Statul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără ca cineva să plătească
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Statul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără ca cineva să plătească

GALERIE
saliva
 • saliva
- +

Deși au plătit sume de bani importante din bani publici, autoritățile nu au niciun control asupra modului în care se realizează testele de salivă anti-COVID la copii.

Ministerul Educației a achiziționat 30 de milioane de teste de salivă pentru care a plătit suma de 266 de milioane de lei. Informația a fost dată de Oficiul Național pentru Achiziții Publice pentru edupedu.ro Testele sunt distribuite celor 2,8 milioane de elevi și ar trebui să fie suficiente până la finalul anului.

Testele au fost distribuite în școli, iar de acolo părinților prin intermediul copiilor. Autoritățile nu au instituit niciun fel de control pentru a vedea dacă părinții își testează copiii, apelând la buna lor credință și responsabilitate. Legal, părinții nu pot fi trași la răspundere. Părinții pot să nu folosească testele deloc, pot înlocui saliva cu altă substanță sau pot să le vândă testele. Autoritățile ar fi putut controla mai bine procesul dacă s-ar fi făcut în școli.

Majoritatea covâșitoare a școlilor au refuzat motivând că nu au personal pregătit pentru acest act, nici timp și nici spațiul adecvat.

Părinții au explicat, pentru Newsweek România, că nu au semnat niciun document care să îi responsabilizeze, legal, în privința testării COVID a copiilor.

„Testele le-am primit prin copil, de la școală, într-o pungă cu semnul care indică o farmacie. Nu era sigilată, avea făcut un nod, cum faci la magazin ca să nu scapi produsele. Cineva a asamblat-o, anterior. Miercuri si vineri primesc, de la școală, câte o astfel de pungă cu un test.

Copilul aduce testele aduce în ghiozdan. Joi și luni dimineța îi fac testul. Rezultatul i-l comunic doamnei învățătoare pe aplicația WhatsUp sau pe Google Classroom”, explică părintele unui elev aflat pe calsa a III-a.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X