anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 04.02.2023

Advertorial

Startul cu stângul

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Încerc să găsesc un răspuns la întrebarea, sau la... observaţia unora dintre semenii pe care i-am auzit nu o dată vorbind despre continuarea „asediului economic“. Problema mi-a trezit  interes, aşa că am început să o disec. M-am întrebat însă de unde şi cu ce-aş putea porni pentru că, asemeni poate multora ca mine, m-am lăsat dus de val vreo douăzeci şi ceva de ani în speranţa că până la urmă lucrurile se vor aşeza pe adevăratul lor făgaş.

Am pornit-o, spun cei mai mulţi, cu stângul după evenimentele din decembrie ’89. Ţara a intrat într-o adevărată degringoladă socială şi economică, numai bună de prădat sub masca libertăţii şi aşa-zisei democraţii. Guvern după guvern a încurajat demolarea unei economii aflată zice-se, „în curs de dezvoltare“.

Să ne amintim de legile care vizau, vezi-Doamne, reparaţiile morale. Sub masca lor s-a retrocedat, privatizat ori vândut tot ce se afla în proprietatea statului, ori a unor organizaţii de grup sau profesionale. Trebuia şters de pe teritoriul ţării tot ce mai avea legătură cu regimul trecut. Şi ce n-a reuşit să treacă prin aceste procedee, s-a furat.

Greşeală? Poate că da! Nu pentru că întreaga economie a trecut „în mâna poporului“, în care de altfel s-a cam aflat vreo cincizeci de ani, ci pentru că din mai toată agoniseala neamului nu prea a mai rămas în proprietatea celor cărora li se spunea la un moment dat că „de-acum totul vă aparţine“.

Am avut parte de o politică şi un mod de administrare care a sărăcit ţara. Aşa a apărut nevoia contractării de împrumuturi de la diferitele instituţii financiare internaţionale şi necesitatea investiţiilor străine, a „investitorilor strategici“ pe mâna cărora a intrat încet, încet aproape tot ce a avut mai valoros neamul românesc: pământ, industrie, resurse, finanţe.

Dar lucrurile nu s-au oprit aici pentru că ţara încă mai are de pus câte ceva la mezat: instituţii de cercetare, turism, bogăţiile din adâncuri, chiar cu riscul de a nu ne mai simţi români pe aceste meleaguri. Deja parcă călcăm pe pământ străin în propria ţară! Am aderat la Uniune. Ei şi? Plătim cotizaţii ca să putem primi subvenţiile cele mai mici şi bani pentru investiţii, atât cât primim, pentru că niciodată nu se reuşeşte atragerea sumei alocate pentru noi. Poate că aşa trebuie! Şi când primim, trebuie să dăm banii doar pe ceea ce este „produs în Europa“. Adică în Uniune. Şi încă... cu vârf şi îndesat, cum se spune, pentru că, de, avem bani tot de la ei. Şi-apoi de unde, dacă la noi aproape nimic nu se mai produce?!

Şi aşa au ajuns românii la concluzia că ţara le este asediată economic. O adevărată blocadă. Nu mai poţi produce şi construi nimic prin propriile forţe. Arhitecţii şi inginerii noştri nu mai sunt buni, contractăm studii de fezabilitate cu alţii pentru care plătim mai mult decât valoarea investiţiilor respective. În plus cumperi de unde ţi se spune. Dacă vrem să mai existăm.

Mi-aduc aminte versurile din poezia „Noi vrem pământ“ şi mă gândesc la vrerea românilor dintotdeauna, români ce şi-au dorit să fie liberi şi stăpâni pe ce clădesc. Cine ştie ce-or mai vrea românii în condiţiile date, peste o lună, un an, sau peste mai mulţi?!

 Ing.dr.ec Traian Dobre


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Stupida lex, sed lex!

Nicolae GRECU

Stupida lex, sed lex!

Stimaţi suporteri, nu contează că înjuraţi, aveţi grijă pe cine înjuraţi.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Lunga pledoarie pro domo a tânărului asistent universitar continuă în ampla scrisoare adresată profesorului Balan, tatăl fetei pe care și‑o dorea de soție.

Blocul, pacoste sau nevoie?

arh. Ionel OANCEA

Blocul, pacoste sau nevoie?

Spre sfârşitul comunismului din România, posibilitatea obţinerii rapide a unui apartament la bloc era reală. Majoritatea populaţiei urbane trăia în cartiere de locuinţe colective. Ambiţiile partidului comunist au fost anularea proprietăţii private, demolarea caselor cu grădină şi mutarea proprietarilor în apartamente cu chirie modică. Aproape au reuşit. 

Ca piatra-n lac

Radu POPESCU

Ca piatra-n lac

Până nu demult, atunci când Rusia încă se simțea aproape ca acasă în Republica Moldova, Kremlinul nu avea prea multe bătăi de cap legate de posibilele aspirații ale Chișinăului de a se apropia de Uniunea Europeană. Chiar și după 2009, momentul dispariției din prima linie a lui Vladimir Voronin și a comuniștilor moldoveni, primele guverne reformatoare și proeuropene de peste Prut erau temperate repejor de către Rusia atunci când mergeau parcă mai des în vizită la Bruxelles decât la Moscova.

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.