anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Statul, cel mai mare agresor al legii împotriva violenței în familie. Cazul revoltător al lui Vlăduț

GALERIE
violenta, familie, proces
 • violenta, familie, proces
- +

Protecţia asigurată de lege victimelor violenţei în familie este foarte fragilă. De şase ani, sistemul legal nu a putut găsi încă o soluţie pentru ca cererea unei mame de a fi apărată împotriva fiului agresiv să poată fi satisfăcută.

La sfârşitul lui 2015, Judecătoria a emis un ordin de protecţie împotriva lui Vlăduţ Elvis Ionescu. Acestuia i s-a interzis ca, timp de 6 luni, să se apropie la mai puţin de 50 de metri de mama sa, C.V. şi de bunica sa, V.V. În vârstă de 27 de ani şi recidivist, condamnat pentru furt şi tâlhărie, Vlăduţ Ionescu era de mult timp un fiu-problemă. Suferea de tulburări de comportament, fiind internat de mai multe ori la Institutul de Psihiatrie Socola. După externare, nu-şi respecta tratamentul şi consuma alcool, ceea ce agrava situaţia. Tânărul a respectat ordinul de protecţie doar timp de trei săptămâni, după care a mers la toneta de ziare unde lucra mama sa, pentru a-i cere bani. Refuzat fiind, a făcut scandal, şi-a jignit mama şi a lovit-o, până când să fie imobilizat de poliţiştii chemaţi de martori. După câteva zile, a venit la domiciliul comun al mamei şi bunicii sale, făcând scandal şi distrugând lucrurile din apartament. Situaţia s-a repetat în martie. Între timp, mama îşi găsise alt loc de muncă, la un cabinet medical, dar nici aici nu a avut linişte, fiul venind să ceară bani şi mâncare. Femeia ajunsese să doarmă la cabinet sau la prietene, pentru a nu fi bătută de fiu.

Încălcările repetate ale ordinului de protecţie l-au adus în cele din urmă pe Ionescu în faţa instanţei. În martie 2018, el a fost condamnat la 1 an şi 2 luni de închisoare, interzicându-i-se totodată să se mai apropie de mama şi bunica sa timp de doi ani. Degeaba. Tânărul a fost eliberat condiţionat pe 5 martie 2019. În aceeaşi zi, i-a furat mamei sale din casă un laptop şi un telefon mobil, pe care le-a amanetat. Pe 29 martie, a bătut-o şi a ameninţat-o că îi va incendia locuinţa. În aprilie şi mai, scandalurile s-au repetat. Pe 4 mai, la trei zile după ultimul scandal, a fost arestat. A fost trimis din nou în judecată pentru nerespectarea sancţiunilor penale, violenţă în familie în formă continuată şi ameninţare. „Se remarcă faptul că, deşi inculpatul a manifestat o poziţie procesuală corectă în faţa instanţei, recunoscând fapta comisă, nu manifestă niciun regret, nici măcar declarativ. Inculpatul pare a nu conştientiza gravitatea conduitei recurent manifestate faţă de mama sa, insistând să îşi impună prezenţa la domiciliul acesteia, ignorând în totalitate existenţa unei sentinţe penale prin care s-a dispus contrariul tocmai în vederea protejării victimei de atitudinea, cu un înalt potenţial de agresivitate, la care recurge inculpatul. În condiţiile în care pedeapsa anterioară nu a condus la reeducarea inculpatului, atitudinea sa denotând un profund dispreţ faţă de lege şi autoritatea de stat, instanţa opinează în sensul că se impune aplicarea unei pedepse cu închisoarea, orientată spre maxim”, au apreciat judecătorii, care i-au aplicat o nouă condamnare. De această dată, la 2 ani de închisoare, la care s-au adăugat 42 de zile rămase neexecutate în urma liberării condiţionate. Acum, i s-a interzis să se mai apropie de mama şi bunica sa timp de patru ani.

Vlăduţ Ionescu a fost eliberat la termen, pe 28 mai în acest an. I s-a atras atenţia asupra interdicţiei de a se mai apropia de mama sa, dar vorbele au rămas din nou în vânt. În seara de 5 iunie, a intrat iar în apartamentul mamei sale, sub pretextul că vrea să-şi ia nişte haine. Era beat şi a făcut scandal, alungându-şi mama din locuinţă. C.V. a chemat poliţia, reuşind să-şi scoată fiul din casă. Bărbatul a încercat să se întoarcă în aceeaşi seară, dar s-a retras la vederea poliţiştilor care încă nu plecaseră. Aceştia l-au urmărit şi l-au prins, găsind asupra sa un briceag. Singura soluţie găsită împotriva lui a fost reinternarea la Socola. În următoarele două săptămâni, a mai încălcat de patru ori ordinul de protecţie, mama chemând poliţia imediat ce-l vedea în apropiere. În cele din urmă, femeia a făcut o nouă plângere penală. Ionescu a fost audiat ca suspect pe 17 iunie, declarând că ştia că nu are voie să se apropie de locuinţa mamei sale şi că regretă faptele.

A fost pus sub control judiciar, dar după câteva zile a venit din nou la mama sa cu chef de scandal, bătând cu pumnii în uşă. A fost chemată iar poliţia şi a fost din nou internat. După o lună, era din nou trimis în judecată. În urmă cu două săptămâni, a fost condamnat din nou, la 2 ani şi 4 luni de închisoare, interzicându-i-se să se mai apropie de mama sa timp de 5 ani. În 2024, Ionescu va fi liber din nou. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.