„Stați fără griji!” Cum am pierdut o finanțare de milioane de euro să ne renovăm blocul din cauza funcționarilor din primărie

joi, 02 mai 2024, 03:00
1 MIN
 „Stați fără griji!” Cum am pierdut o finanțare de milioane de euro să ne renovăm blocul din cauza funcționarilor din primărie

Ne așteaptă alegerile locale spre care mă îndrept cu cel mai mare scepticism din toată istoria mea de votant. Fiindcă sunt convins că indiferent cine va ieși primar, balaurul de incompetență din Primăria Municipiului Iași va fi imposibil de învins și de schimbat.

Sau nu într-un mandat, ci poate în vreo trei sau patru. Și nici măcar nu arăt cu degetul spre actualul primar, Mihai Chirica, deși sigur merită și el un premiu la capitolul ăsta.

Nu stau să fac filosofie, dar vreau să vă povestesc concret situația mea și a vecinilor mei de bloc. Cum trebuia să prindem o finanțare de milioane de euro pentru renovarea blocului și cum am ajuns să fim plimbați de la un funcționar la altul. „Stați fără griji”, ne-au spus cu toții.

Suntem câțiva proprietari tineri în blocul în care locuiesc din Iași și am spus să încercăm să luăm atitudine, sperând că poate reușim să schimbăm ceva în aspectul exterior, pe linie de anvelopare. E o construcție rezistentă, din 1987, dar vârsta se vede după felul în care arată pe exterior, la tencuieli, și după cum se încălzește vara, ca un cuptor.

Am vorbit întâi la primărie, sperând că sunt ei la curent cu vreun program european de anvelopare sau eficientizare energetică a blocurilor de locuințe. Nimeni, nimic aici, dar nici nu aveam așteptări prea mari. Am fost trimiși la Serviciul Asociații Proprietari, unde președintele asociației noastre era ținut mai mult pe la ușă. Așa că am fost amândoi în audiență la președintele acestui serviciu, despre care am aflat ulterior că fusese mutat aici de primarul Mihai Chirica dintr-o funcție cu responsabilități mai mari. Un om competent, am dedus noi, care poate s-a împotrivit conducerii și a fost „pedepsit”.

Episodul I. „Stați fără griji” – vă anunțăm noi când începe

I-am povestit lucrurile pe care le-am găsit: că Ministerul Dezvoltării avea în transparență decizională un proiect de anvelopare a blocurilor de locuințe cu 15% contribuția asociației de proprietari. Speram că aici, pe modelul altor primării din țară, administrația locală ar prelua și ea o parte din costuri și voiam să ne înscriem, atunci când se lansa proiectul. Ni s-a spus la momentul respectiv: „o să vă anunțăm noi, că avem obligația să facem asta, când primim întrebarea de la minister dacă există doritori în orașe. Stați fără griji”.

Am plecat cu inima îndoită – știam din start că era greu să convingem co-locatarii, mai ales că o parte sunt plecați și țineau apartamentele pentru chirii sau rude din Iași, că va trebui să contribuim cu 15% dintr-o sumă care va ajunge cu siguranță la sute de mii de lei.

Dar apoi au apărut în presă informații că în PNRR va exista „Valul Renovării” și că asociațiile de proprietari pot depune proiecte nu doar pentru anvelopare, ci pentru o modernizare integrală a blocului: schimbare termopane cu altele de ultimă generație, schimbarea instalației electrice, montarea unui lift nou, hidroizolația acoperișului, refacerea subsolului, izolare cu vată bazaltică, crearea de puncte de încărcare pentru mașini electrice. Ce să mai spunem, o chestie la care nici nu visam și care a picat și la șase luni de când am început să căutăm.

Am întrebat în mai multe locuri la primărie când se deschide și ce pași trebuie să facem. „Stați fără griji”, ne-au spus. „Vă vom anunța din timp.”

Episodul II. „Stați fără griji” – mai sunt fonduri

Până când am văzut că administrațiile locale din țară anunțau că au pregătit proiecte cu asociațiile de proprietari, că sunt pregătiți să le depună, că urmează să se deschidă o sesiune în acest sens etc. Am întrebat din nou la primărie, de data aceasta, direct la structura care urma să se ocupe de depunerea propriu-zisă a dosarelor. „Stați fără griji”, ne-au spus. „Suntem pregătiți.”

