anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ştefan Vuza, fostul patron al fabricii Iaşitex, are în plan investiţii de 2,5 miliarde de euro

GALERIE
stefan_vuzaStefan Vuza
 • stefan_vuza
 • Stefan Vuza
- +

Planul Strategic 2022-2030 prevede un total de 2,5 miliarde de euro investiţii şi reprezintă cel mai mare pachet investiţional din industria chimică din ultimii 30 de ani, împărţit în trei etape, a declarat, luni, Ştefan Vuza, preşedinte Chimcomplex. Vuza a deţinut până în urmă cu câţiva ani fabrica de textile Iasitex Iaşi. Compania şi-a închis capacităţile de producţie din municipiu, iar terenurile şi halele au fost vândute în diverse scopuri imobiliare.

"Primul pachet este compus din emisiunea de bonduri de 350 milioane de euro, cea mai mare emisiune de bonduri internaţionale din România de până acum, urmată de cele de pe piaţa de capital de 225 milioane euro. Aceste două finanţări, împreună cu EBITDA din următorii trei ani vor asigura resursele financiare necesare primului grup de investiţii, adică cel pe verticală, care este de 3,6 miliarde lei sau 725 milioane de euro. Intenţionăm ca aceste investiţii record să fie realizate în următoarele 1.000 de zile. Al doilea grup de investiţii va fi anunţat publicului conform reglementărilor de pe piaţa de capital. Estimăm că Grupul CRC va depăşi primul miliard de euro ca valoare a producţiei de marfă în doar trei ani şi că cifra de afaceri va ajunge la 10 miliarde de euro doar pe verticală, până la final de deceniu", a menţionat Ştefan Vuza, în cadrul conferinţei de transfer al acţiunilor Chimcomplex de pe piaţa AeRO pe Piaţa Reglementată a Bursei.

Chimcomplex Borzeşti, companie prezentă pe piaţa de capital românească din noiembrie 1996, a debutat luni, 17 ianuarie, pe Piaţa Reglementată a Bursei sub simbolul bursier CRC, ca urmare a transferului de pe piaţa AeRO. Totodată, anul acesta Chimcomplex lansează prima emisiune de bonduri internaţionale.

"În a doua jumătate a anului, după aprobările adunării generale extraordinare a acţionarilor, intenţionăm să pornim demersurile în vederea unei operaţiuni de majorare de capital social, care sperăm că va depăşi aşteptările investitorilor. Cele două acţiuni de capital amintite au ca scop începerea investiţiilor strategice de relansare a liniilor de produse chimice aflate în conservare. Ambele platforme chimice folosesc doar 20% din capacităţile lor. Luăm în considerare şi construirea unor noi linii de produse, pe care România le importă momentan la preţuri exagerate", a mai spus Ştefan Vuza. În opinia directorului General al Bursei de Valori Bucureşti, Adrian Tănase, prezenţa Chimcomplex pe Piaţa Reglementată deschide noi orizonturi, iar creşterea free-float-ului poate determina un interes mai ridicat al investitorilor locali şi internaţionali.

"Ne onorează prezenţa la Bursă a unui emitent de talia Chimcomplex Borzeşti, care de astăzi îşi continuă drumul pe piaţa de capital în calitate de companie listată pe segmentul principal. Chimcomplex este un exemplu de transformare şi adaptare la economia de piaţă şi ne uităm cu interes la perspectivele de viitor ale companiei. Prezenţa pe Piaţa Reglementată deschide noi orizonturi, iar creşterea free-float-ului poate determina un interes mai ridicat al investitorilor locali şi internaţionali şi, totodată, poate permite includerea acţiunilor Chimcomplex în indicii FTSE Russell, ceea ce va duce la consolidarea statutului de piaţă emergentă al Bursei. Le urez mult succes în continuare şi sper ca şi alţi emitenţi să fie inspiraţi de modelul Chimcomplex, atât în ceea ce priveşte evoluţia companiei, cât şi în privinţa parcursului pe piaţa de capital", a declarat Adrian Tănase. Potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti, la momentul transferului, Chimcomplex Borzeşti era cea mai mare companie listată pe piaţa AeRO, cu o capitalizare bursieră de aproape 8 miliarde lei (1,6 miliarde euro). Chimcomplex este principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, fiind o companie strategică pentru economia românească, înfiinţată în 1954 la Borzeşti, Oneşti. Chimcomplex administrează în prezent cel mai mare combinat de produse chimice, cu două platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea.

"Chimcomplex este o companie naţională, cu acţionariat majoritar românesc şi cu un obiectiv clar de a atrage mulţi alţi investitori români. O companie bine poziţionată pentru a oferi valoare strategică potenţialilor săi acţionari, deoarece valorifică tendinţele pieţei şi va pune România pe harta verde a lumii datorită proiectelor pe care le are în vedere. Compania are un potenţial de creştere exponenţial întrucât avem patru aşi în mânecă: dăm valoare resurselor naturale, avem know-how, avem piaţă şi acum avem şi bani", a declarat Ştefan Vuza, Preşedinte Chimcomplex Borzeşti.

Conform sursei citate, acţiunile companiei au închis ultima şedinţă pe piaţa AeRO sub simbolul CHOB, 12 ianuarie, la preţul de 26,2 lei per acţiune. În prima zi pe Piaţa Reglementată, acţiunile companiei disponibile sub noul simbol bursier CRC, au deschis şedinţa de tranzacţionare cu preţul de închidere al simbolului CHOB din 12 ianuarie.

"În ultimele şase luni, am livrat produse esenţiale pentru 54 ţări de pe 5 continente, pentru aproximativ 600 de clienţi. Investiţiile de peste 245 milioane de euro derulate de Chimcomplex în ultimii ani au creat premisele unei dezvoltări eficiente şi sustenabile. În prezent sunt în faza de execuţie finală proiecte de peste 55 milioane de euro şi sunt în pregătire şi start execuţie proiecte de peste 125 milioane de euro. Astăzi alocăm câteva ore pentru a sărbători, dar apoi ne întoarcem la chimie, inginerie, proiectare şi livrare pentru portofoliul nostru de clienţi în creştere. Felicit echipa noastră pentru această etapă notabilă şi mulţumesc tuturor pentru dedicare şi implicare. Împreună, fabricăm produse pe care nimeni altcineva aproape că nu le mai face, cel puţin în regiune, pentru unele dintre cele mai avansate companii şi industrii din lume şi să ştiţi că doar am zgâriat suprafaţa potenţialului nostru. Am ajuns aici pentru că avem încredere în ceea ce facem şi ştim să o facem bine", a afirmat Victor Avram, CEO Chimcomplex Borzeşti.

Chimcomplex Borzeşti este a doua companie care trece de pe piaţa AeRO pe Piaţa Reglementată, categoria Standard, după Bittnet Systems în iunie 2020. Transferul acţiunilor Chimcomplex Borzeşti pe Piaţa Reglementată a fost realizat cu sprijinul Estinvest.

În 2020 Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei, iar în primele nouă luni ale anului 2021 a raportat o cifră de afaceri de 1,7 miliarde de lei. Chimcomplex Borzeşti este deţinută de CRC Alchemy Holding cu 85% din acţiuni şi de Statul Român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, cu 8,9%. Restul capitalului social, de aproximativ 5%, este deţinut de persoane juridice şi fizice. 

SURSA: Agerpres

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Se majorează premiile la olimpiadele naţionale: Premiul I va fi 1.000 de lei

Redacția

Se majorează premiile la olimpiadele naţionale: Premiul I va fi 1.000 de lei

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat, joi, că în şedinţa de Guvern a fost adoptată o Ordonanţă privind majorarea premiilor pentru olimpiadele naţionale. Astfel, premiul I va fi 1.000 de lei, premiul 2 va fi de 700 de lei, premiul 3 de 500 de lei, iar menţiunea va fi de 300 de lei. În plus, se vor acorda burse de performanţă şi pentru elevii din sistemul privat care ajung să reprezinte România la olimpiadele internaţionale.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.