anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Statul nostru cel de toate zilele (P)

GALERIE
Traian Dobre - 2022
 • Traian Dobre - 2022
- +

Trăim vremuri ciudate! Pe măsură ce statul se umflă, viața noastră devine din ce în ce mai complicată, mai scumpă, mai apăsătoare. Avem funcționari peste funcționari pe oriunde: agenți, inspectori și referenți, registratori și alţi băgători de seamă, consilieri și experți, servicii peste servicii cu bani peste bani, directori și sub directori.

Statul nostru e un fel de lăcaș plin de pomanagii, care nu are coloană vertebrală și nici direcție, care este lipsit de suflet patriotic, de caracter și de logică și care vine peste noi de dimineața pȃnă noaptea cu ordinul amenințător „să plătim”. Apoi, cu ordinul „să facem” și cu multe interdicții „să nu facem aia și aia”.

Statul nostru ineficient, burdușit de neamuri, prieteni și dame bine papă tot ce produce biata economie, tot ce împrumutăm și tot ce tipărim pentru acoperirea deficitului. Statul nostru obez trăiește din împrumuturi și cred că este singurul stat de pe planetă care pentru supraviețuirea clienților săi se împrumută cu dobînzi de 8,5% și nu dă afară pe nimeni. Unii sunt plătiți prost și obligați să… ciupească, alții sunt plătiți de pomană și se fac că există, iar cei mai mulți sunt plătiți regește față de bietul lucrător cu brațele.

Statul român se ocupă numai cu vămuirea cetățenilor și cu aducerea lor la același nivel de mediocritate. Statul român este o mașină de tocat caractere și destine. Cum ridică unul capul, cum îl scurtează și îl împinge în cușca resemnaților. Orice idee salvatoare, orice proiect, orice ideal se clatină la întȃlnirea cu „nu se poate” și toate mor sub marea presă a nepăsării și indolenței.

În statul român, toți au merite, au sporuri, prime, vacanțe, toți au argumente pentru promovare și angajare nedeterminată. Fiecare zice și crede că ar vrea multe și mărețe, dar nu-l lasă sistemul, fiecare este deștept, dar îl prostește mașinăria, fiecare e pregătit temeinic, dar nu poate face nimic. Fiecare pretinde creșteri salariale, compensări și premii, dar nimeni nu moare de dragul eficienței. Statul român democratic este un altoi de  neștiinţă cu nepăsare și cu hoție în forme care frizează genialitatea. Armata este statul și este importantă că ne apără. Serviciile secrete sunt importante că ne păzesc și pe noi și pe armată, judecătorii și procurorii că veghează la împărțirea dreptății și la respectarea legilor. Toți sunt răsplătiți pentru simpla lor existență și pentru adormirea oricărei stări de nemulțumire.

Și pentru că statul are și o așa zisă a patra putere, a fost inventată și pentru ea o recompensă. Tot ce se scrie despre stat este cotat ca fiind creație și, ca atare, la fel ca  necitiții scriitori, dacă sunt membrii la o uniune, merită și ei măcar 30 de arginţi în plus. Doar sunt creatori de realități sociale, economice și politice! Ce contează că toate se risipesc precum fumul și nu rămȃne nimic?

Pȃnă la urmă, statul român nu-i decȃt mașinăria complicată și de neînțeles, menită să-l amețească pe badea Gheorghe care, la o adică, va fi obligat să meargă la război și să-l apere! Doar nu s-o duce aparatul de stat la război! Vorba aia “la plăcinte înainte, la război înapoi!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Alexandru LĂZESCU

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Mobilizarea generală decisă la Kremlin și mai ales așa-zisele „referendumuri”, un preambul la anexarea unei mari părți din Ucraina, la pachet cu amenințarea cu lovituri nucleare, cu efecte potențial incontrolabile, sunt privite cu îngrijorare nu doar în Occident, ci și la Beijing.

opinii

Experimentul Închisorii de la Stanford

Briscan ZARA

Experimentul Închisorii de la Stanford

Transformarea noastră odată cu evenimentele este inevitabilă. Vorbim despre destin? Nici vorbă, aşa îşi explică doar unii naivi neputinţa în faţa Marelui Val, atâta tot. E doar natura din care facem parte, nimic mai mult, trebuie să ne intre bine în cap asta.

Fascinanta şi invincibila prostie

Cristina DANILOV

Fascinanta şi invincibila prostie

Mulţi cred că naivitatea este un sinonim pentru prostie. Există o părere că prostia înseamnă a nu şti şi a nu înţelege ceva. De asemenea, atunci când vorbim despre prostie, vorbim despre un grad scăzut de inteligenţă, lipsă de inteligenţă, ilogicitatea acţiunilor unei persoane sau a cuvintelor sale. Dar credem că prostia este, în primul rând, lipsa de dorinţă a unei persoane de a gândi. Deci, un fel de lenea minţii.

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

Mihai DORIN

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

De când se ştiu, moş Ghiţă şi mătuşa Ileana au muncit în gospodărie, la pământ şi îngrijirea animalelor. Deşi amândoi au sărit binişor de 80 de ani, ei continuă să facă acelaşi lucru. 

pulspulspuls

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Să tot fie vreo câteva luni, stimaţi telespectatori, de când unii observatori mai atenţi ai politichiei locale au început a semnala comportamentul ciudat al unui veteran al partidoiului, lăsat la vatră între timp, fost purtător de cuvânt al primarilor din comune, gură mare şi spartă la vremea sa, cu relaţii la Bucale şi alte celea. 

Caricatura zilei

Trafic

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.