Am ajuns să văd chiar în Ziarul de Iași anunțul că Primăria Iași a depus deja proiecte pe „Valul Renovării” și că mai urmează și altele. Și i-am sunat pe toți cei care ne-au spus să stăm fără griji. Știți ce ne-au răspuns? „Stați fără griji, că mai sunt fonduri. Doar că trebuie să faceți în mai puțin de o săptămână o expertiză tehnică integrală a blocului pentru a se putea pregăti caietul de sarcini și să trecem un proiect de hotărâre de Consiliu Local.” „Dacă faceți asta”, au spus ei, „SIGUR prindem fonduri. Stați fără griji.”

Probabil credeau că ne lipsește ambiția, dar s-au înșelat. Am sunat 100 de experți până l-am găsit pe cel care și-a asumat să facă proiectul într-un timp atât de scurt, pe ideea că va face o ratificare în detaliu înainte de lansarea licitațiilor de proiectare. Ne-a costat peste 13.000 de lei; nu mai știu suma exactă, dar pe lângă banii pe care-i aveam puși deoparte în asociație, am mai plătit 250-350 de lei pe apartament. În acea săptămână, pe repede înainte, am mers pe la toți vecinii, le-am explicat proiectul, ne-am luat angajamentul că vom reuși. Le-am spus la toți „cum să nu reușim, ne-au spus să stăm fără griji, că sunt fonduri”.

Episodul III. „Stați fără griji” – o să mai fie și alte șanse

Am terminat documentația în timp record, am depus-o, ba chiar avem și două hotărâri de Consiliu Local în care proiectul pentru renovarea mai multor blocuri, inclusiv al nostru, era avizat pentru a fi înaintat spre finanțare. Prin PNRR erau alocate câteva milioane de euro (la un calcul de 200 de euro/ mp2 renovarea), iar contribuția noastră, zero lei, cu excepția plății expertului tehnic. Care între noi fie vorba, în alte orașe, precum Timișoara, a fost asigurată din banii de la bugetul local și pregătită din timp.

Rezultatul final? Primăria s-a lăudat că a prins proiectul nostru inclusiv pe Facebook, dar realitatea e că în dimineața în care s-a deschis fereastra pentru depunerea proiectelor au prins fonduri vecinii noștri din Ciurea, Miroslava, Tomești, cred că și Dancu. Sigur în Podu Iloaiei, unde deja șantierele sunt demarate și le putem admira, prin aglomerație, în fiecare weekend. Dar Iașul a rămas cu lauda municipalității că a atras fonduri și… atât. Că nu am depus la timp, că nu s-a încărcat la timp, că nu a mers internetul, că nu era destulă cafea dimineața în primărie: nu știm. Nu am primit un răspuns de ce alții au accesat și noi nu. Nici până astăzi. Am sunat să vorbim cu doamna care coordonează departamentul la primărie. „Stați fără griji”, ne-a spus. „Va fi un valul al doilea sau vom găsi fonduri europene undeva și o să depunem proiectul dumneavoastră.” N-a mai fost. Sau, cine știe, poate a mai fost și l-am ratat și pe acela, fiindcă de la municipalitate nu ne-a mai spus nimeni, nimic. Nici măcar „stați fără griji”.

Am ales să nu le dau numele celor din primărie, care sunt în continuare pe aceleași funcții, probabil și cu sporurile corespunzătoare de muncă bine făcută. Nu pentru că vreau să le fac vreo favoare. Ci pentru că, cu unele notabile excepții, sunt mulți funcționari în primării care gândesc și lucrează la fel. Legătura cu cetățeanul de rând este o chestie de care aproape le este rușine, ți se trântesc uși în nas dacă nu ai noroc și dacă vrei o informație concretă aștepți luni de zile.

Problema deja nu depinde doar de oameni, ci de infrastructura organizațională. De respectul pentru cetățean, de orientarea aceea spre „problem solving”, cum spun atât de frumos americanii. La Primăria Sectorului 6, spre exemplu, tot primar PNL, au anunțat pe Facebook cum s-au pregătit de Valul Renovării: au avut proiectele gata, au făcut „task force”, în dimineața în care s-a lansat programul au stat toți angajații cu degetul pe butonul de refresh la browser. S-a deschis aplicația, au încărcat toate documentele. Rezultatul final: 30 de blocuri modernizate într-un sector un pic mai mare decât Iașul. De vreo cinci ori mai mult decât a prins Primăria din capitala Moldovei.

Mă aștept să se schimbe ceva? Cu certitudine nu. Ba chiar mă aștept ca aceeași funcționari harnici să caute prin registrele primăriei, să vadă exact unde locuiesc, ca să fie siguri că nici n-o să mai prindem vreun program vreodată. Dar am un mesaj simplu pentru ei. „Stați fără griji”, că la cum v-ați mișcat până acum, nici nu aveam speranțe.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii