De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sfatul medicului

Statinele previn infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral și nu afectează ficatul

miercuri, 16 octombrie 2024, 03:00
3 MIN
 Statinele previn infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral și nu afectează ficatul

Marcela Pricop, Bacău: Mama mea are 68 de ani și este diagnosticată cu hipertensiune arterială, fiind sub tratament. Valorile tensionale au fost reglate, acum are 130 cu 80 mm coloană de mercur. Pentru că analizele la sânge nu au fost bune – colesterolul total este 317 mg/dl, trigliceridele sunt 197 mg/dl, LDL-colesterol este 253 mg/dl, HDL-colesterol este 55 mg/dl iar lipidele serice sunt 1000,25 mg/dl.- medicul cardiolog care o tratează i-a recomandat și o statină. Însă, mama refuză să o ia, pentru că a fost sfătuită, inclusiv din lumea medicală, să nu o facă, deoarece îi poate afecta ficatul. Pe de altă parte, ne este teamă să nu facă infarct sau accident vascular cerebral, așa cum i-a spus medicul cardiolog.

Citește integral ediția nr. 28 a Ziarului de Sănătate

Prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu

Prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu

Prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, membru titular al Academiei Române de Științe Medicale: „Statinele, această clasă de medicamente «controversată» în rândul populației, dar nu și în rândul medicilor, are rolul de a trata dislipidemiile, adică modificări ale colesterolului, ale trigliceridelor sau alte fracțiuni care alcătuiesc profilul lipidic al unui pacient. Aceste preparate au rol în ameliorarea metabolismului lipidic și, implicit, a sănătății cardiovasculare. De altfel, statinele se utilizează foarte frecvent la nivel mondial, raportându-se mai mult de 40 de milioane de adulți care și le administrează în fiecare an.

Prima dată am început să lucrăm cu statine în 1992. A fost o adevărată revoluție și nu neapărat doar prin faptul că previn rupturile din plăcile de aterom, stabilizândule, dar s-a demonstrat că pe lângă prevenirea progresiei aterosclerozei vaselor, statinele determină regresia aterosclerozei.

Cu toate acestea, din păcate, statinele au rata de renunțare cea mai mare din partea pacienților. Aceștia refuză să ia medicamentul, temându-se că ar putea provoca hepatotoxicitate. Dacă vorbim despre efectele secundare ale statinelor, ei bine, se poate menționa durerea musculară, dar și astfel de cazuri sunt extrem de rare. Nicidecum nu este vorba despre afectarea ficatului. Din contră, s-a demonstrat că ajută în tratamentul bolii ficatului gras non-alcoolic dar și în cirozele hepatice.

Practic, colesterolul din organism se găsește sub mai multe forme, fiind foarte importante două dintre acestea: colesterolul cu densitate joasă sau LDL-colesterol și colesterol cu densitate înaltă sau HDL-colesterol.

Colesterolul de tip HDL are roluri benefice în organism, fiind numit și ”colesterolul bun” în timp ce colesterolul de tip LDL sau ,,colesterolul rău’’ este depozitat pe pereții arteriali și este astfel responsabil de producerea aterosclerozei, principala cauză a bolilor cardiovasculare.

Atunci când valoarea colesterolului total din sânge crește (valoarea normală: 200 mg/dl) întotdeauna trebuie investigat și calculat și nivelul de LDL-Colesterol. Dacă acesta este mare, statinele reprezintă tratamentul principal.

Și vă și explic de ce. Majoritatea colesterolului este sintetizat în ficat. Iar statinele sunt cele care împiedică procesul de sinteză de colesterol la nivel hepatic.

Statinele inhibă o enzimă esențială în procesul de sinteză al colesterolului, enzima HMGCoA-reductază. Atunci când această enzimă nu mai funcționează, ficatul nu mai produce colesterol. Aproximativ 75% din colesterolul total este sintetizat în ficat, iar restul de 25% vine din dieta zilnică. Din acest motiv multe persoane vor avea nivel ridicat de colesterol în ciuda unei diete sănătoase.

Tratamentul cu statine se prescrie în funcție de situația fiecărui pacient luându-se în considerare factorii de risc pentru hipercolesterolemie, precum și patologiile asociate (hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate).

De cele mai multe ori, pacienții care vor lua tratament cu statine fac parte din una dintre următoarele categorii:
– Pacienți cu hipercolesterolemie (LDL-Colesterol peste 190 mg/dl) pentru care exercițiile fizice și modificările de dietă nu au funcționat;
– Pacienți cu AVC, infarct miocardic sau boală arterială periferică;
– Pacienți diabetici cu LDL peste 70 mg/dl și vârsta cuprinsă între 40 și 75 de ani;
– Pacienți cu LDL peste 70 mg/dl și factori de risc cardiovascular.

Prin reducerea nivelului de colesterol, se reduce automat și incidența, respectiv severitatea aterosclerozei. Reducerea aterosclerozei este principala metodă de prevenție a patologiilor cardiovasculare și a evenimentelor trombembolice. Astfel calitatea vieții pacienților se îmbunătățește, starea generală de sănătate este ameliorată și riscul de patologii severe și de moarte subită cardiacă scade semnificativ.

Principalul avantaj al statinelor este  reducerea riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral, dar și de alte patologii cardiovasculare, datorită scăderii colesterolemiei.
Cu toate acestea, este esențial ca medicul să cunoască istoricul personal și medical al pacientului înainte de a prescrie statinele.

Trebuie însă să știți că odată instalată ateroscleroza și hipercolesterolemia, în special dacă factorii de risc cardiovascular persistă, colesterolul va rămâne mărit în lipsa tratamentului. Astfel, dacă întrerupeți tratamentul cu statine, valorile colesterolului vor crește din nou”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii