Ștefan Vuza face un anunț care-ți ridică sprâncenele: o investiție de 2,2 miliarde de euro într-un combinat la Iași

luni, 26 august 2024, 14:20
3 MIN
 Ștefan Vuza face un anunț care-ți ridică sprâncenele: o investiție de 2,2 miliarde de euro într-un combinat la Iași

Omul de afaceri Ștefan Vuza vrea înființarea unui Combinat de biochimie la Iași. În această cheie trebuie interpretată, spune acesta, participarea grupului său de firme Chimcomplex la licitația pentru concesionarea sistemului de termoficare. Vuza este singurul ofertant la procedură.

Potrivit omului de afaceri, participarea Chimcomplex la licitație este un prim pas în implementarea unui proiect mai amplu dedicat dezvoltării industriei chimice moderne la Iași. „Este important să subliniem că interesul nostru nu este în domeniul termoficării per se, ci în susținerea unui proiect industrial de anvergură. Acest proiect prevede construcția unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență la Holboca, care va deservi noul <<Combinat de Biochimie Iași>>”, a declarat omul de afaceri.

El a adăugat că noua centrală de la Holboca va produce energie electrică și termică pentru combinat, iar surplusul de agent termic va putea fi livrat către sistemul de termoficare al orașului la un cost competitiv – „foarte mic, aproape de zero”, susține Ștefan Vuza. În schimb, acest cost se referă doar la costul de producere a agenului termic, nu și la cel de distribuție despre care Vuza spune că „nu este în controlul nostru”.

CITESTE SI: O afacere de un miliard de euro: cine va prelua încălzirea Iașului? Primăria a făcut calcule care să atragă investitorii

Combinatul de la Iași ar urma să cuprindă 8 fabrici unde vor fi utilizate doar tehnologii biochimice. „Platformele de producție la scară industrială rămân cele de la Onești și Vâlcea, iar un Centru de cercetări se va face și la Buzău”, a completat omul de afaceri.

Ștefan Vuza anunță un plan de investiții pe 10 ani

Conform omului de afaceri, planul de investiții al Chimcomplex este pe un orizont de 10 ani, această fiind și perioada în care va fi concesionat sistemul de termoficare (cu opțiune de prelungire pe 5 ani). Ștefan Vuza a susținut că, în total, vor fi investiții de 2,2 miliarde euro, dar fără a detalia cu exactitate cum s-a ajuns la această sumă.

În pregătirea proiectului, Vuza a precizat că a avut întâlniri consultative cu reprezentanți de seamă din mediul academic și de afaceri din Iași, respectiv cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, inclusiv cu academicianul Bogdan Simionescu, vicepresedinte al Academiei Române. „Estimăm că proiectul va beneficia de finanțare din fonduri de la Bruxelles, alături de fonduri proprii ale Grupului”, a adăugat Ștefan Vuza.

„Vom subvenționa costul agentului termic”

În mod normal, prețul la gigacalorie este subvenționat de către stat, prin autoritățile locale, dar omul de afaceri susține că investițiile pe care le are în plan vor determina ca această cheltuială să fie asumată de grupul său de firme.

CITESTE SI: Miliardarul Ștefan Vuza este interesat de sistemul de termoficare al Iașului. A depus singura ofertă

„Cogenerarea va fi dedicată producției de energie electrică și termică pentru noul combinat industrial, dar un procent acoperitor va fi destinat furnizării de apă caldă pentru oraș. Acest procent ne va permite să subvenționăm costurile pentru livrarea agentului termic către oraș. Desigur, prețul final pentru cetățeni va avea și un cost de distribuție, care nu este în controlul nostru. Totuși, prețul final va fi cel mai mic preț din România, iar Primăria nu va mai trebui să aloce bani pentru subvenții”, a mai susținut Ștefan Vuza.

În această perioadă, Primăria Iași are în derulare două inițiative importante legate de sistemul de termoficare cu impact direct asupra populației. În primul rând, vineri, plenul Consiliului Local va dezbate din nou creșterea prețului la gigacalorie (45% la populație și 130% în cazul agenților economici). În al doilea rând, licitația de concesionare a sistemului, cu termen de evaluare până la finalul anului, poate determina modul în care va fi administrată această activitate pe următorii cel puțin 15 ani.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii