Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Statul Islamic pregăteşte atacuri în Marea Britanie

GALERIE
uk
  • uk
- +

Urma celui de-al optulea participant la atacurile de la Paris - Salah Abdeslam - s-a răcit, iar informaţii secrete arată că Statul Islamic (SI) vrea să comită atacuri în M.Britanie în continuarea carnagiului din Franţa, a declarat un oficial european în domeniul contraterorismului pentru CNN.

Agenţii europene în domeniul securităţii n-au găsit nici urmă de Abdeslam de când acesta a fost adus, de către un "prieten", în cartierul Schaerbeek din Bruxelles, pe 14 noiembrie, la o zi după atacurile din capitala franceză.
Oficialul citat a declarat că anchetatorii cred acum că lui Abdeslam i s-a făcut frică şi a renunţat să se detoneze la Paris. "A intrat în panică, s-a speriat, atunci când şi-a sunat prietenii, la Bruxelles, să vină să-l ia noapttea de la Paris", a declarat oficialul european pentru CNN. În opinia sa, SI ar putea să nu-l primească înapoi pe Abdeslam, chiar dacă acesta poate să ajungă în Siria.

Cum s-a ajuns la "John jihadistul"

Informaţii obţinute între timp de agenţii europene de securitate arată că SI vizează să atace în Marea Britanie - ca o continuare a operaţiunilor de la Paris - a declarat oficialul citat. Informaţii secrete sugerează că luptători britanici din cadrul SI au fost însărcinaţi de agenţi operativi de rang înalt din cadrul grupării jihadiste, din "califat", să se întoarcă acasă şi să comită un atac. Este neclar cât de "iminentă" este ameninţarea şi care este locul vizat. Însă, potrivit oficialului citat, îngrijorări cu privire la acest lucru au fost agravate de către autorizarea miercuri de către Camera Comunelor a atacurilor aeriene britanice împotriva SI pe teritoriul Siriei. Oficialul nu a precizat dacă arestarea în Turcia, în noiembrie, a unui agent britanic din cadrul SI - care ar fi avut legături cu "John jihadistul" - a contribuit la această alertă în domeniul informaţiilor.


Aine Lesley Davis, un agent britanic din cadrul SI, a fost arestat la Istanbul în ziua atacurilor de la Paris, în timp ce se pregătea să vină în Europa cu scopul de a transmite ordine cu privire la atacuri planificate, declara luna trecută un oficial turc pentru CNN. Davis a fost arestat în urma unei colaborări între serviciile turce de informaţii şi serviciile britanice externe de informaţii (MI6) în monitorizarea mişcărilor unui mesager suspectat că avea legături cu "John jihadistul" la Rakka, bastionul SI în Siria.
Informaţii despre locul unde s-ar fi putut afla, în Siria "John jihadistul", colegul lui Davis, au fost împărtăşite, de asemenea, de către serviciul turc de informaţii CIA şi MI6. Atacul aerian la Rakka, în urma căruia "John jihadistul", pe numele său real Mohammed Emwazi, a fost ucis pe 12 noiembrie - potrivit unor oficiali americani, a avut loc doar câteva ore mai târziu.

O conexiune tunisiană

Oficialul european de rang înalt a mai declarat că informaţii secrete sugerează că una dintre figurile cele mai importante din cadrul unităţii pentru operaţiuni externe a SI este un agent tunisian din cadrul grupării jihadiste, despre care se crede că a fost unul dintre organizatorii atacurilor de la Paris şi care ar continua să fie implicat în planuri ale unor atacuri în Occident. Agenţii de informaţii occidentale au afirmat că îi cunosc identitatea şi că acest tunisian a colaborat cu o serie de luptători francezi din cadrul SI la Rakka şi în regiunea oraşului sirian, considerat "capitala" grupării jihadiste în Siria.

De ce a fost plasat Bruxellesul în alertă

Oficialul citat a mai declarat că unul dintre presupuşii organizatori ai atacurilor de la Paris ar fi Fabien Clain, un jihadist francez "veteran", care a revendicat atacurile de la Paris în numele SI într-o înregistrare audio, la o zi după atacuri. Informaţii secrete sugerează că Clain şi Abdelhamid Abaaoud au lucrat în echipă, anul acesta, pentru a recruta agenţi în vederea comiterii unei serii de atacuri în Franţa. Abaaoud nu era principalul organizator, ci mai degrabă liderul unei reţele, potrivit oficialului citat. Chiar şi aşa, agenţiile europene în domeniul informaţiilor sunt surprinse că SI a decis să-l sacrifice în atacuri, în loc să-l păstreze pentru operaţiuni viitoare.


Oficialul a declarat că decizia de a ridica nivelul alertei teroriste la maximum la Bruxelles, la o săptămână de la atacurile de la Paris, nu a avut la bază informaţii concrete cu privire la un complot specific, ci a fost luată în baza unor îngrijorări mai largi cu privire la ameninţarea reprezentată de către reţeaua belgiano-franceză din spatele atacurilor de la Paris, având în vedere că mai mulţi membri se aflau în libertate.
Oficialul citat a descris reţeaua jihadistă belgiano-franceză din spatele atacurilor de la Paris drept o reţea "informală", bazată pe prieteni care au făcut parte din grupări infracţionale şi care au crescut împreună prin închisori.

Membri SI vor să atace obiective ruse din Thailanda

Membri ai reţelei teroriste Stat Islamic pregătesc atacuri împotriva turiştilor şi oamenilor de afaceri ruşi din Thailanda, avertizează poliţia statală, citată de BBC. Poliţia thailandeză a transmis Rusiei că cel puţin zece sirieni membri ai organizaţiei teroriste sunnite Stat Islamic au ajuns în Thailanda în octombrie cu scopul de a ataca cetăţeni ruşi. Aproximativ 1,5 milioane de cetăţeni ruşi vizează Thailanda anual. Autorităţile thailandeze au dat asigurări că situaţia este sub control, neexistând informaţii despre vreun complot terorist specific.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri