Sprijinul financiar pentru persoanele cu dizabilităţi va creşte de la 1 ianuarie 2018
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 28.02.2021

Sprijinul financiar pentru persoanele cu dizabilităţi va creşte de la 1 ianuarie 2018

GALERIE
venit persoane cu dizabilitati
  • venit persoane cu dizabilitati
- +

Guvernul a majorat vineri, prin ordonanţă de urgenţă, valoarea sprijinului financiar pentru persoane cu dizabilităţi începând cu 1 ianuarie 2018, una dintre cele mai importante modificări prevăzând că modalitatea de actualizare a cuantumului drepturilor acordate persoanelor cu handicap va fi prin raportare la Indicatorul Social de Referinţă (ISR) şi nu prin raportare la Indicele Pretului de Comsum (IPC) ca până acum.

Potrivit ordonanţei de urgenţă adoptată de Guvern, majorarea valorii sprijinului financiar  acordat persoanelor cu handicap în raport cu ISR va avea loc în două etape: prima – începând cu 1 ianuarie 2018, iar cea de-a doua – de la 1 iulie 2018.

Astfel, indemnizaţia lunară, indiferent de venituri, va reprezenta, începând cu 1 ianuarie 2018, 325 lei (65% din ISR) pentru adultul cu handicap grav şi 250 lei (50% din ISR) pentru adultul cu handicap accentuat. De la 1 iulie, acest venit va fi majorat la 350 de lei, respectiv 265 lei. Va creşte şi bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, care va reprezenta, din ianurie, 125 lei (25% din ISR) pentru adultul cu handicap grav, 100 de lei (20% din ISR) pentru adultul cu handicap accentuat şi 50 de lei (10% din ISR) pentru adultul cu handicap mediu. De la 1 iulie, sumele vor creşte la 150 de lei, 110 lei, respectiv 60 de lei.

De asemenea, va creşte şi prestaţia socială pe perioada în care părintele sau persoana desemnată are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere copil cu handicap. Începând cu 1 ianuarie, valoarea acesteia va fi 250 lei (50% din ISR) în cazul copilului cu handicap grav, 150 lei (30% din ISR) în cazul copilului cu handicap accentuat şi 50 de lei (10% din ISR) în cazul copilului cu handicap mediu. Din iulie, sumele vor fi majorate la 300 de lei, 175 de lei şi 60 de lei. O altă prevedere a actului normativ o constituie obligaţia instituţiilor publice cu peste 50 de salariaţi de a organiza concursuri dedicate angajării persoanelor cu dizabilităţi. 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.