Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Stăpânii spaţiului virtual

GALERIE
nichita danilov
  • nichita danilov
- +

Nici în lumea virtuală, omul nu poate scăpa de traumele şi viciile sale. Dorind să construiască o lume ideală, el nu face altceva decât să-şi transfere realitatea vieţii sale fizice şi psihice într-un spaţiu în care gândurile şi sentimentele sale prind un alt contur, devenind materie primă pentru un experiment la nivelul macrosocial.

Viaţa în lumea virtuală ar trebui să cunoască nici un fel de restricţii şi legiferări. Căci, regulile şi restricţiile pe care unii doresc să le impună azi la nivel global ar afecta atât de mult libertatea de exprimare, încât în cele din urmă, dintr-un câmp liber destinat gândirii, spaţiul din lumea virtuală ar tinde să devină un adevărat lagăr concentraţionar de exterminare nu numai a ideilor incomode sau incompatibile pentru tot ceea ce unii definesc drept binele întregii umanităţii, ci şi pentru gândurile fiecăruia dintre noi.

Dacă s-ar impune un astfel de sistem de reguli, în scurt timp tot ce ţine de dialog şi de comunicare interumană s-ar perverti căpătând trăsăturile unei gândiri croite după toate şabloanele şi tipicurile unui regim de esenţă totalitară.

În fond, de cine ar trebui să ne ferim atunci când accesăm reţelele de socializare? Probabil de noi înşine, dar de noi înşine nu ne putem feri la nesfârşit, ascunzându-ne după nişte cutume impuse din afara spaţiului comunicării, de un grup restrâns de oameni, care au tendinţa de a acumula în mâinile lor cât mai multă putere.

Se spune că drumul spre infern e placat cu intenţii bune. Şi calea spre viaţa virtuală poartă această malefică pecete. În loc să devină un spaţiu al eliberării frustrărilor şi energiilor negative, spaţiul virtual, în ciuda libertăţii sale destul de largi (deocamdată n-au apărut prea multe îngrădiri, ci anumite grile, care îţi blochează automat contul de utilizator dacă foloseşti cuvinte şi sintagme devenite tabu), viaţa din lumea virtuală încetul cu încetul transformă paradisul iluzoriu al comunicării într-un adevărat infern.

Sincer vorbind, eu, unul, m-aş fi aşteptat ca drumul spre infernul virtual să treacă şi printr-un purgatoriul necesar purificării. Îmi imaginez acest spaţiu ca pe un vestibul unde fiecare subiect îşi leapădă tot lestul de frustrări, de sentimente şi gânduri, uşurându-şi conştiinţa, pentru a-şi putea înălţa existenţa spre un ideal pătruns de spiritul ideilor lui Platon...

Observ însă că se întâmplă un fenomen straniu. Nici în lumea virtuală, omul nu poate scăpa de traumele şi viciile sale. Dorind să construiască o lume ideală, el nu face altceva decât să-şi transfere realitatea vieţii sale fizice şi psihice într-un spaţiu în care gândurile şi sentimentele sale prind un alt contur, devenind materie primă pentru un experiment la nivelul macrosocial. Şi astfel, treptat, libertatea aparentă a lumii din spaţiul virtual devine un câmp vast de manipulare şi control al marii mase a populaţiei.

Pe zi ce trece, acaparat de mediul virtual, dintr-un produs unic, omul devine un produs de serie, foarte uşor de manipulat. Şi, după cum se observă, manipularea se desfăşoară nu atât în folosul comunităţii sau al statului, cât al marilor companiilor şi al principalelor reţele de socializare, care devin tot mai avide de putere.

Stăpânii reţelelor de socializare, la ora actuală, pot să facă orice.

Problema care se pune însă este următoare: dar oare manipulatorii nu sunt şi ei manipulaţi la rândul lor? Dacă sunt atotputernici, atunci cine îi manipulează? Propriul lor subconştient? Hazardul?

Einstein spunea că „Dumnezeu nu joacă zaruri cu universul...” Probabil că Dumnezeu nu, dar necuratul da. Şi stăpânii atotputernici ai lumii virtuale fac la fel...

Conform noilor teorii, scopul final al civilizaţiei umane ar fi crearea unui Internet al tuturor lucrurilor din Univers. Ceea ce presupune, dacă nu mă-nşel, crearea unui univers paralel, care va lua locul celui existent, ce pare să-şi fi epuizat resursele.

Dorind să creeze o lume mult mai bună decât cea reală, stăpânii spaţiului virtual sfidează legile universale, dorind să se substituie atât lui Dumnezeu, cât şi Satanei.

Nichita Danilov este scriitor şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri