Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Steaua Cristea salvează nebuloasa Poli

GALERIE
cristea--andrei
  • cristea--andrei
- +

 

Căpitanul Politehnicii a îngenuncheat de unul singur FC Botoşani, cu o dublă spectaculoasă, reuşită în prima repriză, când Flores a avut o bară. Au fost singurele momente bune ale Politehnicii, care a suferit, mai ales în repriza a doua, când oaspeţii au dominat categoric, au redus din handicap şi au fost la un pas de o egalare pe care, prin prisma statisticii, o meritau

 

Poli: Rusu – Gallego, Mihalache, Frăsinescu, Sin – Cioinac, Chelaru (’81 - Zaharia) – Rus, Flores (’75 - Petre), Pîrvulescu (’71 -  Mihăescu) – Cristea. Antrenor: Flavius Stoican.

Botoşani: Pap – Patache, Miron (’36 - Chindriş), Burcă, Soiledis – Oaidă (’81 - Papa), Rodriguez – Chitoşcă, Ongenda, Golofca – Brekalo (’54 - Roman). Antrenor: Costel Enache.

Cartonaşe galbene: Chelaru (’27), Rusu (’85), Mihalache (‘90^2) – Brekalo (’54).

Arbitri: Cătălin Găman; Florin Neacşu, Gabriel Stroe.

 

1-0, min. 30: acţiune individuală a lui Cristea, finalizată cu dreptul, de la 20 de metri;

2-0, min. 35: capodoperă reuşită de Cristea, care a şutat cu stângul, din afara careului, lateral dreapta, în diagonală, la vinclu;

2-1, min. 56: Patache a centrat de pe dreapta, Chitoşcă a prelungit, iar Roman a înscris cu capul, din careul mic.

 

Monologul de jumătate de oră, plin de ţipete, avut de Flavius Stoican înaintea derbiului Moldovei a avut ca efect principal aruncarea în ridicol a conducerii clubului. După ce a mandatat-o pe Anamaria Prodan să discute cu jucătorii, fără ca agentul să aibă vreo funcţie în club, după ce nu a ştiut să valorifice beneficiile importante acordate vestiarului, după ce îi trimitea antrenorului jucătorii noi direct pe teren , fără să-l informeze de sosirea lor, trupa managerială a lui Horia Sabo a fost pusă la punct în spaţiul public, din nou, de un angajat. În paranteză fie spus, şi mai gravă a fost  afirmaţia făcută de tehnician în legătură cu finanţarea clubului, Stoican spunând că Poli trăieşte doar din drepturile TV, fără ca Sabo să fi adus un plus. Dacă lucrurile stau aşa, iar contractele de sponsorizare de 1,3 milioane de euro pentru acest sezon anunţate sunt simple poveşti, directorul general trebuie să plătească scump! Alături de preşedintele executiv Adrian Ambrosie, care a spus că nu a văzut niciun contract de sponsorizare, şi cei care l-au adus în club pe omul de afaceri băimărean fără să-şi ia minime măsuri de siguranţă. Până la clarificarea acestui subiect, pe marginea căruia apar, zi de zi, noi necunoscute (iniţial, Ambrosie spunea că Iaşul şi Sabo au, fiecare, 50% din club, acum preşedintele a anunţat că Sabo are 51%). închidem paranteza, revenind la ieşirea lui Stoican, care a avut dreptate în privinţa aplicării proaste de către conducere a principiului existent la multe cluburi conform căruia “şefii aduc jucători, antrenorul antrenează”. Acesta nu exclude o comunicare elementară!

Gesturile, limbajul şi mesajul populist al antrenorului, care au conţinut mai puţine faulturi la limba română decât de obicei, au avut şi alt efect. Uitarea de către o anumită categorie, largă, a evoluţiilor jalnice ale echipei în eşecurile drastice cu FCSB şi Sepsi, aruncate doar în cârca şefilor. Stoican, căruia i s-a dublat salariul, a primit o clauză de protecţie de 100 000 de euro şi a contat pe mulţi dintre “copiii” de anul trecut nu a avut nicio vină! Nici jucătorii, mulţi dintre ei primind măriri consistente salariale din partea capilor clubului. Care au acordat şi prime de rezultat pe lângă cele de obiectiv şi care, dacă au minţit atunci când au anunţat că bugetul este asigurat, pun în pericol chiar existenşţ clubului!

O altă ţintă importantă urmărită de Stoican, mobilizarea jucătorilor, nu a fost însă atinsă. Deşi au avut în faţă o echipă năucită de plecarea căpitanului Mihai Roman I la FCSB şi destabilizată de problemele medicale pe care le-au avut înainte de partidă piesele grele Miron şi Mihai Roman II, ieşenii au etalat doar un uşor plus de vigoare faţă de jalnicele două prestaţii precedente, calitatea jocului fiind modestă. Şansa Politehnicii au fost acţiunile individuale de excepţie ale lui Cristea , care a concretizat singurele (!) şuturi cadrate trimise de ieşeni vineri. La rampă a ieşit şi Flores, singurul “copil” sută la sută al directorului sportiv Tibor Selymes titularizat, care a avut şi el un şut de excepţie, bara din minutul 23, minut în care Poli a tras pentru prima dată spre poartă! În actul secund, gazdele au stat şi mai rău pe plan ofensiv, singura încercare spre poarta lui Pap fiind lovitura liberă trimisă “peste” de Cristea (’67).

Şi cum Botoşaniul a tras de mai multe ori, atât în prima repriză, când Rusu a parat încercările lui Chitoşcă şi Golofca, alte două şuturi nefiind cadrate, cât mai ales în actul doi (0-4 la încercări cadrate!), şi a avut mult timp iniţiativa şi ocazii mai clare, oaspeţii se pot considera dezavantajaţi de rezultat. Victoria a fost conservată de trupa lui Stoican în principal datorită evoluţiei bune a triunghiului Mihalache – Frăsinescu – Cioinac, care a aspirat mult din presiunea oaspeşilor, şi a siguranţei etalate de Rusu. În rest, au fost multe probleme, atât la nivelul determinării, cât şi a exprimării individuale ori de ansamblu.

Succesul rămâne însă succes şi, pe lângă trei puncte, poate să aducă descătuşarea de care Poli avea nevoie pentru o exprimare curată pe viitor. Mai ales că Stoican şi conducerea şi-au trimis bezele după meci, mirosul de usturoi dispărând ca prin minune, atmosfera, esenţială la orice echipă, urmând, teoretic, a fi bună înaintea disputelor accesibile care urmează, la Călăraşi şi acasă, cu Concordia.

 

Poli-catalog

 

Rusu (6) – a parat cinci şuturi, câteva periculoase.

Gallego (5) – haotic.

Mihalache (6) – decis.

Frăsinescu (6) – dedicat.

Sin (5) – certat des de Stoican.

Cioinac (6) – muncitor.

Chelaru (5) – nu-şi regăseşte cadenţa.

Rus (5) – neintegrat.

Flores (6) – folosit, în premieră, pe postul lui, a avut câteva sclipiri.

rvulescu (5) – multe ezitări.

Cristea (9) – două goluri de autor, cu execuţii spectaculoase, decisive în economia partidei.

Mihăescu (5) - în nota lui obişnuită.

Petre (5) – nimic important.

Zaharia a intrat în minutul 81.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri