Statul plătește doar 5 din cele 14 zile de concediu de carantină după vacanță în zone roșii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Statul plătește doar 5 din cele 14 zile de concediu de carantină după vacanță în zone roșii

GALERIE
plata, carantina
  • plata, carantina
- +

Statul nu mai plătește, de la 1 august, pentru toate cele 14 zile de carantină, în cazul persoanelor care merg cu bună știință în vacanță în zone cu risc epidemiologic. Persoanele nevaccinate împotriva Covid sau care nu au avut boala în ultimele 180 de zile și vin în România din țările aflate în zona roșie intră în carantină 14 zile.

 Directorul Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Cristi Bleorțu, a arătat că, potrivit noului act normativ emis de Ministerul Sănătății și Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate în 29 iulie a.c., în cazul persoanelor care se deplasează în interes personal în zone de risc epidemiologic, deși cunosc aceste condiții la momentul inițierii deplasării, acestea vor beneficia de indemnizație suportată din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate doar pentru o perioadă de 5 zile, față de 14 zile, cum a fost prevăzut până acum. Altfel spus, persoanele care au asigurare medicală, indiferent dacă lucrează în sistemul privat sau sunt bugetari, dacă pleacă acum în vacanță în Grecia, de exemplu, la revenirea în țară vor avea concediu medical plătit doar pentru 5 din cele 14 zile de carantină. Pentru celelalte 9 zile în care nu au voie să părăsească locația aleasă pentru carantină nu mai primesc nici un ban. Până acum, concediul medical pentru perioada de carantină la revenirea din zone roșii era plătit de stat 100%, indiferent de motivul deplasării. Prevederea nu se aplică celor care se aflau deja în statul respectiv la momentul includerii acestuia în zona roșie.

Precizăm că potrivit normelor legale, la sosirea din țări aflate în zona roșie testul RT PCR nu scutește de carantină. Nu intră în carantină persoanele vaccinate complet, dacă au trecut 10 zile de la rapel (sau de la administrare, în cazul vaccinului Johnson &Johnson), cele care au avut Covid-19 în ultimele 180 de zile și cele care tranzitează România în 24 de ore.

Ordinul nr. 1.398/729/2021 modifică și completează Normele de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.