anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Se doreşte aplicarea şi la Iaşi a modelului de la Bucureşti!

Sprijin financiar din partea Primăriei Iaşi pentru cuplurile infertile

GALERIE
afisinfertilitatea (1)infertilitatea (2)infertilitatea (3)infertilitatea (4)
 • afis
 • infertilitatea (1)
 • infertilitatea (2)
 • infertilitatea (3)
 • infertilitatea (4)
- +

Un grup de peste 400 de ieşeni a demarat o serie de acţiuni pentru a obţine sprijin financiar din partea autorităţilor locale pentru cuplurile cu probleme de fertilitate care îşi doresc un copil. Luând drept exemplu Bucureştiul, ieşenii lucrează la un proiect care să fie înaintat Primăriei Iaşi în speranţa că aceasta va aloca sume din bugetul pe 2019 pentru cuplurile care trebuie să apeleze la proceduri de reproducere umană asistată pentru a deveni părinţi.

“Lucrăm la un proiect pe care să îl înaintăm Primăriei Iaşi şi sperăm ca iniţiativa noastră să aibă un răspuns pozitiv. Avem deja promisiuni din partea unor consilierilor locali că vor susţine această iniţiativă şi sperăm să primim un răspuns pozitiv şi din partea conducerii Primăriei. Sunt deja semnale că modelul de la Bucureşti se doreşte a fi preluat şi de către alte primării din ţară: Braşov, Sibiu, Buzău. Un astfel de program trebuie să existe şi la Iaşi, al doilea oraş  ca mărime al ţării, cu clinici şi specialişti cu experienţă în domeniu. Am solicitat  şi o audiență la primarul Iașului pentru a susține această cauză şi sperăm să fim primiţi în audienţă”, a declarat Lorina Bălan, unul dintre iniţiatorii grupului care a demarat Proiectul "Infertilitatea nu se vede, însă sprijinul tău DA!"

Cât costă procedurile: între 4.000 şi  6.000 de euro pentru un copil!

Cât despre nevoia existenţei unui astfel de program la nivel local, cifrele vorbesc de la sine: în anul 2018, în Iași s-au efectuat aproximativ 700 de astfel de proceduri costisitoare, dintr-un număr aproape triplu de cupluri care merg la o primă consultație de specialitate.

„Problemele de fertilitate sunt mult mai frecvente decât am crede şi oamenii obişnuiţi care se confruntă cu aceste probleme trebuie susţinuţi financiar. Costurile procedurilor depăşesc posibilităţile financiare ale cuplurilor care au astfel de probleme, chiar dacă ambii părinţi lucrează. Costul mediu este de 4.000 de euro pentru un ciclu de fertilizare. Vorbim de costul mediu. Dar acesta diferă de la caz la caz. Eu sunt mămica unui copil care s-a născut în urma unor  astfel de proceduri şi costul final a fost de 6.000 de euro.  Să nu uităm că în România natalitatea a scăzut dramatic iar statisticile arată că 1 dintre 5 cupluri  are probleme de fertilitate. Autorităţile nu mai pot ignora o problemă care afectează prezentul şi viitorul nostru ca societate”, a mai adăugat Lorina Bălan.

De precizat că deşi există un Program Naţional prin care statul acordă un ajutor financiar de 6.300 de lei (sub 1.500 de euro) pentru proceduri de reproducere umană asistată, criteriile de acceptare sunt drastice şi puţine cupluri beneficiază de această sumă. În acest context programul iniţiat de Gabriela Firea, primarul general al capitalei, a fost ca o gură de oxigen pentru cuplurile cu probleme de fertilitate.

„În acest program de la Bucureşti sunt înscrise 2.000 de cupluri iar criteriile de acordare a ajutorului financiar permit mai multor persoane să acceseze sumele oferite de Primăria Bucureştiului pentru analize şi proceduri medicale: 13.800 lei. Trebuie să conştientizăm că şi la Iaşi există multe cupluri care au această problemă şi care fără sprijin din partea autorităţilor locale vor renunţa pe parcurs la visul de a deveni părinţi, pentru că nu vor putea face faţă costurilor.  Este o problemă pe care dorim să o aducem în atenţia autorităţilor locale şi din partea cărora sperăm să găsim deschidere pentru rezolvare”, a mai adăugat Lorina Bălan.

Prima „conferinţă” medici-pacienţi

Specialiştii vor discuta cu cuplurile pe tema infertilităţii, într-o sesiune inedită de discuţii organizată pe 12 februarie la Cărtureşti.

Grupul de ieşeni care a demarat acest proiect desfăşoară şi o campanie de conştientizare în rândul populaţiei a ceea ce înseamnă problemele de fertilitate dar şi de diseminare a informaţiilor corecte privind soluţiile medicale ale infertilităţii. În acest sens, în perioada 4-10 februarie, este organizată o expoziție la Palas Mall prin care organizatorii îşi propun să aducă în atenţia ieşenilor problema infertilităţii.

„Şi în Iaşi sunt mulţi oameni/multe familii care îşi doresc un copil dar suferă din cauza problemelor de fertilitate cu care se confruntă. Mulţi suferă în tăcere şi este un subiect tabu despre care de multe ori nu discută nici măcar cu familia sau prietenii. Avem nevoie de sprijin și sperăm că un număr cât mai mare de ieşeni ne va întinde o mână de ajutor, pentru ca împreună să îi  putem sprijini pe cei care duc această luptă pentru a deveni părinţi. Ceea ce ne-a uimit este nevoia de informaţii: ieri, în prima zi a expoziţiei, voluntarii au epuizat pliantele cu informaţii pregătite pentru o săptămână”, a adăugat Lorina Bălan.

La aceste manifestări se adaugă şi o întâlnire unde specialişti ieşeni vor discuta şi vor oferi răspunsuri pe tema infertilităţii celor care se confruntă cu astfel de probleme. Întâlnirea va avea loc marţi, 12 februarie, la ora 18, la Cărtureşti. Speakeri vor fi  dr. Radu Maftei de la Clinica „Origyn” şi dr. Adrian Borş de la Clinica „Omini” - ambii medici ginecologi  specializaţi în tehnici de reproducere umană asistată. De asemenea, la întâlnire este invitat şi prof. dr.  Onofriescu.  Vor mai participa ca speakeri Teodora Popescu şi/sau Raluca Bejenariu în calitate de psihologi ai grupului de suport.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Orban contemplând cariera meteorică a lui Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.