Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial (P)

Steatoza Hepatică – ce trebuie să știi și cum poate fi diagnosticată

GALERIE
steatoza-hepatica-ficatul-gras
  • steatoza-hepatica-ficatul-gras
- +

Steatoza hepatica sau ficatul gras, asa cum este cunoscuta popular, este determinata de acumularea excesiva de grasime la nivelul ficatului. Este normal să existe un nivel mic de grăsime în ficat, însă dacă, grăsimea depaseste 5% - 10% din greutatea acestuia, pacientul prezintă riscul apariției steatozei hepatice. Mai multe detalii despre această afecțiune  și a modului în care poate fi diagnosticată ne oferă dr. Teodor Gheorghiu, medic specialist de radiologie – imagistică medicală în cadrul Spitalului Providența.

Care sunt cauzele acestei afectiuni?

Steatoza apare prin cresterea cantitatii de trigliceride de la nivelul hepatocitului, fiind un proces reversibil. Acest process apare ca raspuns la diferite stari de boala sau alterari ale metabolismului. Printre cauzele cele mai des intalnite, amintim:

  • Alcoolul prin producerea de metaboliti toxici. Steatoza alcoolică apare atunci când pacientul consumă zilnic și regulat alcool (peste 20 gr. alcool pur pe zi în cazul femeilor, respective 30 gr. alcool pur pe zi în cazul bărbaților). Deteriorarea este reversibila in timp, daca pacientul renuntă la consumul de alcool.
  • Cauze nutriționale - obezitatea, malnutritia dar si scaderile importante bruste in greutate;
  • Afecțiuni metabolice cum ar fi  toleranța scăzută la glucoză orală, boala Wilson;
  • Consumul unor medicamente (amiodarone, metotrexat) sau utilizarea steroizilor;
  • Alte cauze: Infecții virale cronice (Hepatita B sau C), infecția cu HIV.

Cum se manifesta steatoza hepatica?

La majoritatea pacienților evolutia poate fi asimptomatica, adică nu prezintă simptome specifice, fiind cunoscut că ficatul este denumit și „organul tăcut”. Însă, există pacienți care pot acuza  următoarele simptome:

  • O stare de oboseala generala, extremă;
  • Jenă dureroasă în partea dreaptă a abdomenului, asociată cu senzația de plenitudine;
  • Pierderea poftei de mâncare sau scăderi în greutate;
  • Greață.

Cum se stabileste diagnosticul de ficat gras?

Primul pas pentru o diagnosticare corectă este anamneza, consultația la un medic de familie sau specialist. Acesta joacă un rol esențial, iar pacienții nu trebuie să omită acest lucru deoarece, în cadrul discuției cu un medic de specialitate are loc și examenul clinic al pacientului, discuții pe marginea istoricului medical, boli cronice în familie, dar și stabilirea dimensiunilor ficatului la palparea abdomenului. Ulterior, medicul recomandă investigații medicale suplimentare, pentru a putea pune diagnosticul corect.

Testele de laborator au rolul de a evidenția modificări esențiale ale funcției hepatice. De regulă se recomandă analize transaminazelor, glicemiei, bilirubinei, verificare profilului lipidic, gama GT, etc.

De asemenea, examinarea imagistică cu ajutorul ecografiei abdominale este o investigație obligatorie de efectuat în cazul pacienților care prezintă simptomele steatozei hepatice. La examenul ecografic se cuantifică mărimea ficatului și structura sa ecografică. Ecografic se identifică o crestere a reflectivității hepatice data de acumulare adipoasa. Ultrasonografia ramane si metoda cea mai utilizata de urmarire sau reevaluare a pacientului diagnosticat, fiind o examinare neinvazivași fara efecte adverse.

Cum se face corect pregatirea pentru ecografie?

Pacientul trebuie sa ramana nemancat pe o perioada de 6 -12 ore inaintea examenului ecografic, respectând următoarele indicații:

  • va consuma numai apa plata si va evita consumul bauturilor acidulate, laptelui si cafelei.
  • In cazul in care se simte balonat ar trebui sa utilizeze si un carbune medicinal, cu 3-4 ore inainte de examinare.

Evolutia bolii – care sunt riscurile în cazul lipsei tratamentului

Un ficat gras netratat poate evolua în timp către inflamație, necroză și regenerare nodulară, fenomene care afectează structura și funcțiile normale ale ficatului. Cele mai grave cazuri, asociate în special consumului excesiv de alcool sau infecției cu virusurile hepatice B sau C, sunt cele în care steatoza hepatică duce la ciroza sau chiar carcinom hepatic.

Cum se pot diminua simptomele ficatului gras?

Tratamentul în cazul steatozei hepatice depinde de cauza, medicii specialiști (internist, gastroenterolog, nutriționist) lucrând împreună la o serie de recomandări adaptate simpomaticii pacientului, stilului de viață, istoricului medical, toate dorind să trateze sau să elimine cauza care duce la boală. Astfel tratand cauza, procesul steatozic va putea fi cu usurinta inversat daca se intervine in primele faze. In cazul consumului excesiv de alcool sau atunci când există o dieta hipercalorica de provenienta in principal carbohidrata, abstinenta si o buna reorganizare a aportului nutritiv sunt suficiente pentru a trata această afecțiune. Cea mai mare problemă în tratarea aceste afecțiuni este dată de adicția cu care consumatorii de alcool se confruntă, fiind nevoie de ajutor psihologic specializat, cure de detoxifiere și suport familiar pentru ca pacientul să poate lupta cu această dependență. Se estimează că până 35% dintre marii consumatori de alcool dezvolta hepatita toxică, usoara sau severa. 

Puteti sa ne recomandati cateva metode de preventie

Prevenirea acestei patologii destul de raspandite se poate realiza prin simpla examinare ecografica la primele simptome, prin cumpatare la consumul de alcool, prin evitarea exceselor alimentare, adoptarea unui stil de viață sănătos, într-un mediu psiho-social echilibrat, cu evitarea situațiilor conflictuale și a factorilor de stres.

Pentru programări și informații privind gratuitatea sau plata investigațiilor efectuate în cadrul Secției de Radiologie și Imagistică Medicală, vă rugăm să ne contactați:

Telefon: 0232 241 271

Mobil: 0730 230 030

Email: programari.spital@providentamedical.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri