Ştiaţi că Iaşului i se mai spune şi «Capitala foamei»? E din cauza pachetului și banilor trimişi aici din toată Moldova studenţilor
Mai primesc studenții din ziua de astăzi pachet cu mâncare de la familie?
Unele dintre primele lucruri la care se gândește un nou student atunci când vine vorba de plecatul de acasă sunt mâncarea și banii.
Am auzit des de-a lungul primului an de facultate că Iașul este „Capitala foamei” – cel puțin prin prisma prietenilor mei. Nu neg acest fapt, dar e mai mult despre cum îți manageriezi resursele, indiferent dacă sunt financiare sau nu. Chiar dacă am auzit asta în cadrul unei discuții cu prietenii privind programul încărcat și lucrurile de făcut în weekend, sau în timpul discuțiilor la care sunt martor fără să vreau, aud frecvent: „Mă duc la autogară. Mi-a trimis mama mâncare”.
Cu pachetul dat șoferului, hârtia cu numele și numărul de telefon lipit pe punga de rafie, sau, mai nou, frigorifică, studenții se duc rând pe rând la autogară să își facă stocul de mâncare pe o nouă lună.
Alți părinți însă nu mai pun în practică această „tradiție” a studentului plecat de acasă, ci fac doar un transfer bancar rapid, care ajunge la destinatar în mai puțin de câteva ore. Adesea instant.
Indiferent dacă primești mâncare sau bani, există inconveniente, indiferent de situație. Se pare că, atunci când primești doar bani, viața nu e mai ușoar. Pentru că uneori se simte de parcă ar fi trebuit să absolvi FEEA, pentru a ști să împarți suma totală pentru toate necesitățile. Pentru că, realiști fiind, banii nu se duc neapărat pe de-ale gurii cum ar trebui, ci și pe țigări, ieșiri în club sau pentru cafeaua de dimineață. De fapt, uneori se întâmplă să rămâi lefter din nou după ce îți îndeplinești dorințele și viciile, ajungând să mănânci tot covrigi la prânz. Dar nici să ai bani nu te scutește de stresul mesei de prânz și al cinei, pentru că nu poți mânca în fiecare zi doar fast-food ori la cantină. Aşa că trebuie să te duci la cumpărături și să îți gătești – asta dacă găsești timp. Uneori nici nu mai încape vorba de a te asigura că organismul primește toate tipurile de nutrienți necesari. Sau poate că nu banii sunt problema, ci abilitățile fiecăruia de a găti, și poate că un curs „Cum să nu dai foc la casă când faci cartofi?” ar fi mai folositor.
Dar nici mâncarea din pachet nu te ține mult timp dacă nu e la borcan (zacuscă și dulceață), și chiar dacă ai posibilitatea să congelezi câte ceva tot te trezești într-o zi că s-a stricat toată și trebuie să o arunci. Cu toate acestea, însă, poate dorul de acasă se mai atenuează un pic până după sesiune și reușești să mănânci și altceva în afară de pate.
Cu toate acestea, nimeni nu te anunță dinainte că tu ești responsabil atât de bunăstarea casei/ camerei de cămin, cât și a mâncării. Indiferent dacă e cumpărată sau primită de la părinți.
Perioada studenției e benefică nu numai pentru scopul academic, asta e clar, ci și ca o lansare în lume, pentru a învăța cum să îți organizezi timpul, dar mai ales banii și mâncarea. Înveți să fii responsabil cu bunurile de orice fel, să nu lași mâncarea să se strice, să nu o arunci decât foarte greu, și nici să laşi banii să se ducă pe lucruri neimportante. Şcoala vieţii, cum ar veni…
Toate articolele din noua secţiune ZdI “Ziarul Studenţesc”, AICI
https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/ziarul-studentesc#google_vignette
Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studenţesc” citeşte AICI
Publicitate și alte recomandări video