Știați că mărțișorul se purta cu monede de aur sau argint, avea inițial culorile alb și negru și este legat de legenda Babei Dochia?

sâmbătă, 01 martie 2025, 13:20
2 MIN
 Știați că mărțișorul se purta cu monede de aur sau argint, avea inițial culorile alb și negru și este legat de legenda Babei Dochia?

Mărțișorul, simbol al primăverii, se purta însoți de o monedă de argint sau aur, are legătură cu legenda Babei Dochia și inițial avea culorile alb și negru? Reprezentanții Asociației ART – Meșteșugurile Prutului au prezentat pentru „Ziarul de Iași” câteva aspect mai puțin cunoscute despre mărțișor.

Știați că… La sfârșitul secolului al XIX-lea, copiii primeau de la părinți, în dimineața zilei de 1 martie, înainte de răsăritul soarelui, un mărțișor. De acel mărțișor era agățată o monedă de argint sau de aur și se purta legat la mână, prins în piept sau la gât. Mărțișorul era apoi scos, în funcție de zona etnografică, la o anumită sărbătoare a primăverii (Florii, Paște etc.) sau la înflorirea unor arbuști și pomi fructiferi (porumbar, trandafir, vișin, zarzăr, cireș etc.) și agățat în ramurile înflorite. Se credea că purtătorii mărțișorului nu vor fi arși de soare pe timpul verii, că vor fi sănătoși și frumoși ca florile, plăcuți, drăgăstoși și norocoși, feriți de boli și de deochi.

Știați că… Obiceiul mărțișorului este o secvență a unui ritual de înnoire a timpului și anului, primăvara, la nașterea și moartea simbolică a Dochiei. După unele tradiții, firul mărțișorului ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca oile pe munte.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Știați că… Cele mai vechi mărțișoare erau făcute din lână albă și neagră, principalul motiv fiind că lâna oilor este în aceste două variante. Albul este semnul purității. Negrul precede creația în toate religiile lumii. Multă vreme a fost simbolul fertilității, culoarea pământului roditor și a norilor aducători de ploaie. În cazul mărțișorului, albul și negrul sunt într-o unire divină, într-o îmbinare fericită a luminii cu întunericul, a zilei cu noaptea, a iernii cu primăvara. Mărțișorul arhaic, în alb și negru, este expresia unirii contrariilor, a întrepătrunderii principiilor aparent opuse, a binelui și răului.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii