Staţi liniştiţi, se vor vaccina toţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 20.01.2021

Staţi liniştiţi, se vor vaccina toţi

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Inclusiv cei mai aprigi apostoli anti-vaccin se vor da pe brazdă, că nu vor avea de ales. Unora li se va cere dovada vaccinului ca s-o plimbe pe „iubi” în Dubai, altora proba imunizării ca să aducă motorină din Ucraina. Cei mai mulţi nu vor rezista glumelor şi privirilor cu subînţeles ale familiei, prietenilor, colegilor de serviciu şi, mai ales, apropourilor făcute de şefi.

Anti-vacciniştii români se bucură zilele acestea de o atenţie pe care nu o merită. Cam multă mânie împotriva unor indivizi care gândesc diferit, fie şi primitiv. Să spunem mai întâi că scepticii noştri, undeva între 30 şi 40% din populaţie, funcţie de sondaj, nici nu-s tare mulţi dacă aruncăm un ochi pe harta europeană a „îndoielilor”. România apare undeva pe la mijloc, mult în urma Franţei, unde majoritatea populaţiei ridică obiecţii faţă de vaccinare. Apoi, discuţia privind vaccinarea este în bună măsură diferită de cea referitoare la măsurile de protecţie, unde semnele de exclamare erau şi încă sunt necesare. Cine nu poartă mască împrăştie virusul şi unor terţi, în general, responsabili. În speţa noastră, cine nu se vaccinează nu transmite virusul celor care s-au inoculat (teoretic). Practic, se restrânge mult cercul victimelor inocente.

De asemenea, pe cât de netrebnic s-a dovedit acest virus, el vine cu un avantaj rar în cazul unei campanii de vaccinare. Afectează în mică măsură copiii, adică acel segment de populaţie care se vaccinează cu acordul tutorilor. ZDI a scris recent despre eşecul campaniei de vaccinare anti-HPV şi cum inconştienţa părinţilor, dublată de indolenţa statului, se traduce anual prin 2.000 de decese. Din fericire, COVID-19 nu lasă prea multă libertate părinţilor să-şi experimenteze prostiile citite pe Facebook pe sistemul imunitar al micuţilor. De altfel, vaccinurile aflate acum pe piaţă sunt aprobate spre utilizare exclusiv persoanelor majore. Adulţii iresponsabili îşi riscă propria sănătate. N-au decât.

Faptul că prima etapă a vaccinării a început cu frâna de mână trasă nu ar trebui să ne îngrijoreze. Până la urmă, personalul auxiliar din spitale, altfel foarte „înţepat”, e cel care a refuzat majoritar să se înţepe. Anticipez că ritmul va fi şi mai scăzut în etapa a doua, care vizează în genere personalul esenţial din aparatul bugetar, adică fix acei angajaţi care au înlocuit de la o vreme Solitaire-ul cu paginile QAnon. Plus oamenii în vârstă şi cei cu boli cronice, care au încă dreptul să fie sceptici. Campania va intra în ritmul dorit din etapa a treia, când vor fi chemaţi la vaccinare angajaţii din sistemul privat, acei „neesenţiali” care duc economia în spate. Şi din acel moment, o să observăm cum şi poveştile conspiraţioniştilor se schimbă. Pe măsură ce naratorii adevărului alternativ îşi vor pierde din auditoriu şi naraţiunea lor va suferi mutaţii, se va adapta vremurilor. Vom afla, spre exemplu, că la sediul BioNTech s-a folosit piatră adusă de la mormântul lui Arsenie Boca, carevasăzică Bil Gheiţ şi-a luat ţeapă, vaccinul e „pă” mir. Că 5G-ul e neutralizat dacă bei o cană de apă sfinţită în dimineaţa vaccinării când se aude cocoşul sau că tanti Elvira de la 2, care dă în cafea, a observat o aură mai galbenă la cei care s-au vaccinat. Inclusiv cei mai aprigi apostoli anti-vaccin se vor da pe brazdă, că nu vor avea de ales. Unora li se va cere dovada vaccinului ca s-o plimbe pe „iubi” în Dubai, altora proba imunizării ca să aducă motorină din Ucraina. Cei mai mulţi nu vor rezista glumelor şi privirilor cu subînţeles ale familiei, prietenilor, colegilor de serviciu şi, mai ales, apropourilor făcute de şefi.

Riscul ca această campanie de vaccinare să se dovedească un eşec subzistă. Dar nu din cauza zgomotului de fond propagat de bulele conspiraţioniste, ci dintr-o teamă firească, incapacitatea dovedită a statului de a se organiza. Dacă pentru o banală înţepătură cetăţenii vor fi obligaţi să facă „n” drumuri şi să semneze „x” hârtii, vom căpăta imunitatea de turmă la Paştele Cailor. Şi nu prin vaccinare, ci îngrămădindu-ne aşteptând la cozi. La prima vedere, nu va fi cazul, dar cu tradiţia birocratică din România, e bine să sufli şi în iaurt. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Acord controversat, moment controversat

Lucian DÎRDALA

Acord controversat, moment controversat

Am avut parte de o dovadă elocventă a modului în care guvernul de la Berlin exercită leadership-ul politic în Uniunea Europeană: atent să inspire acţiunea Comisiei, priceput să creeze coaliţii de sprijin largi, capabil să ofere justificări pragmatice şi, mai ales, mereu atent să nu perturbe liniştea unui cadru instituţional comunitar atât de favorabil pentru companiile germane capabile de expansiune.

Filmuletul zilei

opinii

Un măscărici toxic

Florin CÎNTIC

Un măscărici toxic

Una dintre marile probleme ale Evului Media în care trăim o reprezintă idolii de carton. De regulă caraghioşi, dar, câteodată, toxici. Donald Trump va rămâne neîndoielnic în istorie, însă nu cum ar fi dorit.

Politrucii vechi și politicienii noi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Politrucii vechi și politicienii noi

(reflecţii în urma unei audienţe)

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Alex VASILIU

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Anii frumoşi, mulţi, încărcaţi pentru Viorica Cortez de succese pe cele mai prestigioase scene ale lumii, ar putea fi ilustraţi numai prin reproducerea, chiar fragmentară, a listelor cu teatrele, partenerii, dirijorii cu care a realizat spectacole şi concerte, ale revistelor şi ziarelor ce au adăpostit cronici laudative. Lectura documentelor impresionează. Fotografiile înfăţişând-o în roluri diferite, alături de stele ale scenei lirice, stârnesc admiraţia.

pulspulspuls

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Tergiversările în desemnarea celui de-al doilea vice, dar şi întârzierile în găsirea unei majorităţi care să-i sprijine viziunile edilitare şi nu numai, auzim că ar fi creat mare nervozitate în ultima perioadă în rândul şmenarilor imobiliari care, fiecare după posibilităţi ori interes, au pus umărul sau teşchereaua la dispoziţie pentru realegerea premarelui lor. 

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.