anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 03.06.2023

Advertorial (P)

Steatoza Hepatică – ce trebuie să știi și cum poate fi diagnosticată

GALERIE
steatoza-hepatica-ficatul-gras
  • steatoza-hepatica-ficatul-gras
- +

Steatoza hepatica sau ficatul gras, asa cum este cunoscuta popular, este determinata de acumularea excesiva de grasime la nivelul ficatului. Este normal să existe un nivel mic de grăsime în ficat, însă dacă, grăsimea depaseste 5% - 10% din greutatea acestuia, pacientul prezintă riscul apariției steatozei hepatice. Mai multe detalii despre această afecțiune  și a modului în care poate fi diagnosticată ne oferă dr. Teodor Gheorghiu, medic specialist de radiologie – imagistică medicală în cadrul Spitalului Providența.

Care sunt cauzele acestei afectiuni?

Steatoza apare prin cresterea cantitatii de trigliceride de la nivelul hepatocitului, fiind un proces reversibil. Acest process apare ca raspuns la diferite stari de boala sau alterari ale metabolismului. Printre cauzele cele mai des intalnite, amintim:

  • Alcoolul prin producerea de metaboliti toxici. Steatoza alcoolică apare atunci când pacientul consumă zilnic și regulat alcool (peste 20 gr. alcool pur pe zi în cazul femeilor, respective 30 gr. alcool pur pe zi în cazul bărbaților). Deteriorarea este reversibila in timp, daca pacientul renuntă la consumul de alcool.
  • Cauze nutriționale - obezitatea, malnutritia dar si scaderile importante bruste in greutate;
  • Afecțiuni metabolice cum ar fi  toleranța scăzută la glucoză orală, boala Wilson;
  • Consumul unor medicamente (amiodarone, metotrexat) sau utilizarea steroizilor;
  • Alte cauze: Infecții virale cronice (Hepatita B sau C), infecția cu HIV.

Cum se manifesta steatoza hepatica?

La majoritatea pacienților evolutia poate fi asimptomatica, adică nu prezintă simptome specifice, fiind cunoscut că ficatul este denumit și „organul tăcut”. Însă, există pacienți care pot acuza  următoarele simptome:

  • O stare de oboseala generala, extremă;
  • Jenă dureroasă în partea dreaptă a abdomenului, asociată cu senzația de plenitudine;
  • Pierderea poftei de mâncare sau scăderi în greutate;
  • Greață.

Cum se stabileste diagnosticul de ficat gras?

Primul pas pentru o diagnosticare corectă este anamneza, consultația la un medic de familie sau specialist. Acesta joacă un rol esențial, iar pacienții nu trebuie să omită acest lucru deoarece, în cadrul discuției cu un medic de specialitate are loc și examenul clinic al pacientului, discuții pe marginea istoricului medical, boli cronice în familie, dar și stabilirea dimensiunilor ficatului la palparea abdomenului. Ulterior, medicul recomandă investigații medicale suplimentare, pentru a putea pune diagnosticul corect.

Testele de laborator au rolul de a evidenția modificări esențiale ale funcției hepatice. De regulă se recomandă analize transaminazelor, glicemiei, bilirubinei, verificare profilului lipidic, gama GT, etc.

De asemenea, examinarea imagistică cu ajutorul ecografiei abdominale este o investigație obligatorie de efectuat în cazul pacienților care prezintă simptomele steatozei hepatice. La examenul ecografic se cuantifică mărimea ficatului și structura sa ecografică. Ecografic se identifică o crestere a reflectivității hepatice data de acumulare adipoasa. Ultrasonografia ramane si metoda cea mai utilizata de urmarire sau reevaluare a pacientului diagnosticat, fiind o examinare neinvazivași fara efecte adverse.

Cum se face corect pregatirea pentru ecografie?

Pacientul trebuie sa ramana nemancat pe o perioada de 6 -12 ore inaintea examenului ecografic, respectând următoarele indicații:

  • va consuma numai apa plata si va evita consumul bauturilor acidulate, laptelui si cafelei.
  • In cazul in care se simte balonat ar trebui sa utilizeze si un carbune medicinal, cu 3-4 ore inainte de examinare.

Evolutia bolii – care sunt riscurile în cazul lipsei tratamentului

Un ficat gras netratat poate evolua în timp către inflamație, necroză și regenerare nodulară, fenomene care afectează structura și funcțiile normale ale ficatului. Cele mai grave cazuri, asociate în special consumului excesiv de alcool sau infecției cu virusurile hepatice B sau C, sunt cele în care steatoza hepatică duce la ciroza sau chiar carcinom hepatic.

Cum se pot diminua simptomele ficatului gras?

Tratamentul în cazul steatozei hepatice depinde de cauza, medicii specialiști (internist, gastroenterolog, nutriționist) lucrând împreună la o serie de recomandări adaptate simpomaticii pacientului, stilului de viață, istoricului medical, toate dorind să trateze sau să elimine cauza care duce la boală. Astfel tratand cauza, procesul steatozic va putea fi cu usurinta inversat daca se intervine in primele faze. In cazul consumului excesiv de alcool sau atunci când există o dieta hipercalorica de provenienta in principal carbohidrata, abstinenta si o buna reorganizare a aportului nutritiv sunt suficiente pentru a trata această afecțiune. Cea mai mare problemă în tratarea aceste afecțiuni este dată de adicția cu care consumatorii de alcool se confruntă, fiind nevoie de ajutor psihologic specializat, cure de detoxifiere și suport familiar pentru ca pacientul să poate lupta cu această dependență. Se estimează că până 35% dintre marii consumatori de alcool dezvolta hepatita toxică, usoara sau severa. 

Puteti sa ne recomandati cateva metode de preventie

Prevenirea acestei patologii destul de raspandite se poate realiza prin simpla examinare ecografica la primele simptome, prin cumpatare la consumul de alcool, prin evitarea exceselor alimentare, adoptarea unui stil de viață sănătos, într-un mediu psiho-social echilibrat, cu evitarea situațiilor conflictuale și a factorilor de stres.

Pentru programări și informații privind gratuitatea sau plata investigațiilor efectuate în cadrul Secției de Radiologie și Imagistică Medicală, vă rugăm să ne contactați:

Telefon: 0232 241 271

Mobil: 0730 230 030

Email: programari.spital@providentamedical.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Radu POPESCU

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Pentru că nu toate lucrurile pot fi perfecte până la capăt, un aspect interesant ce trebuie remarcat este modul în care primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, (care se prezintă acum ca pro-european, în ciuda trecutului său pro-rus, așezat de-a stânga socialistului Igor Dodon) a încercat să-și schimbe imaginea, profitând de vizibilitatea evenimentului, pentru a-și promova propriile interese politice.

opinii

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Eugen MUNTEANU

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Autorul serialului continuă argumentația ideii formulate în titlu, marcând astfel aniversarea, în anul în curs, a celor 350 de ani de la tipărirea versiunii versificate a psalmilor biblici în limba română.

Rapide notaţii „la cald”

Alexandru CĂLINESCU

Rapide notaţii „la cald”

Negocierile dintre guvernanţi şi liderii sindicatelor nu m-au convins. Liderii mi s-au părut cam oscilanţi, gata să se înţeleagă cu puterea şi cred că doar presiunea venită de la „bază” i-a determinat să nu cedeze.

Carol Mihalic de Hodocin (1)

Neculai SEGHEDIN

Carol Mihalic de Hodocin (1)

În faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi există o lucrare monumentală din fontă, cu o înălţime de aproape 7 metri şi o greutate de 4,3 tone, realizată în stil gotic după planurile inginerului hidraulic şi montanist Carol Mihalic de Hodocin. Este vorba de o cişmea, turnată în Moravia, monumentul fiind consfinţit îndămânării publice de către Grigore Ghica la 1851, după cum este precizat în înscripţia în română şi latină de pe lucrarea cu pricina.

pulspulspuls

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Prin partidoi se bârfeşte că unul din argumentele pentru care fostul activist pro-autostradă şi fost conţilier ministerial ieşean Cătălin Brânzoi a fost uns şef interimar la compania de autostrăzi şi drumuri naţionalear fi fost şi socoteala lui nea Măricel că, în acest mod, îşi măreşte baza de recrutare pentru un candidat cât mai viabil la Premăria ieşeană. 

Caricatura zilei

Greva și Mașina școală

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca daca salariile profesorilor vor fi dublate in urma grevei calitatea actului educational va creste

vezi raspunsuri