anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Stilul scandinav: Interioare curate, fără accesorii şi decoraţiuni

GALERIE
stilul scandinav
 • stilul scandinav
- +

Este unul dintre cele mai degajate stiluri de amenajare interioară. Casa amenajată în stil scandinav este lipsită de accente cromatice şi stilistice agresive, această temă fiind potrivită tuturor categoriilor de vârstă, întrucât este extrem de practică şi uşor de adaptat. Din aceste motive, în ultimii ani, amenajările interioare în stil scandinav au devenit o opţiune din ce în ce mai atractivă şi mai populară.

 

Designul scandinav se află printre preferatul celor ce vor să îşi amenajeze casă într-un stil modern. Principalul motiv pentru care este atât de apreciat este simplitatea prin care se caracterizează. Interioarele curate, fără accesorii şi decoraţiuni ce încarcă inutil camerele sunt foarte apreciate în designul nordic.

Prin ce se defineşte stilul scandinav?

Este foarte cunoscut faptul că nordicii trec prin ierni grele, cu foarte puţină lumină naturală şi zile scurte. De aceea au folosit designul interior pentru a contrabalansa aceste minusuri aduse de natură şi poziţionarea geografică. Au creat spaţii luminoase, interioare simple, unde albul este prezent indiferent de circumstanţe. Ferestrele mari lasă lumina să intre cât mai mult posibil, iar pereţii şi podelele în nuanţe deschise transformă orice cameră într-un loc spaţios şi primitor. Nu numai că au reuşit să aducă lumina în casele lor, dar au folosit simplu şi cu multă imaginaţie obiectele de mobilier şi cele decorative. Materialele din care sunt confecţionate obiectele ce dau viaţa locuinţelor scandinave vor fi întotdeauna naturale. Scaune şi mese de lemn, covoare din lână sau bumbac, obiecte de iluminat cu abajururi simple şi metalice sunt numai câteva obiecte de mobilier şi decorative cu specific scandinav.

Obiectele de mobilier nu sunt piesele centrale într-o casă amenajată în stil scandinav

Imaginile cu locuinţe decorate în stil scandinav ne fac să ne dorim o casă amenajată în stilul nordic. Ştim că lucrurile simple sunt cel mai greu de făcut, dar în cazul designului scandinav nu este deloc aşa. Paşii pe care trebuie să îi urmezi pentru a avea o casă amenajata în stil scandinav sunt următorii:în primul rând, trebuie să ai pereţii albi, iar parchetul ales să aibă o nuanţă foarte deschisă de gri, crem, poate chiar alb; apoi culorile obiectelor de mobilier specifice acestui stil intră în paleta cromatică pe care o găsim în amenajările nordice: nuanţe de gri, maro, negru şi chiar alb. Obiectele de mobilier nu sunt piesele centrale într-o casă amenajată în stil scandinav. Ele îşi împlinesc datoria funcţională. În schimb, decoraţiunile, corpurile de iluminat şi piesele mici de mobilier sunt cele ce aduc viaţa şi pot deveni punctul de atracţie în orice cameră. Chiar dacă paleta cromatică a stilului scandinav nu include nuanţe puternice, pot fi folosite mici obiecte pentru a aduce un accent într-o cameră monocromă. Într-un interior alb, contrastul alb-negru este foarte folosit. Pernele decorative, pledurile, tablourile şi alte obiecte decorative sunt de cele mai multe ori negre şi contrastează cu baza albă a oricărei camere. Specifice designului scandinav sunt modelele şi imprimeurile geometrice. Le poţi găsi pe tablouri, perne, covoare, paturi şi alte obiecte decorative.

Simplitate, relaxare

Stilul nordic ţine de simplitate, relaxare, contururi bine definite, funcţionalitate, utilitate, graţie şi rafinament. Decoruri extraordinare pot lua naştere din acest stil extrem de plăcut. De la minimalism la accesorii care îmbracă spaţiul, de la materialele naturale la lumina de maximă intensitate, toate se vor potrivi în interioarele scandinave, creând o amenajare cu aspect unitar, frumoasă şi reconfortantă. Dar, tilul scandinav nu este numai despre simplitate, monocromie, mult alb şi spaţiu. Stilul scandinav înseamnă imaginaţie. Fără imaginaţie vei copia doar un interior pe care l-ai văzut într-o revistă şi nu vei da locuinţei personalitatea de care are nevoie.

Permite piese de mobilier nefinisate, nuanţe deschise, abundenţă de ţesături şi stofe naturale

Cheia succesului este simplitatea, petele de culoare (dacă albul vi se pare prea greu de întreţinut) şi mobilierul minimalist. Stilul decorativ scandinav permite piese de mobilier nefinisate, nuanţe deschise, abundenţa de ţesături şi stofe naturale, fiind unul dintre cele mai degajate stiluri de amenajare interioară. Casa amenajată în stil scandinav este lipsită de accente cromatice şi stilistice agresive, această temă fiind potrivită tuturor categoriilor de vârstă, întrucât este extrem de practică şi uşor de adaptat. Tocmai din aceste motive, fie că ne place sau nu să recunoaştem, în ultimii ani, amenajările interioare în stil scandinav au devenit o opţiune din ce în ce mai atractivă şi mai populară.

Profitaţi de ceea ce există deja

Designul scandinav este un termen care reprezintă o mişcare apărută în anul 1950 în cele cinci ţări nordice - Danemarca, Norvegia, Suedia, Islanda şi Finlanda. Chiar dacă termenul „scandinav“ se referă doar la cele trei regate din Danemarca, Suedia şi Norvegia, acesta poate fi folosit, în mod colocvial, şi pentru a desemna toate cele cinci ţări. Ideea că obiectele de zi cu zi estetice şi funcţionale nu ar trebui să fie accesibile doar celor bogaţi, ci tuturor celor care doresc să şi le procure, este o temă predilectă în dezvoltarea modernismului şi funcţionalismului. Acest lucru este, probabil, cel mai bine reprezentat în designul scandinav după cel de-Al Doilea Război Mondial. Fundalul ideologic a fost apariţia unei forme particulare a democraţiei sociale scandinave din 1950, precum şi disponibilitatea crescută a noilor materiale low-cost şi a metodelor de producţie în masă. O casă în stil nordic înseamnă să profitaţi de ceea ce există deja (mobilă veche, tocuri din lemn) şi să aduceţi elemente simple, naturale, care să completeze look-ul iniţial, având grijă ca totul să fie plin de lumină naturală şi să emane căldură, prospeţime şi ordine.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.