar că s-a împăcat atât cu Viorica Dăncilă, cât şi cu unii pesedişti de marcă, pe care altădată (în vremurile amarnice ale lui Liviu Dragnea) îi considera vinovaţi de toate relele pământului strămoşesc. Propunerea sa este ca viitorul candidat la prezidenţiale din partea alianţei de stânga să fie un român neaoş, imparţial, dar cu lipici la public. Un fel de Mircea Diaconu. Am mai auzit ideea asta!

Victor Ponta susţine că, pentru prima oară după anul 2000, PSD şi partenerii săi au şansa să câştige nu doar alegerile pentru Cotroceni, ci şi toate celelalte înfruntări electorale, cu un scor zdrobitor. O problemă surmontabilă rezidă în faptul că „partenerii” (Pro România şi ALDE) nu mai înseamnă absolut nimic pe scena politică, iar Călin Popescu Tăriceanu cochetează deja cu „mititica”, din pricina nenumăratelor abuzuri la care s-a dedat în ultimii 30 de ani.

Totuşi, Ponta are dreptate. Destrămarea mitului că USR-PLUS ar reprezenta un alt fel de partid politic (mai curat, mai performant, mai patriot) coroborată cu confirmarea tristului adevăr că PNL rămâne tot un soi de PSD (formaţiune coruptă, indolentă, fripturistă) oferă pesediştilor avantaje deloc de neglijat pentru anul electoral 2024. 

Însă, în cazul unei eventuale victorii pe linie a PSD, peste trei ani, principala culpă aparţine lui Klaus Iohannis, la fel cum, în 2000, marele responsabil pentru catastrofa electorală ce a nimicit PNŢCD a fost jalnicul Emil Constantinescu. Lipsit complet de zvâc şi viziune, „neamţul” pare depăşit de situaţie, nefiind în stare să influenţeze în bine nici actualul guvern, nici partidul din care provine. Cu mici excepţii, liberalii nu-l mai ascultă pe Iohannis - dar obrăznicia lor este un rezultat direct al lenei de care a dat dovadă preşedintele vreme de şapte ani. Să nu faci chiar nimic în toată această lungă perioadă - iată o veritabilă contraperformanţă!

Singura circumstanţă favorabilă actualei puteri ar fi ca guvernarea să meargă de acum brici, banii europeni urmând a fi folosiţi la reformarea la sânge (şi cu sânge!) a administraţiei, a educaţiei, a sănătăţii, a infrastructurii etc. Fără rezultate vizibile în aceste domenii, nimic nu va mai salva PNL şi USR-PLUS de la o înfrângere ruşinoasă în 2024.

Scenariul potrivit căruia alianţa „de dreapta” ar arunca-o în luptă pe Codruţa Kovesi pentru prezidenţialele din 2024 seamănă prea mult cu mutarea din 2000 - când PNŢCD l-a folosit pe Mugur Isărescu - pentru a avea succes. Indiferent de imaginea bună a fostei şefe a DNA, dacă liberalii şi useriştii se comportă ca până acum, românii abia vor aştepta să scape de ei. Iar apariţia recalcitrantului AUR complică şi mai tare lucrurile. 

O observaţie însă. La alegerile din 2000, soluţia de avarie a fost ca PNŢCD să se alieze cu nesemnificativul Varujan Vosganian (într-o teribil de şchioapă CDR - 2000), alianţa neintrând nici măcar în Parlament! În 2016 însă, fuziunea din al doisprezecelea ceas dintre PNL şi PDL l-a propulsat pe Iohannis preşedinte al României, primarul de Sibiu surclasându-l pe premierul mitoman Victor Ponta. Cine a gândit respectiva mişcare s-a dovedit teribil de inspirat şi poate că zvonurile privind o comasare în perspectivă între o parte din PNL şi o bucată din USR-PLUS, în vederea zămislirii unei noi formaţiuni politice, ceva mai frecventabile, ar reprezenta o altă strategie de geniu. Ori doar o naivă amăgire a electoratului „de dreapta”.

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri