Stilul de viață influențează semnificativ dezvoltarea în înălțime. Medicii ieșeni arată că alimentația și sportul aduc centimetri în plus

luni, 08 iulie 2024, 03:34
4 MIN
 Stilul de viață influențează semnificativ dezvoltarea în înălțime. Medicii ieșeni arată că alimentația și sportul aduc centimetri în plus

De-a lungul timpului, s-a crezut că genetica joacă rolul principal în dezvoltarea în înălțime, însă putem observa cu ușurință că există o diferență semnificativă între înălțimea tinerilor de astăzi și cea a tinerilor de acum 20 sau 30 de ani. Conf. Univ. Dr. Liviu Oprea, Președintele Colegiului Medicilor din Iași, explică faptul că problema nu ține atât de mult de genetică, cât de nivelul de trai.

Nivelul de trai joacă un rol major pentru creșterea în înălțime

 

Conf. Univ. Dr. Liviu Oprea explică faptul că fondul genetic al poporului român nu s-a schimbat semnificativ în ultima perioadă, dar creșterea în înălțime a copiilor este mult mai mare decât era în urmă cu mulți ani.

„Observăm chiar și în Iași o creștere a interesului pentru activitatea fizică. Dacă înainte pe malul Bahluiului nu alerga nimeni, acum vedem frecvent oameni care aleargă. Toate aceste schimbări contribuie semnificativ la modificarea anumitor parametri biologici, arătând că nu doar fondul genetic este determinant. Un exemplu este cel al chinezilor. În China, aceștia sunt de obicei mai scunzi, însă chinezii care trăiesc în Singapore, deși aparțin aceluiași neam, sunt mai înalți, având o înălțime similară cu cea a europenilor. Deci nu este atât o problemă de genetică, cât una de stil de viață”, a declarat Liviu Oprea.

 

Schimbările provin din influența culturală

 

Medicul subliniază că accentul nu trebuie pus atât pe aspectul individual, cât pe cel social, deoarece oamenii se dezvoltă în cadrul unei societăți. Dacă societatea adoptă o atitudine pozitivă față de un stil de viață sănătos, care include o alimentație corectă și activitate fizică, aceste obiceiuri se vor schimba în mod colectiv. Nu este vorba atât de mult despre convingerea individuală a fiecărei persoane să facă sport, ci despre schimbarea culturii sociale care încurajează obiceiurile sănătoase. Deși consilierea individuală a fost practică în trecut, nu a avut un impact semnificativ, deoarece schimbările reale provin din influența culturală.

Anca Deleanu, președinta Societății Medicilor de Familie, filiala Iași, subliniază că în mod obișnuit, copiii înalți provin din familii cu părinți mai înalți, dar afirmă că și sportul joacă un rol crucial în dezvoltarea înălțimii. Copiii cu o predispoziție genetică mai puțin favorabilă pot experimenta creștere înălțimii prin implicarea în activități sportive. Astfel, sporturile precum baschetul și voleiul sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a stimula o creștere mai accentuată în înălțime.

„O dietă dezechilibrată, lipsită de calciu, multiminerale și vitamine, afectează negativ creșterea în înălțime. Copiii care sunt cu denutriție sau care stau foarte mult pe scaun și în general nu fac sport, pot avea probleme în sensul ăsta, mai ales prin modificări ale coloanei. Asta nu înseamnă neapărat că nu cresc în înălțime, ci suferă modificări ale coloanei, tasări vertebrale și atunci categoric nici înălțimea nu este pe măsura așteptărilor”, a declarat a declarat dr. Anca Deleanu.

 

Macronutrienții, cum ar fi proteinele, sunt absolut esențiale pentru sinteza țesuturilor și creșterea osoasă

 

Rada Baltag, nutriționist și dietetician ieșean susține că vitamina D și calciul sunt foarte importante pentru mineralizarea osoasă. Astfel, un deficit în calciu sau în vitamina D poate face ca să existe întârzieri în creșterea în înălțime sau chiar să fie o creștere mai mai mică în sensul că nu-și atinge potențialul maxim. De asemenea, deficitele nutriționale, în copilărie și mai ales în timpul adolescenței în care avem puseuri destul de importante de creștere, pot predispune la o înălțime mai mică decât poate determinismul genetic.

„Este foarte important și zincul, esențial atât pentru creșterea și dezvoltarea celulară, cât și pentru funcția imunitară. Fierul joacă de asemenea un rol important în producția de hemoglobină și oxigenarea țesuturilor, fiind vital atât pentru creșterea și dezvoltarea înălțimii, cât și pentru o sănătate generală bună. Macronutrienții, cum ar fi proteinele, sunt absolut esențiale pentru sinteza țesuturilor și creșterea osoasă. Sursele cunoscute de proteine includ carne, pește, ouă, produse lactate, inclusiv brânza, cașul, urda, iaurturile și chefirul, precum și sursele vegetale cum ar fi fasolea, lintea și năutul. Chiar și oleaginoasele oferă proteine, deși în cantități mai mici, fiind bogate în grăsimi sănătoase. O dietă variată și echilibrată este esențială pentru copii și adolescenți pentru a-și asigura necesarul zilnic de proteine. În ceea ce privește carbohidrații și grăsimile, acestea sunt implicate mai mult în furnizarea de energie necesară creșterii și susținerii activității fizice”, a declarat Rada Baltag.

Rada Baltag explică faptul că, activitatea fizică joacă un rol crucial în dezvoltarea armonioasă a corpului și în atingerea potențialului maxim de înălțime, stimulând secreția hormonului de creștere. Astfel, hormonul de creștere este esențial pentru dezvoltarea și creșterea cartilajelor, influențând în mod direct dezvoltarea înălțimii corporale. Totodată, nutriționistul subliniază că, în prezent, avem un acces mai facil la o varietate mai mare de alimente. Disponibilitatea economică și prezența lor în magazine sunt mult mai mari, ceea ce îmbunătățește calitatea alimentației. Acest acces facil ne permite să asigurăm mai ușor necesarul de macronutrienți și vitamine.

CITIȚI ȘI: INTERVIU | Dr. Adina Rusu, nutritionist-dietetician, avertizează că genetica joacă un rol important în obezitate

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii