Stiai ca supararea si tristetea iti slabesc sistemul imunitar?

luni, 16 noiembrie 2015, 22:36
3 MIN
 Stiai ca supararea si tristetea iti slabesc sistemul imunitar?

Durerea pricinuita de pierderea unei persoane dragi poate sa afecteze serios sanatatea emotionala, iar problemele nu se opresc aici. Stresul extrem care rezulta in aceasta perioada grea afecteaza psihicul, iar in acest fel bolile cronice se pot manifesta cu usurinta.  

Stresul joaca un rol major in ceea ce priveste sistemul tau imunitar si poate avea un impact serios asupra tensiunii, colesterolului, creierului, glicemia si echilibrului hormonal.

Atunci cand echilibrul hormonal este vulnerabil din cauza suferintei psihice si a durerii, acesta devine vulnerabil in fata infectiilor si a altor boli care slabesc sistemul imunitar. Se pare ca persoanele in varsta sunt cele mai afectate.

Oamenii varstnici au sistemul imunitar mai slabit atunci cand se afla intr-o perioada de doliu sau suferinta emotionala.

Cercetarile au aratat ca oamenii tineri nu sunt atat de sensibili ca cei mai in varsta, in perioadele stresante.

Aceasta discrepanta se petrece din cauza a doi hormoni ai "stresului", cortizonul si a Dehidroepiandrosteron-sulfat (DHEAS), care se comporta diferit in momentele de agitatie emotionala, odata cu varsta. Pe scurt, este demn de mentionat faptul ca hormonul cortizon suprima sistemul imunitar, pe cand DHEAS ii da un impuls, asa ca este foarte important sa existe un echilibru intre cei doi.

Studiile efectuate au aratat ca, oamenii mai tineri au reusit sa pastreze un echilibru al celor doi hormoni, spre deosebire de cei mai in varsta.

Astfel, cercetatorii au descoperit ca celulele denumite neutrofile, care lupta impotritva infectiilor din organism, erau in numar redus in cazul persoanelor mai in varsta care au participat la studiu.

Se pare ca acest lucru se petrece din cauzei lipsei echilibrului, in special al cortizonului, care este in exces, in acest caz.

Cum te poti imbolnavi din cauza supararii, atunci cand CORTIZONUL este in exces

Tristetea nu este relationata doar cu racelile si durerile de gat; aceasta poate cauza boli cronice precum colita ulcerativa, artrita reumatoida, astmul, bolile de inima si cancerul. Cea mai mare "culpa" este cea a cortizonului.

Cand cercetatorii de la Universitatea Carnegie Mellon, SUA au infectat intentionat participantii la studiu cu un virus al racelii, cei care erau sub influenta stresului s-au imbolnavit de doua ori mai repede. In momentul in care esti stresat, organismul tau elibereaza hormoni ca si cortizonul, care pregateste trupul sa lupte in eventualitatea unui eveniment stresant.

Bataile inimii se intetesc, plamanii iau mai mut oxigen, creste fluxul sangvin si o parte a sistemului tau imunitar este suprimat temporar, ceea ce intarzie raspunsul la patogeni. Atunci cand stresul devine cronic, ca in cazul pierderii unei persoane dragi sau a unei suferinte cumplite, sistemul tau imunitar devine slabit, din pricina nivelului de cortizon.

Acesta este motivul pentru care oamenii incep sa tuseasca, sa stranute si sa aiba alte simptome specifice racelii, devenind mai sensibili la boala. Si, in cazul in care cineva chiar se imbolnaveste de gripa, simptomele sunt mai rele atunci cand sunt amplificate de tristete.

Dr. Sheldon Cohen, profesor de psihologie la Universitatea Carnegie Mellon a declarat: "Inflamatia este reglata de hormonul cortizon, iar cand acestuia nu i se permite sa-si indeplineasca functia, inflamatia scapa de sub control. Abilitatea sistemului imunitar de a regla inflamatia arata cine este mai predispus sa raceasca, dar si mai important, ne ofera o explicatie cu privire la legatura dintre stres si boli. In momentul in care cineva este stresat, celulele sistemului imunitar nu mai pot fi controlate, iar drept consecinta, acestea produc inflamatii care duc la boli."

Textul integral, pe suntsanatos.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii