Statul român, în luptă inegală cu romii ieșeni. Prejudicii de milioane, executări de case dărăpănate și fără acte, pe care nu le vrea nimeni

duminică, 16 martie 2025, 02:30
2 MIN
 Statul român, în luptă inegală cu romii ieșeni. Prejudicii de milioane, executări de case dărăpănate și fără acte, pe care nu le vrea nimeni

Și judecătorii par să se fi plictisit de dosarele de evaziune fiscală trase după același calapod, cu inculpați din Grajduri sau Lunca Cetățuii. Un inculpat a scăpat cu pedeapsă simbolică după ce a țepuit bugetul de stat cu peste un milion de lei. Are chiar șansa de a rămâne în libertate, ca urmare a prescripției răspunderii penale.

Ferma Stănescu a fost trimis în judecată în august 2021 pentru un prejudiciu adus bugetului de stat de 1,35 milioane lei. În 2013, ieșeanul preluase, împreună cu soția sa, părțile sociale ale SC Darius Confecţii Metal SRL, firmă specializată în dezasamblarea mașinilor și echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor. Ferma Stănescu era administrator al firmei. În această calitate, până în decembrie 2016 el a evidențiat în contabilitate achiziții fictive de bunuri și servicii de la alte firme, modalitatea standard de acțiune a evazioniștilor din Grajduri ori Ciurea.

Achiziții uriașe, în valoare de 5,9 milioane lei

Existența achizițiilor fictive a fost sesizată de Fisc încă din 2015, dar acest lucru nu l-a împiedicat pe Ferma Stănescu să-și continue acțiunile. În total, a declarat achiziții în valoare de 5,9 milioane lei. Inspectorii fiscali au reușit să identifice până la urmă doar 35 de facturi false, în valoare totală de 3,1 milioane lei, pe baza cărora a fost și calculat prejudiciul adus bugetului de stat.

Deși rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunal era clar, Ferma Stănescu și-a clamat nevinovăția. Dacă și-ar fi recunoscut vina, acest fapt i-ar fi adus o reducere a pedepsei. În schimb, el a cerut să fie judecat după procedura dreptului comun. În apărare, a afirmat că era plecat din țară încă din 2014, lăsând firma în grija contabilei. Poate că aceasta ar fi falsificat declarațiile fiscale și facturile. Apărarea a fost respinsă de judecători. Contabila nu deținuse niciodată ștampila societății și lucrase doar în baza actelor pe care i le dădea Stănescu.

Salvat de prescripție

Fostul patron de firmă a fost găsit vinovat, fiind condamnat însă la pedeapsa minimă, de 3 ani de închisoare. Nici aceasta probabil că nu va fi executată. Judecarea lui Stănescu după dreptul comun, cu depunerea de probe și efectuarea de expertize, a făcut ca procesul să dureze patru ani. Termenul de prescripție a răspunderii penale pentru evaziune fiscală este practic împlinit. Dacă Ferma Stănescu va declara apel împotriva sentinței Tribunalului, va putea cere de la primul termen încetarea procesului, motivat de prescripție. Fiscul va rămâne cu sarcina imposibilă de a-și recupera prejudiciul pe seama averii lui Stănescu. Or, aceasta constă doar în jumătate dintr-o casă de 90 mp, construită fără acte în Grajduri.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii