Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.03.2024

Advertorial (P)

Stabilitatea economică şi financiară a României pusă în pericol de un guvern incoerent şi neexperimentat

GALERIE
fotolupu
  • fotolupu
- +

Am urmărit cu multă atenţie şi interes modul în care guvernul PNL gestionează lucrurile din punct de vedere economic. Mărturisesc că sunt de îngrijorat de modul în care evoluează lucrurile în România.
 

Îmi aduc aminte că după guvernarea PSD au rămas o serie de cifre care au reprezentat o creştere economică echilibrată şi continuă, măriri de pensii şi salarii, investiţii în agricultură şi mediul rural, facilităţi pentru mediul de afaceri şi tinerii antreprenori, dar şi reducerea birocraţiei, prin eliminarea de taxe şi impozite. Tot după guvernarea PSD a rămas un deficit bugetar sub marja de 3%, precum şi resursele necesare pentru plata salariilor, pensiilor şi a programelor de investiţii până la încheierea actualului exerciţiu bugetar anual.

Constat cu amărăciune, că, acum, după ceva mai bine de o lună de la preluarea guvernării, PNL reuşeşte să aducă un sentiment de instabilitate în rândul cetățenilor români. Folosind pretextul “grelei moşteniri”, executivul condus de neexperimentatul Ludovic Orban propune măsuri hazardate, ineficiente care generează haos în economia României şi neîncredere în rândul instituţiilor financiare din Uniunea Europeană.

Aş puncta câteva dintre aceste măsuri pentru a înţelege cât se poate de clar ineficienţa actualei puteri:

-    după ce Parlamentul a eliminat supra-acciza la carburanţi, în urma tam-tam-ului făcut de PNL că ar fi o taxă care afectează economia, acum Ministerul Finanțelor Publice cere parlamentarilor să mărească din nou accizele, pe motiv că „se situează sub nivelul minim prevăzut de legislația europeană”. Culmea e că unul dintre semnatarii proiectului de lege pentru eliminarea supra-accizei e chiar ministrul Finanțelor Publice, care acum cere creșterea, iarăși, a accizelor;

-    într-un proiect de lege, Guvernul PNL anunță că se va împrumuta până la 45% din PIB, adică peste 100 miliarde lei în anul 2020, pe lângă cele 15-20 miliarde din 2019, adică de trei-patru ori mai mult decât Guvernul PSD. România nu s-a împrumutat atât de mult nici în vârful crizei economice, din anul 2010. Într-un singur an, PNL va crește cu o treime datoria guvernamentală acumulată în 30 de ani;

-    PNL se împrumută acum la valori duble și cu dobânzi mai mari decât în guvernarea PSD;

-    după scăderea constantă a ROBOR în urma măsurilor luate prin OUG 114/2018, venirea PNL la guvernare readuce acest indicator pe o tendință de creștere ;

-    Guvernul Orban a anulat majorarea de 150 de lei, „în mână”, stabilită de PSD pentru angajații cu studii superioare plătiți la salariul minim;

-    PNL a acuzat PSD de devalorizarea monedei naționale în raport cu euro. De la venirea lor la guvernare, cursul valutar atinge record după record. Se anunță 5 lei pentru 1 euro până la finalul anului. În noiembrie, BNR a cheltuit 1,2 mld. euro pentru a apăra leul de declarațiile catastrofice ale noului ministru al Finanțelor Publice;

-    Guvernul PNL a  desființat Programul „Prima casă” („O casă, o familie”) și Casa de comerț „Unirea”. Urmează să fie tăiate de pe listă Programul „Tomate românești” și „Start-up Nation”. Tot actuala putere a redus bugetul pentru extinderea sistemului de irigații, a tăiat de la autostrăzi și de la educație, dar a majorat bugetul de pensii speciale pentru lucrătorii din serviciile secrete.

În plus, renumitul institut de cercetare economică Standard & Poor’s a dat un cartonaș roșu actualului executiv și a scăzut ratingul României, ceea ce înseamnă dobânzi mai mari la împrumuturi și venituri mai mici pentru români!

Acesta este tabloul de moment propus de guvernarea PNL şi girat de preşedintele Klaus Iohannis. Din experienţa politică şi administrativă pe care am acumulat-o în cei peste 40 de ani de activitate pot să afirm cu tărie că în acest moment România nu se îndreaptă în direcţia corectă, iar previziunile financiare şi economice nu pot fi decât sumbre. Să ne aşteptăm pe viitor la ceea ce este mai rău din partea acestui guvern.

 

Victorel LUPU

Senator PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri