Știa ministrul Tanczos că urmează o ilegalitate? De ce nu a semnat derogarea de împușcare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Știa ministrul Tanczos că urmează o ilegalitate? De ce nu a semnat derogarea de împușcare

GALERIE
Tanczos Barna
  • Tanczos Barna
- +

Ciudățenie mare în cazul ursului Arthur, împușcat de prințul Emanuel von und zu Liechtenstein: deși ar trebui să existe un ordin de derogare semnat de ministru pentru "recoltare", ursul fiind specie protejată, acest ordin nu există, ministrul Tanczos Barna s-a ferit.

Potrivit documentelor obținute de Newsweek România de la Ministerul Mediului, obținerea autorizației de împușcare a ursului din Ojdula, Covasna, s-a bazat pe ordinul ministrului Mediului 724 din 19 iulie 2019. 

Potrivit acestui ordin "pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urs și lup, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante", 140 de exemplare de urs (Ursus arctos) și 94 de exemplare de lup (Canis lupus) pot fi "recoltate" (împușcate) sau "relocate", prin derogare de la statutul acestora de animale protejate.

Ordinul din 2019 a expirat în septembrie 2020
Așadar, în februarie 2021, asociația de vânătoare "Botos" din Ojdula, Covasna, a cerut autorizație să "recolteze" un urs în baza unui ordin de ministru din iulie 2019, deci emis cu aproximativ 20 de luni înainte.

Citește și: Gruia Stoica acuză: condamnat după ce a blocat traficul de țigări controlat de soțul ex-șefei DIICOT

Singura problemă, însă, este că cele 140 de exemplare de urs brun fuseseră de mult "recoltate" și/sau "relocate".

Încă din septembrie 2020. Dovada: pe 11 septembrie 2020, ministrul Mediului emite nu mai puțin de cinci ordine de derogare, fiecare pentru câte un exemplar de urs brun.

Mai mult, pe newsweek

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.