Ștefan Vuza pleacă cu coada între picioare de la licitația pentru concesionarea termoficării Iașului
Prima tentativă a Primăriei Iași de a concesiona sistemul de termoficare a eșuat. Procedura organizată în acest sens a rămas definitiv anulată: singura ofertă depusă la licitație nu a fost conformă.
Municipalitatea a respins oferta înaintată de Chimcomplex Borzești pe 28 octombrie, dar compania omului de afaceri Ștefan Vuza a contestat raportul. Ulterior, la câteva zile distanță, Chimcomplex anunța că „se retrage de la licitația de la Iași”. Cu toate acestea, contestația depusă a ajuns la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) iar, ieri, CNSC a comunicatul rezultatul: sesizarea a fost respinsă fără a fi judecată pe fond.
Licitația pentru termoficare ar putea fi reluată
„Respinge ca inadmisibilă contestația”, este decizia CNSC. Explicația forului a fost că Chimcomplex nu a achitat cauțiunea necesară pentru ca sesizarea să poată fi analizată pe fond.
Cel mai probabil, municipalitatea ieșeană va relua licitația în perioada următoare. Din informațiile ZDI, există și alte firme din străinătate care de-a lungul timpului s-au arătat de sistemul de termoficare. În sezonul rece 2024/2025, sistemul va fi gestiona tot de Primăria Iași. La fel ca iarna trecută, Iașul se va încălzi pe datorie: BCR a acordat un credit de 145 milioane lei, bani care vor fi utilizați exclusiv pentru plata facturilor la gaze naturale. Costurile împrumutului, care va fi returnat în 7 ani, vor pragul de 30 milioane lei. În 2023, Primăria a avut un contract similar, tot cu BCR.
Câți clienți mai sunt la racordați la sistemul centralizat
Potrivit celor mai recente date ale Primăriei, la sistemul centralizat de termoficare sunt racordate 20.681 de locuințe. La acestea se adaugă 171 agenți economici, 48 instituții publice, 81 de unități de învățământ (cu 145 de clădiri aferente), 10 spitale și 7 universități. În ceea ce privește numărul de apartamente, acesta a scăzut constant în ultimii 6 ani. În anul 2017 erau racordate 29.102 de apartamente, astfel că scăderea este de 28% în această perioadă.
Primăria Iași a preluat sistemul de termoficare în vara anului 2021, odată cu retragerea Veolia. De atunci, costurile pentru gestionarea acestei activități au crescut constant și au creat mari dificultăți financiare bugetului local. De exemplu, anul trecut, municipalitatea a amânat unele investiții publice pentru a putea suporta costurile necesare funcționării sistemului.
Citește și:
- Afaceri bune la Iași – Ne încălzim o iarnă, plătim 7 ani. BCR va credita Primăria pentru încălzirea centralizată în acest sezon
- Omul de afaceri Ștefan Vuza se retrage bombănind din cursa pentru preluarea serviciului de încălzire a Iașului
Publicitate și alte recomandări video