anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Știți care este cel mai înalt loc din județul Iași sau din jurul orașului? Dar cel mai jos?

GALERIE
dealu mare
 • dealu mare
- +

Ieșeanul Sorin Roman a venit cu câteva precizări legte de înălțimile care se găsesc pe teritoriul județului Iași. Sub forma unui răspuns la întrebarea care este cel mai înalt loc din Iași, el a enumerat principalele altitudini pe pagina de Facebook Codrii Iașilor

Există mulți naivi care cred că cel mai înalt punct ar putea fi Dealul Repedea (tot așa cum cred că Palatul Culturii e de pe vremea lui Ștefan cel Mare!  D Repedea are circa 370m  în jurul releului și maxim cca 380m undeva pe platoul de la vest de curba Stației TV Pietrăria.

Unii însă știu că D Păun e mai înalt. Este și are cca 400m (407m, a precizat un răspuns). Este acolo și o bornă topografică.

Cea mai mare înălțime din zona dealurilor de la sud de oraș este într-adevăr, D Rotunda (416m).

D Schitu Hadâmbului nu este, așa cum a zis cineva, cu 50m mai înalt, ci are și el în jur de 410m.

S-a mai zis și că D Hârtop „de lângă Pașcani” (mai precis comuna Vânători) ar avea 600–605m, ceea ce e un fals grosolan, care a fost propagat în presă de niște cârpaci de la OCPI Iași. În realitate, D Hârtop are cca 525m.

De fapt, cel mai înalt punct al județului Iași se află în extremitatea vestică a comunei Deleni, pe granița cu județul Botoșani. Dealul Mare-Tudora are 596m. Acolo nu se poate ajunge din Deleni, ci pe ruta Pașcani–Lespezi–Sirețel–Humosu apoi pe drum forestier. În apropiere se află și rezervația Făgetul Secular Humosu (1,5 km spre est) și „izvoarele” Bahluiului de pe Imașul Bolovanilor (2,5 km spre nord, în jud Botoșani).

Cea mai joasă cotă din jud Iași este la ieșirea Prutului din județ, pe teritoriul comunei Gorban, adică cca 25-30m. Da, până la nivelul mării apele mai coboară doar cât înălțimea unui bloc turn! Prutul se varsă în Dunăre la altitudinea de 12m.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.