anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Stadiul şantierelor: două în grafic, unul întârziat (GALERII FOTO)

GALERIE
chirica pe santier 21chirica pe santier 49chirica pe santier 54
 • chirica pe santier 21
 • chirica pe santier 49
 • chirica pe santier 54
- +

Conducerea Primăriei a făcut ieri un adevărat tur de forţă al celor mai zgomotoase şantiere din oraş. Pasarela Nicolina, pasajul Octav Băncilă şi şantierul din Fundaţie au fost luate la rând pentru verificări asupra stadiului lucrărilor.

GALERIE FOTO 1 și GALERIE FOTO 2

Pe pasarela Nicolina, muncitorii lucrau de zor ieri, în prima parte a zilei. Jumătate din pasarelă a fost răscolită de utilajele constructorilor, care vor continua să lucreze aici până la sfârşitul lunii octombrie. Prima turnare de beton a fost programată pentru săptămâna viitoare, lucrarea urmând să fie făcută pe timp de noapte. Constructorii intenţionează să toarne şi stratul de uzură până la toamnă, pentru ca lucrarea să nu fie afectată în timpul iernii. Cealaltă jumătate a pasajului, pe partea stângă dinspre Podu Roş spre Nicolina, va intra în şantier în primăvara anului viitor. Rezultate se observă şi din capăt CUG, tronson inclus în proiectul european de moder­nizare a axei Sud. „Aici sunt lucrări de mai mare amploare. Pe partea de infrastructură rutieră am atacat ambele capete ale bulevardului, încât să ne putem mişca mai repede. De aceea am dat drumul mai întâi la asfaltare, pentru a putea da fluenţă circulaţiei rutiere. Deo­camdată, suntem mulţumiţi pen­tru că suntem în grafic. Mai avem doi ani de zile, în care vom trebui să terminăm lucra­rea. Dacă o ţinem aşa, va fi primul proiect care se va termina înainte de contract, ceea ce înseamnă foarte multe lucruri bune pentru noi“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Primul tablier a sosit

Lucrări de amploare au loc, în această perioadă, şi la pasajul Octav Băncilă. Primul tablier metalic a fost adus la Iaşi şi urmează să fie montat. După ce va fi sudat, acesta va fi ridicat cu macaralele pe stâlpii viitorului pod, lucrarea fiind situată în zona Canta. Structura metalică care are o greutate de 55 de tone va fi ridicată pe piloni până la sfârşitul lunii august. În plus, tot tablierul viitorului pasaj va cân­tări aproape 900 de tone, acesta fiind suportul viitorului sistem rutier al pasajului Păcurari-Ţi­garete. „Urmează ca în maximum trei săptămâni să facem toate sudurile la poziţie, să-l ansamblăm la gata. Dacă luăm ok-ul la probele de sudură, cu două macarale se ridică subansamlul. De joi veţi vedea în curte primele două elemente de la următorul ansamblu, cu o deschiere de 55 de metri, care urmează să fie montate în trei etape“, au informat constructorii. Din cadrul aceluiaşi pro­iect, lucrările pe strada Taba­cului, Muşatini şi Sarmizegetusa avansează şi vor ajunge la stadiul de asfalt până la sfârşitul lunii. „Mai sunt de construit două fundaţii pe partea cealaltă a podului, lucrări condiţionate de devieri de reţele. Lucrările sunt de amploare, dar sperăm să ne încadrăm în termen şi să-l finalizăm în 2014. Acum suntem în termen. Am recuperat situaţia şi pe Tabacului şi pe Muşantini, unde se poate circula acum la nivel de strat de piatră, şi la sfârşitul lunii vom turna asfalt, la fel ca pe Sar­mizegetusa şi pe Muşatini“, a spus viceprimarul.

Restricţii în zona P. Poni

Şi tunelul din Fundaţie începe să capete contur. Constructorii lucrează în toi pe porţiunea liniilor de tramvai, săptămâna vi­itoa­re urmând să fie montată şina. De asemenea, echipele vor lucra astăzi pe strada Păcurari, mai sus de Petru Poni, unde intenţionează să toarne stratul de uzură. Circulaţia auto ar putea fi restricţionată pe o singură bandă de mers. În celălalt capăt, ulti­mele straturi de asfalt vor fi turnate pe strada Elena Doamna la sfârşitul acestei luni, strada urmând să fie complet închisă. De asemenea, după 15 august, constructorii vor începe săpă­turile la ultimul tronson din cadrul pasajului subteran. Este vorba de o porţiune din dreptul Casei de Cultură a Studenţilor, unde va fi montat viitorul iluminator. Acesta va avea o formă dreptunghiulară şi va avea o suprafaţă de 200 mp. „Am finalizat şi partea dinspre strada Vasile Conta şi legătura rutieră. Cu excepţia întârzierilor motivate de greve, ploi şi vestigii arheologice, s-au mai mişcat lucrurile şi este mai bine. Dar nu suntem mulţumiţi de ritmul lucrărilor la pasaj“, este de părere Chirica. Pasajul ar urma să fie gata la sfârşitul acestui an.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.