12.11.2024
Acesta a demarat o campanie de vânzare a apartamentelor din blocul construit în apropierea sediului E.ON, între „Doi Băieţi” şi „Flora”. Problema este că el nu are autorizaţie de construcţie valabilă pentru acest imobil care are şase etaje, ci pentru o clădire cu doar un etaj. El spune, posibililor cumpărători, că anul viitor regimul de înălţime va fi modificat de Primărie şi va intra în legalitate. „Legea spune că poţi intra în legalitate cu PUZ-ul, dar nu după ce ai definitivat imobilul”, a explicat şeful Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local. Pentru că a construit fără a respecta prevederile autorizaţiei, firma lui Cheşcu a fost amendată de Poliţia locală. Omul de afaceri a contestat sancţiunea, dar a pierdut procesul în primă instanţă
Omul de afaceri Gheorghe Cheşcu, supranumit şi „Stăpânul Tătăraşului” datorită multiplelor afaceri pe care le are în acest cartier, vinde pe bani grei pielea ursului din pădure. În această vară, Cheşcu a definitivat un bloc de şase etaje în apropierea sediului E.ON, între „Doi Băieţi” şi „Flora”, deşi avea autorizaţie pentru o construcţie parter şi un etaj. Potrivit Poliţiei Locale, autorizaţia obţinută în noiembrie 2012 de societatea Flux SRL, administrată de fiul lui Gheorghe Cheşcu, Tudor, prevedea construirea unui „imobil cu destinaţia spaţii comerciale, birouri pe teren proprietate privată conform PUZ (n.r. – aprobat 26.10.2011)”.
Durata autorizaţiei de construcţie era de 12 luni şi cea de execuţie a lucrărilor de 36 de luni, POT (n.r. – procentul de ocupare a terenului) era de 36% şi regimul de înălţime de maximum 13 metri. În locul acestor caracteristici, pe proprietatea lui Cheşcu a „răsărit” un bloc de şase etaje şi, potrivit Poliţiei Locale, cu suprafaţa construită şi cea desfăşurată depăşite.
Deşi Poliţia Locală l-a amendat cu 10.000 lei pentru nerespectarea prevederilor autorizaţiei de construcţie, omul de afaceri a contestat amenda şi şi-a văzut de treabă cu lucrările de finalizare a blocului, acum având deja locuinţe vândute chiar şi la etajele construite ilegal. Deşi blocul nu este intabulat, Cheşcu îşi promovează intens apartamentele din Tătăraşi şi le vinde în baza unei „promisiuni bilaterale de vânzare – cumpărare a unui bun viitor”.
Preţul pe metru pătrat este situat undeva în jur de 1.000 de euro. Practic, noii proprietari cumpără nişte locuinţe care, legal, nu există, şi prin urmare nu pot încheia convenţii individuale cu furnizorii de utilităţi, plata acestora făcându-se către societatea Flux care şi administrează imobilul. Totodată, proprietarii nu pot să contracteze vreun credit bancar gajând cu noul apartament, iar la cumpărarea acestuia trebuie să achite cash aproximativ toată suma, un procent de 20-30% putând fi achitat atunci când se va intra în legalitate. Contactat telefonic, Cheşcu a refuzat să ofere un răspuns referitor la riscurile pe care le pot avea cumpărătorii apartamentelor sale. „Nu comentez nimic. Vă mulţumesc! Salut”, a spus sec, Cheşcu, încheind convorbirea.
„O să discut cu avocata”
Deocamdată, orice demers al Poliţiei sau al unui alt organism de control este stopat de procesul deschis de Cheşcu împotriva Poliţiei Locale şi Primăriei Iaşi, care anulează efectele procesului verbal eliberat la controlul din noiembrie 2014. Măsura dispusă de Poliţia Locală prevedea „sistarea lucrărilor de construire şi intrarea în legalitate dacă condiţiile urbanistice permit acest lucru, în caz contrar aducerea construcţiei la forma autorizată”.
Cheşcu a deschis acest proces deşi era conştient că nu poate câştiga, însă dacă nu o făcea şi continua lucrările, Poliţia Locală avea obligaţia să deschidă dosar penal pentru nerespectarea autorizaţiei de construcţie şi a dispoziţiilor procesului verbal de amendă. „În prezent, pe rolul instanţei de judecată se află acţiunea nr. 983/245/2015 formulată de petenta SC Flux SRL în contradictoriu cu Primăria Municipiului Iaşi şi Poliţia Locală Iaşi în calitate de intimat având ca obiect «plângere contravenţională», prin urmare măsurile dispuse de procesul verbal din 25 noiembrie 2014 sunt suspendate până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Locale, la solicitarea „Ziarul de Iaşi”.
Pe 12 octombrie, Judecătoria Iaşi a respins cererea de anulare a procesului verbal de contravenţie depusă de Cheşcu, astfel că omul de afaceri ar trebui să plătească amenda şi să pună în aplicare măsura din procesul verbal, însă mai are la dispoziţie o cale de atac, apelul, care poate fi depus în termen de 30 de zile. „Sincer, nu ştiu foarte bine problema procesului, o să discut cu avocata”, a spus Cheşcu.
„Bloc modern şi sigur”, dar fără autorizaţie de construcţie valabilă
Potrivit propriului site prin care sunt promovate apartamentele blocului situat pe Vasile Lupu, nr. 95, imobilul este „modern şi sigur” şi construit „pentru siguranţă şi confort maxim”. Însă, cum autorizaţia de construcţie nu este valabilă, Cheşcu speră la o modificare a PUZ-ului care să ì permită să intre în legalitate, chiar dacă şansele de a câştiga în apel cu Poliţia Locală sunt aproape nule.
„Am vrut să achiziţionez un apartament cu o cameră şi domnul Cheşcu mi-a spus că are informaţii foarte sigure de la Primărie, cum că din 2016 regimul de înălţime va fi modificat în zonă şi blocul va fi intabulat. Apartamentul era 29.000 de euro, trebuia să plătesc 25.000 la semnare. Am consultat acea promisiune de vânzare cu un notar şi m-a sfătuit că ar fi mai sigur să îmi găsesc în altă parte”, ne-a spus un fost client al lui Cheşcu. Pe de altă parte, şeful Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local, Marius Ostaficiuc, este de părere că omul de afaceri va avea o mare problemă chiar dacă va fi modificat planul urbanistic zonal.
„Din punctul meu de vedere, domnul Cheşcu va avea în primul rând o mare problemă cu noii proprietari deoarece le-a vândut nişte apartamente care nu există. Apoi, legea spune că poţi intra în legalitate cu PUZ-ul, dar nu după ce ai definitivat imobilul şi ai cam toţi indicatorii depăşiţi (n.r. – POT, regim înălţime, suprafaţă construită şi desfăşurată).
Chiar şi cu modificări în noul Plan Urbanistic General, nu ştiu cum va fi rezolvată problema, sunt mai multe de discutat pe marginea acestui subiect. Îmi vine un exemplu în minte, nu cred că va putea fi asigurat un număr necesar de locuri de parcare pentru acea construcţie”, a precizat Marius Ostaficiuc.
Publicitate și alte recomandări video