anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 29.05.2022

Starea mediului înconjurător îi preocupă pe propreitarii de locuințe tot mai mult (P)

GALERIE
terenuriiniasi
 • terenuriiniasi
- +

Schimbările climatice și fenomenele naturale devastatoare din ultimii ani ne dau de gândit. Și mulți dintre români sunt tot mai preocupați de starea mediului înconjurător. Iar măsurile de prevenție încep din zona în care locuim.

În contextul actual al schimbărilor climatice, acțiunile concrete în vederea combaterii acestora devin tot mai necesare. Iar cei care construiesc sau dețin deja locuințe pe terenuri în Iași și în alte zone ale țării chiar sunt preocupați de acest aspect. Așa se explică faptul că românii se arată dornici să colecteze gunoiul menajer selectiv, dar și să beneficieze de o calitatea superioară a apei, conform unor studiii derulate recent.

Cine colectează gunoiul menajer selectiv?

Potrivit studiuui derulat de Reveal Marketing Research despre reciclare și comportamentul românilor, românii sunt tot mai preocupați de starea mediului înconjurător. Astfel, 8 din 10 români declară că își colectează gunoiul menajer selectiv. 53% dintre respondenții cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 ani declară că folosesc în cea mai mare parte a timpului metode de transport ecologice. În ceea ce privește partea de construcții și materiale de construcție, la achizitionare contează în proportie de 51% atributul ”prietenos cu mediul înconjurător”.

Dintre românii care colectează gunoiul menajer selectiv se evidențiază într-o pondere mai mare respondenții peste 55 de ani (60%) și tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani (76%). Aceștia declară că selectează deșeurile în cea mai mare măsură. Femeile (55%), comparativ cu segmentul barbaților (58%), reciclează mai puțin. Pe de alta parte, 25% dintre respondenți declară că obișnuiesc să colecteze selectiv gunoiul menar, dar nu mereu.

Comportamentul consumatorului român

Intrebați fiind cu care din următoarele variante rezonează cel mai mult, românii au răspuns că aleg mai degrabă produse din categoria eco în proproție de 17%. Respondenții care se orientează către produse eco sunt în special bărbații care declară că au construit o casă în ultimii doi ani sau sunt în proces de construire a unei case (20%). Pentru 37% dintre cei care sunt în proces de construire a unei case, ideal înseamnă sănătos și sustenabil (37%). Astfel, pentru 26% dintre respondenți, BCA-ul constituie materialul principal de zidărie din punctul de vedere al sustenabilității. De asemenea, românii declară că optează și pentru produse cu tradiție pe piață (16%), produse cunoscute (13%) și produse inovatoare (13%). Produsele cu tradiție pe piață sunt alese într-o pondere mai mare de respodenții cu vârsta de peste 55 de ani (20%).

Transportul sustenabil

Din totalul eșantionului, 49% dintre respondenți afirmă că folosesc în cea mai mare parte a timpului metode de transport ecologice. Se observă un procent usor mai mare în rândul respondenților care au construit în ultimii doi ani o casă sau care sunt în proces de construire a unei case (54%), dar și în rândul respondenților cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani (53%).

Despre studiu

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piață full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. Cu o expertiză în peste 20 de industrii, Reveal Marketing Research crede că cercetarea de piață reprezintă baza deciziilor corecte și a poziționării brandurilor. Soluțiile calitative și cantitative ajută de 13 ani companii din România și Europa. Datele au fost colectate pe un eșantion reprezentativ național (urban și rural), 820 interviuri + Marja de eroare este de +/-3%. Nivel de încredere: 95%. Au fost intervievate 440 de persoane care au construit o casă în ultimii doi ani sau sunt în proces de construcție a unei case.Datele aparțin companiei de cercetare de piață Reveal Marketing Research și sunt utilizate pentru punerea în context a studiilor comerciale realizate în viitor pentru clienții companiei.

Testează gratuit gradul de impuritate a apei

La cererea cetățenilor, Asociația MaiMultVerde testează gratuit gradul de impuritate al apelor, prin campania „Cât de poluată e apa din apropierea ta?”. Acțiunea face parte din programul multianual „Cu Apele Curate”. Toți cetățenii care suspectează că apa râurilor sau lacurilor din zona în care locuiesc ar putea fi poluată sunt îndemnați să trimită sesizări pentru a beneficia de o testare gratuită a calității acesteia. Persoanele interesate sunt invitate să completeze formularul de pe pagina https://cuapelecurate.ro/campanie-testare-apa/. Asociația recomandă ca testarea apelor să se facă în mod periodic în puncte fixe pentru a afla unde trebuie să acționăm pentru ape mai curate și, în general, un mediu mai sănătos.

Primele măsurători au avut deja loc pe Dunăre

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu stropderouă.ro și face parte din programul multianual „Cu Apele Curate”. Asociația a testat deja calitatea apei Dunării în proximitatea celor zece orașe în care desfășoară activități: Drobeta-Turnu Severin, Turnu Măgurele, Giurgiu, Oltenița, Călărași, Cernavodă, Tulcea, Brăila, Galați. În perioada următoare, în funcție de sesizările primite de la cetățeni, va continua testările apelor din râurile și lacurile din Transilvania. Aceasta deoarece toate resturile de plastic, compuși chimici sau petrolieri ajung în mări și oceane de pe cursurile de apă cele mai neînsemnate.

Astfel, cu ajutorul unor senzori, vor fi măsurate șase tipuri de parametri relevanți în ce privește gradul de poluare pentru a înțelege unde și de ce apare poluarea și, mai ales, care este influența factorului uman sau economic asupra calității apelor:

 1. Potențialul de hidrogen al apei (pH)
 2. Oxigenul dizolvat în apă (DO)
 3. Conductivitatea electrică a apei (EC)
 4. Potențialul de reducere a oxidării apei (ORP)
 5. Temperatura apei (temp)
 6. Opacitatea sau lipsa de transparență a apei (turbiditate)

Senzorii sunt înglobați într-un proiect customizat mobil, care are rolul de a măsura calitatea apei oriunde în România, datele fiind înregistrate pe platforma Strop De Roua.

Primele măsurători au arătat că 5 din cei 6 parametri au înregistrat valori normale, însă acest lucru se datorează faptului că Dunărea este o apă curgătoare. Deșeurile pe care le poartă se strâng pe maluri sau ajung în mare. Pe de altă parte, probele au indicat o valoare mare a temperaturii. Canicula cu care ne confruntăm ar putea conduce, pe termen lung, la o înlănțuire de efecte nedorite. Astfel, dezvoltarea plantelor și microorganismelor în exces poate avea ca rezultat scăderea oxigenului dizolvat din apă și ulterior „sufocarea” peștilor.

Care sunt sursele de poluare?

Sursele de poluare sunt diverse și greu identificabile. Microplasticul este cea mai mare problemă, pentru că este cel mai greu de controlat. Acele bucăți minuscule de plastic care sunt ingerate de pești, de unde ajung mai departe în organismele noastre și pot avea  efecte devastatoare – de la blocarea și deteriorarea aparatului digestiv, la eliberarea substanțelor chimice toxice în organism și până la asimilarea acestor substanțe de către organe și țesuturi. Alte surse de poluare sunt deversările resturilor rezultate din construcții sau de la curățarea de terenuri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.