Stenograme incendiare într-un dosar cu trei arestaţi: doi afacerişti şi un primar
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Stenograme incendiare într-un dosar cu trei arestaţi: doi afacerişti şi un primar

GALERIE
primar
  • primar
- +

Spioană pentru şpaga de 10% dată primarului

O angajată a unei cunoscute firme din Iaşi s-a transformat în colaboratoare a procurorilor şi şi-a băgat şefii în puşcărie. Femeia a fost de acord să îşi înregistreze şeful în timp ce acesta o învăţa cum să mituiască un primar, probele strânse de ea incriminându-l pe afaceristul ieşean, care a fost arestat, alături de un alt coleg, dar şi de edil. 

În documentele întocmite de Parchet în acest caz, obţinute de „Ziarul de Iaşi“, se menţionează că omul de afaceri Marin Costia, administratorul SC Anderssen Consulting Group, o firmă de consultanţă cunoscută în Iaşi, a fost de acord să remită o mită de aproximativ 25.000 de lei primarului oraşului Dărmăneşti, din judeţul Bacău. Suma reprezenta 10% dintr-un contract pe care Anderssen Consulting Group îl derula în favoarea primăriei din Dărmăneşti. 

Bileţelul primarului 

La începutul anului 2015, denunţătoarea Valentina Rotaru s-a prezentat la Primăria Dărmăneşti prezentându-i mai multe oferte de consultanţă din partea Anderssen. Primarul Constantin Spiridon a fost de acord să semneze un contract de consultanţă, în vederea atragerii de fonduri de la Uniunea Europeană, însă a amânat „sub diferite pretexte“ încheierea lor, după cum susţin procurorii.

În mai 2015, Valentina Rotaru a mers din nou la primar, iar în timpul tratativelor acesta din urmă a scris pe un bileţel „10%“, după care a rupt bucata de hârtie. Ulterior, Spiridon a încheiat două contracte cu Anderssen, a căror valoare totală se ridica la 255.000 de lei. După plata unei prime tranşe de bani către firma ieşeană, primarul a chemat-o la Primărie pe Valentina Rotaru pentru „a rezolva problema Dărmăneşti.“

Înainte de a merge la Primăria Dărmăneşti, procurorii spun că Marin Costia i-a dat Valentinei Rotaru un plic în care se afla suma de 10.000 de lei, o primă tranşă a mitei. Cea de-a doua parte a mitei trebuia achitată după ce primăria deconta o nouă factură în favoarea Anderssen. Pentru a discuta modalitatea de remitere a banilor, pe 5 decembrie 2015, Valentina Rotaru s-a întâlnit la o masă în Iulius Mall, în Iaşi, cu Marin Costia. Respectiva discuţie a fost înregistrată de denunţătoare.

„Bun. I-am dat 10.000, 10.000 la început...şi trebuie să-i mai dau 15.000“, ar fi spus Costia în timpul discuţiei. Tot atunci, Costia i-ar fi spus să îi dea banii primarului într-o agendă şi să îi spună acestuia „Domn primar, v-am adus o agendă“.

„O mită provocată“

Cei 10.000 de lei au ajuns în posesia Valentinei Rotaru prin intermediul lui Laurenţiu Zberianu, angajat cu funcţie de conducere al Anderssen. Pe 10 decembrie, denunţătoarea a dat a doua tranşă de mită lui Constantin Spiridon, acesta fiind prins în scurt timp în flagrant. 

În prezent, Marin Costia şi Laurenţiu Zberianu, dar şi Constantin Spiridon, sunt judecaţi de către Tribunalul Bacău. Toţi trei sunt în arest. Apărătorii lor invocă faptul că ar fi fost o mită provocată, întrucât denunţătoarea ar avea o relaţie apropiată cu o persoană care ar dori să câştige funcţia de primar al oraşului Dărmăneşti, la alegerile de anul acesta.

„Este un caz de mică corupţie ca şi acuzaţie, iar ca material probatoriu vorbim de o mită provocată. Acest aspect îl vom dovedi în instanţă“, a spus avocata Gianina Poroşnicu, unul dintre apărătorii din dosar. 

STENOGRAME: 

- discuţie purtată în 5 decembrie

 

Costia Marin: Deci, el are de luat în total 25.000...

Costia Marin: 10%.

Rotaru Valentina: Aşa...

C.M: Bun. I-am dat 10 mii, 10.000 la început... şi trebuie să-i mai dau 15.000.

R.V: Aşa...

C.M.: Aşa. Eu ţi-am pregătit bănuţii, da' eu la asta...salariul şi comisioane. Da' ăştia nu i-am pregătit, ţi-i trimit la Bacău, luni sau marţi. Ai înţeles?

......

C.M.: Acum închid cu tine complet. Comisioane şi salariu. Şi ăştialalţi ţi-i pun prin Fan Courier

.....

C.M.: Ai înţeles? Lipesc plicu’ ăla cu scotch pe margine, ca să nu... ca să nu cumva să cadă, şi-l ambalez ca şi când ar fi un colet. 

R.V: Aşa. 

C.M.: ... ţi-l trimit la Bacău şi te duci tu şi-l iei de la Bacău. Eu spun aşa: „cu ridicare personală de la Fan Curier, pentru Valentina Rotaru“ şi te duci cu buletinu’ şi primeşti coleţelu’...

R.V: Aşa.

M.C.: Nu-i punem în cont, că nu-i bine.

......

M.C.: Păi îi dai direct lui, cu tot cu agenda asta. Îţi trimit eu o agendă...

R.V.: Da...

C.M.: ... îi pui în agendă şi spui „Domn primar, v-am adus o agendă“!

........

C.M.: Da e bine să nu fie în primărie...

R.V.: Da? Ok. Da. Cum zici tu.

C.M.: ... nu-i bine în primărie... El e un tip care nu se... 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Răzbunarea lui Bill

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.