Statisticile paradoxale ale pandemiei de la Iaşi - Iată unde am câştigat şi unde am pierdut!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Statisticile paradoxale ale pandemiei de la Iaşi - Iată unde am câştigat şi unde am pierdut!

GALERIE
venituri pandemie
  • venituri pandemie
- +

Ultimele date statistice publicate pentru judeţul Iaşi arată paradoxal că, pe de o parte, lucrurile au mers bine în primul an de pandemie pentru majoritatea ieşenilor. Sunt însă şi câţiva indicatori „pe minus”.

 

Turismul este ramura economică cu cel mai însemnat reviriment: aproape 80 la sută mai multe sosiri în martie faţă de aceeaşi lună a anului 2020 şi ceva mai mult de jumătate din numărul celor înregistrate în martie 2019. Tendinţa de pe plan naţional este respectată şi la Iaşi: 13.300 sosiri în martie 2021, doar 9.678 în martie 2020 şi 25.338 în aceeaşi lună din 2019. Şi autorizaţiile de construire pentru clădiri sunt pe val: în primele trei luni ale lui 2021 sunt la fel de multe ca în primul trimestru din 2020 (571 faţă de 573, respectiv 480 în 2019). În schimb, locuinţele terminate în 2020 au fost consistent mai puţine decât cele finalizate cu un an înainte.

Veniturile au crescut mai mult în pandemie

Faţă de martie 2019, salariul mediu brut la Iaşi abia s-a mişcat un an mai târziu: 5.122 în martie 2020. Dar până în 2021, a „sărit” cu peste 550 de lei, la 5.696. La nivel naţional, salariul mediu brut şi-a menţinut creşterea relativ constantă, ajungând la 5.785 lei, cu 285 mai mare decât în ianuarie şi cu 400 de lei mai mare decât media din martie 2020. Şi efectivul angajaţilor a fost ceva mai mic în primele trei luni ale anului decât în primul trimestru din 2020, 4,951 milioane, faţă de 4,976 milioane de salariaţi. În martie 2020, diferenţa era de două mii de contracte de muncă faţă de martie 2019. La Iaşi însă tendinţa e inversă, dar creşterea e de câteva sute de angajaţi pe an, de la 177,1 mii în martie 2019, la 177,7 mii în martie 2021.

La şomaj, Iaşul e în medie

Cât priveşte şomerii, în martie 2020 erau cu 27 de mii mai puţini decât în martie 2019, dar în martie 2021 erau mai mulţi cu 40 de mii, respectiv 291 de mii înregistraţi la Forţele de Muncă. Rata şomajului e ceva mai concludentă: 2,9 în martie 2020, 3,3, în luna martie a acestui an. La Iaşi, tendinţa a fost una similară: două mii de şomeri în plus faţă de anul trecut şi doar o mie peste ultima lună martie „normală”, cea din 2019, când 8690 de ieşeni erau înregistraţi oficial fără loc de muncă. Pe de altă parte, în vreme ce numărul pensionarilor de asigurări sociale de stat a rămas practic acelaşi (4,68 milioane, faţă de 4,67), pensia medie a urcat în trimestrul IV al anului trecut la 1.590 de lei, faţă de 1.372, în ultimul trimestru al anului 2019. Ca şi în cazurile veniturilor salariale, pensia medie a pensionarului din Iaşi este mai mică decât media naţională: 1.524 lei.

Recorduri negative la mişcarea naturală a populaţiei

În judeţ, sporul natural a rămas negativ de-a lungul anului 2020, însă în perioada iulie-octombrie a avut valori lunare pozitive. În 2019, această perioadă a fost mai lungă, din mai până în noiembrie. În schimb, din noiembrie trecut până în martie, sporul natural a coborât în patru luni sub linia -300. Pe ţară, sporul natural este negativ în fiecare din cele 12 luni ale anuliui trecut. Totuşi, în lunile noiembrie şi decembrie a fost doborât pragul de -20 de mii. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Aukus-ul şi starea relaţiilor transatlantice

Alexandru LĂZESCU

Aukus-ul şi starea relaţiilor transatlantice

Ambiţiile Franţei de a determina decuplarea UE de Statele Unite, în baza conceptului „autonomie strategică”, şi de adoptare a unei poziţii neutre în competiţia geopolitică dintre America şi China, în coroborare cu focalizarea Washingtonului pe zona Indo-Pacifică, riscă să divizeze serios Europa şi să fractureze grav relaţia transatlantică.

Filmuletul zilei

opinii

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

Practicile mele agricole

Michael ASTNER

Practicile mele agricole

Zilele trecute, pe când culegeam strugurii reci de la ploaie şi burniţă ba din vârf de vişin (unde s-a căţărat fraga neagră), ba din corzile tăiate cu crăci de vişin cu tot, deci la sol, mi-am adus aminte de copilărie, când, cam tot în perioada asta, eram duşi, după doar două săptămâni de şcoală, la practică agricolă.

Etimologicale pescăreşti (VIII)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (VIII)

A venit acum momentul ca să dedic câteva paragrafe admirabilei lotci lipoveneşti, indisolubil legată în memoria mea afectivă de explorarea apelor Dunării, pentru pescuit sau în alte scopuri.

pulspulspuls

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Pentru că tot a făcut Şoşoaca cinste târgului care a ales-o anul trecut senatoare, venind la hramul Sfintei şi făcând şi olecuţă de circ, am zic că nu ar strica să vă prezentăm o fotografie mai de arhivă, din colecţia rară, că ar fi multe de comentat şi, mai ales, de băgat la cap dacă vrem să ştim de unde şi de către cine ne-a fost paraşutată pe listeaceastă revelaţie politică. 

Caricatura zilei

Sochoauxă

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.