Staţi şi muriţi, asta e viaţa!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Staţi şi muriţi, asta e viaţa!

GALERIE
Florin Cintic200
  • Florin Cintic200
- +

Preşedintele Preş rămase gânditor la biroul lui, jucându-se distrat cu mătăniile roşii aduse din Grecia de părintele episcop care tocmai executase zelos, la slujba de duminică, indicaţiile partidului şi spusese oamenilor cu cine să voteze.

„Deci nu se mai poate. Dacă vreţi să lucrăm bine împreună, bine, dacă nu cu asta basta. (...) Cei care nu veţi avea rezultate în turul doi, cât sunt eu în Consiliul Judeţean şi cât am posibilitate, nu o să primiţi niciun cinci bani. Când se repartizează bugetul - zero şi garantez că niciunul nu mai primeşte nimic. Staţi şi muriţi, asta e viaţa. (...) Şi-o spun foarte clar. Toţi directorii de deconcentrate care au fost numiţi politic, directorii de şcoli, toţi care au fost numiţi politic dacă nu participă efectiv la campanie, pleacă acasă”… Scârbit şi flegmatic, cum era el de obicei în lipsa inteligenţei, Viforel Preş, preşedintele Organizaţiei de Bază din Ţara Grişurilor, întrerupse lectura şi se uită cu milă la şeful de cabinet spunând: "Şi ce dracu vrei cu asta. Nu vezi că ăsta-i un ziar băsist?"

- Nu-i chiar aşa, şefu' - zise, aplecat de şale, Ghiocel Maximiuc, lighioana turnătoare şi servilă căreia colegii îi spuneau, pe ascuns, Limax - căci vă strică imaginea şi nu o să dea bine la partid. Aţi văzut pe prima pagină, ce nesimţiţi e? Cum vă face ei pe Dvs. "plăvan comunist venit de la coada vacii?" Cum scrie ei, băsiştii dracului, "coborât din noaptea minţii, preşedintele preş se crede încă în timpul dictaturii, când urla şi dădea indicaţii preţioase amărâţilor de la sectorul zootehnic". Păi aşa se vorbeşte în Europa? Şi cum să spună că la noi au trecut 25 de ani degeaba, că "nu s-a schimbat nimic!"

- Maximucule tată, tare eşti prost. E libertatea presii, bă, lasă-i să croncăne. Mai bine du-te şi fă-mi o listă cu cine ar fi putut să ne dea pe goarnă la presă, că ăluia vreau eu să-i mănânc ficaţii. Bă, unde dreaku ajungem dacă nu mai putem şi noi să dăm o directivă secretă de partid fără să ne guiţe aştia de la presă? Ce-i aicea, bă, balamuc, sat fără câini? Hai, valea!

- Am înţeles, şefu', să trăiţi! Vă informez, în timpul cel mai scurt, care e turnătorul.

Preşedintele Preş rămase gânditor la biroul lui, jucându-se distrat cu mătăniile roşii aduse din Grecia de părintele episcop care tocmai executase zelos, la slujba de duminică, indicaţiile partidului şi spusese oamenilor cu cine să voteze. "Păi pe vremea când eram eu preşedinte de ceapeu - zâmbi melancolic Viforel -, de mă alinta Toarşu Prim, amuzat, Ia raportează tov preşedinte Preş, te-ai mai culcat cu vacile ca să crească producţia?' făcând aluzie, în hohotele Biroului judeţean, la angajamentul meu de a dormi în staul până va creşte producţia de lapte, păi ce îşi permitea aşa, un neica nimeni de la ziar, să scrie adevărul? Atunci era ordine, dom'le. Şi disciplină de partid. Acuma, pfui!, îşi fac toţi de cap. Cum adică să spui că nu s-a schimbat nimic. Băăă, Legea 18 nu mai există! e o schimbare revoluţionară, bă! Păi ce mă întreabă cineva de cum am agonisit eu milioanele? E Europa, bă! E capitalism. Ne-a învăţat la partid că e scris în Constituţie că avem voie să furăm. Că, auzi acilea, averea este prezumat licită, bă. Ce, acu n-aţi mai vrea să respectaţi nici Constituţia, ai! Adio, tată, comunism, acuma e economie de piaţă (adică, cum zicea servitoarea de acasă a lu' nevastă-mea, că face mare economie la piaţă, nu?, hă, hă, hă) aşa că mai valea că nu s-a schimbat nimic. Deşi, la adunarea liberalilor roşii, Inimă Zburdalnică (a dreaku cum le mai nimereşte câteodată şi Marinaru') ne spunea că lui i-a dezvăluit Conu' Alecu că Partidul Comunist Român n-a dispărut. Doar s-a transformat într-o pluralitate de pecereuri! Hm!"

Florin Cîntic este istoric, director al Arhivelor Naţionale, Filiala Iaşi şi membru în board-ul Fundaţiei Iaşi - Capitala Europeană a Culturii 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.