Start la fonduri europene pentru achiziția de utilaje agricole! Fermierii interesați pot depune deja cererile

miercuri, 26 iunie 2024, 03:20
3 MIN
 Start la fonduri europene pentru achiziția de utilaje agricole! Fermierii interesați pot depune deja cererile

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat un nou program pentru fermieri. Sprijinul este suportat prin PNDR și este destinat pentru achiziția de utilaje agricole. Cererile se depun deja online, pe site-ul instituției, până cel târziu la data de 24 septembrie. Pentru acest tip de sprijin este disponibilă o alocare financiară de peste 310 milioane de euro.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat ieri, 25 iunie, sesiunea de depunere a cererilor pentru achiziția de utilaje agricole cu bani europeni. Este vorba despre achiziții simple de utilaje agricole, prin submăsura 4.1. ”Investiții în exploatații agricole” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Alocarea financiară, stabilită pentru această sesiune, este de 310.515.188 de euro, împărțită pe trei componente, respectiv: 198.000.000 de euro pentru toate culturile, dar cu excepția culturii de sfeclă de zahăr, și investițiile realizate de formele asociative, 61.000.000 de euro pentru sfecla de zahăr și 51.515.188 milioane de euro pentru formele asociative, altele decât cele din sectorul sfeclă de zahăr.

Potrivit AFIR, în cadrul acestei sesiuni se pot depune, prin pachetul 4.1.1, proiecte de achiziții simple de utilaje agricole în cazul în care exploatația cuprinde culturi de câmp, inclusiv culturile furajere destinate pentru hrana animalelor și plantele tehnice, precum și culturile horticole, inclusiv cele în spații protejate.

”Intensitatea sprijinului acordat pornește de la 30% și poate ajunge la maximum 90%, în funcție de dimensiunea economică a exploatației, de tipul de beneficiar și de investițiile ce urmează a se realiza prin proiect. Valoarea finanțării nerambursabile este cuprinsă între 350.000 de euro și poate crește, în funcție de dimensiunea economică a exploatației și de tipul de beneficiar, până la 1.500.000 de euro (pentru cooperative, grupuri de producători și organizații de producători) a precizat, într-un comunicat de presă, George Chiriță, directorul general al AFIR.

Data limită până la care se primesc cererile de finanțare este de 24 septembrie 2024, ora 16.00. Persoanele interesate trebuie să știe că informațiile necesare întocmirii documentației de depunere pentru acordarea sprijinului sunt detaliate în Ghidul solicitantului și în anexele aferente, disponibile pe site-ul www.afir.ro : Detalii și Anexe sM 4.1 – NOUL Portal AFIR – informații PS PAC, depunere Online.

 

Un sprijin asemănător a promis, în primăvară, și Ministerul Agriculturii

 

Pe lângă acest tip de sprijin, în primăvara acestui an reprezentanții din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) vorbeau despre lansarea unui program asemănător de finanțare, intitulat ”Un tractor pe fermă”. Acesta din urmă era destinat pentru exploatațiile agricole cu suprafețe până în 400 de hectare și doar fermierilor, persoane juridice, care nu au mai accesat înainte fonduri europene în sectorul agricol. Teoretic, programul ”Un tractor pe fermă” urma să fie lansat la finele lunii aprilie a.c., doar că practic nu s-a mai întâmplat nimic între timp. Unii fermieri din Iași, interesați de achiziția unui utilaj agricol prin acest program, s-au arătat dezamăgiți de politicieni și cred că totul a fost doar praf în ochi, electoral.

Au lansat o mare minciună! Asta au lansat! Păi ziceau că la sfârșitul lunii aprilie lansează programul. Eu n-am văzut nimic. Acum, alte gogoși. Mi se pare că totul se face cu o discreție totală și cred că asta este și ideea. Să nu știe lumea de rând. Să știe doar ei, să le ajungă banii. Chiar mi-am făcut iluzii, credeam că sunt și eligibil, dar, na! Țeapă! Trebuia să mă aștept, că e an electoral! Nu vreau să mai aud de genul ăsta de sprijin! ”, s-a plâns Florin Orzan, un fermier din Iași.

Suprafața agricolă în exploatare a județului Iași este de 379.254 ha, din care arabil 273.396 ha, pajiști naturale 90.830 ha și patrimoniu viti-pomicol 15.028 ha.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii