Statutul parlamentarilor: Comisiile parlamentare au eliminat articolele declarate neconstitutionale de catre CCR
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Statutul parlamentarilor: Comisiile parlamentare au eliminat articolele declarate neconstitutionale de catre CCR

GALERIE
Statutul parlamentarilor
  • Statutul parlamentarilor
- +

 Comisiile Juridice din Camera Deputatilor si din Senat si Comisia speciala pentru Statutul parlamentarilor, reunite, luni, in sedinta comuna, au eliminat din textul Statutului parlamentarilor cele doua articole declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala, transmite Mediafax.

Astfel, Raportul intocmit de cele trei Comisii, cu modificarile operate, respectiv de eliminare a articolelor declarate neconstitutionale, va fi supus aprobarii plenului comun al Camerei Deputatilor si Senatului, care se va reuni in sesiune extraordinara, luni, incepand cu ora 15:00.

Comisiile Juridice din Camera Deputatilor si din Senat si Comisia speciala pentru Statutul parlamentarilor au decis eliminarea urmatoarelor articole din Statutul parlamentarilor:

* Articolul 24, indice 1, privind "Retinerea in caz de infractiune flagranta", care avea urmatorul cuprins: "(1) In caz de infractiune flagranta, deputatul sau senatorul poate fi retinut si supus perchezitiei. Ministrul Justitiei il va informa neintarziat pe presedintele Camerei din care deputatul sau senatorul face parte asupra retinerii sau perchezitiei. In cazul in care Camera Constata ca nu exista temei pentru retinere va dispune, imediat, prin hotarare, revocarea acestei masuri, cu votul secret al majoritatii membrilor prezenti. Hotararea de revocare a retinerii se executa de indata de catre ministrul Justitieisi va fi comunicata si CSM. (2) Daca Parlamentul nu este in sesiune, Camera din care face parte deputatul sau senatorul in cauza va fi convocata de urgenta de catre presedintele acesteia. Prevederile alin. (1) se aplica in mod corespunzator".

* Articolul 24, indice 2, privind "Procedura in cazul cererii de incepere a urmaririi penale a unui membru al Guvernului care are si calitatea de deputat sau de senator", care avea urmatorul cuprins:

"(1) Parchetul de pe langa Inalta Curte de Acsatie si Justitie sesizeaza Camera Deputatilor sau Senatul, dupa caz, pentru a cere inceperea urmaririi penale pentru savarsirea unei fapte penale care are legatura cu exerciatrea mandatului unui membru al Guvernului care are si calitatea de deputat sau de senator, in temeiul art. 109 din Constitutia Romaniei, republicata. Sesizarea trebuie sa contina motivele concrete, legale si temeinice care justifica inceperea urmaririi penale.

(2)Presedintele Camerei sesizate prezinta Biroului permanent cererea, iar acesta sesizeaza comisia care are in competenta analizarea situatiilor privind imunitatea, pentru intocmirea unui raport, stabilind si un termen pentru depunerea acestuia, care nu poate fi mai mare de 20 de zile.

(3)Comisia solicita audierea deputatului sau senatorului respectiv, iar in cazul in care acesta refuza sa se prezinte, aceasta se consemneaza in raportul comisiei.

(4)Raportul comisiei va face referiri punctuale la motivele concrete, legale si temeinice invocate; acesta se aproba prin votul secret al majoritatii membrilor prezenti.

(5)Hotararea privind aprobarea cererii de incepere a urmaririi penale se supune spre dezbatere si adoptarea plenului respectivei Camere in termen de 5 zile de la depunerea raportului. Acesta se adopta cu respectarea prevederilor art 67 si ale art 76 alin (2) din Constitutia Romaniei, republicata. Votul este secret si se exprima prin bile.

(6)Hotararea privind aprobarea cererii de incepere a urmaririi penale a unui membru al Guvernului care are s calitatea de deputat sau de senator se transmite Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatis si Justitie si Presedintelui Romaniei, de catre presedintele Camerei respective.

(7)Prevederile prezentului articol se aplica in mod corespunzator si fostilor membri ai Guvernului care au calitatea de deputat sau de senator pentru faptele savarsite in calitate de membru al Guvernului"

In conditiile in care aceste doua articole vor fi eliminate din textul de lege, prevederile din actualul Statut privind imunitatea se vor mentine.

Camera Deputatilor si Senatul sunt convocate, luni, de la ora 15:00, in sesiune extraordinara, in sedinta de plen comun, pentru a pune in acord Statutul parlamentarilor cu decizia Curtii Constitutionale prin care unele articole ale legii au fost declarate neconstitutionale.

Parlamentul a anuntat oficial ca luni, la ora 14:00, va avea loc sedinta Birourilor Permanente reunite. De asemenea, presedintii celor doua Camere, Valeriu Zgonea si Crin Antonescu, au semnat, pe 27 iunie, o decizie prin care Camera Deputatilor si Senatul sunt convocate in sedinta de plen comun, in sesiune extraordinara, pe 1 iulie 2013, de la ora 15:00 pana la finalizarea dezbaterilor si a votului asupra reexaminarii Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.