De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sprijinul medical pentru refugiații ucraineni, singurul care a supraviețuit austerității: servicii de 1,55 milioane de lei decontate în primele trei luni, în Iași

miercuri, 17 aprilie 2024, 02:51
2 MIN
 Sprijinul medical pentru refugiații ucraineni, singurul care a supraviețuit austerității: servicii de 1,55 milioane de lei decontate în primele trei luni, în Iași

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat la finalul lunii martie că accesul la serviciile medicale pentru ucraineni, în România, este similar cu cel al cetățenilor români. Practic, acest tip de ajutor oferit de către țara noastră către Ucraina, în contextul invaziei Rusiei, este unul dintre singurele care au rămas în același format de la debutul războiului. Ajutorul financiar, cel pentru cazare și hrană a fost drastic redus, picând în mare parte în responsabilitatea ONG-urilor care au demarat programe de ajutorare, atrăgând fonduri europene în acest sens.

„Asistență medicală gratuită, iar accesul la servicii medicale pentru ucraineni în România este similar cu cel al cetățenilor români, inclusiv accesul la programele de sănătate. O chestiune mai dificilă a fost în asigurarea recunoașterii calificărilor profesionale pentru medicii din Ucraina”, a precizat Alexandru Rafila, citat de formaremedicala.ro.

Citește aici ediția integrală Ziarul de Sănătate nr. 3

„Ziarul de Iași” a verificat informațiile oferite de ministrul Sănătății, raportate la spitalele din Iași și la furnizorii de servicii medicale. Prin urmare, conform datelor furnizate de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), încă mai există o comunitate semnificativă de ucraineni în județul nostru, raportat la sumele decontate pentru oferirea acestora de servicii medicale. Doar la nivelul primelor trei luni din anul curent au fost furnizate servicii medicale în valoare de aproape 1,55 milioane de lei pentru refugiații ucraineni.

Programele naționale „au înghițit” mai bine de jumătate din buget

Și în acest caz este vorba despre persoanele care au în continuare statut de refugiat, fiindcă mai multe surse din unitățile medicale ne-au detaliat faptul că au întâlnit ucraineni care au obținut cetățenie sau forme legale de muncă astfel încât plătesc asigurare de sănătate ca orice cetățean român și nu figurează, astfel, în datele furnizate de CJAS Iași.

Astfel, cei mai mulți bani au fost decontați pentru medicamente și materiale sanitare utilizate în programele naționale cu scop curativ – este vorba de 871.350 de lei. Spitalele din județ au decontat servicii de aproape 200.000 de lei în primele trei luni ale anului, oferite refugiaților ucraineni, majoritatea fiind situații care au necesitat tratament în regim de urgență.

161.459 de lei au fost decontați de către farmacii, pentru eliberarea medicamentelor compensate sau parțial compensate, în timp ce 182,840 de lei au fost decontați pentru servicii de hemodializă și dializă peritoneală. Din cifrele furnizate de CJAS Iași se mai remarcă și faptul că nu au fost decontați bani pentru asistență medicală stomatologică, aceasta nefiind oferită în regim de contract cu CJAS pentru refugiații ucraineni.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii