anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 10.08.2022

Știți cât câștigă lunar șeful Inspecției Judiciare? Sau câte milioane se dau în plus ca ”diurnă”? Dezmăț pe banii publici pentru persoane ”bine orientate”

GALERIE
Lucian Netejoru
 • Lucian Netejoru
- +

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor cere, după ce presa a relatat că șeful Inspecției Judiciare a câștigat lunar circa 7.300 de euro, stoparea sistemului prin care „persoane orientate beneficiază de venituri uriașe ca urmare a diurnelor care parazitează resursele publice alocate funcționării justiției”.

„Având în vedere articolele de presă cu privire la veniturile lunare ale inspectorului șef, domnul Lucian Netejoru, prezentate ca indecente și sfidătoare, AMASP solicită factorilor decidenți să evalueze și să inițieze demersurile legislative necesare pentru a pune capăt unor astfel de situații, în care persoane orientate beneficiază de venituri uriașe ca urmare a diurnelor care parazitează resursele publice alocate funcționării justiției”, potrivit unui comunicat de presă al AMASP.

Potrivit ziare.com, șeful Inspecției Judiciare, judecătorul Lucian Netejoru, a încasat în 2018 suma de 397.743 lei, aproximativ 88.000 euro, venituri reprezentând salarii, diurne și alocații, potrivit declarației de avere depuse în iunie 2019.

Asociația arată că „remunerația procurorilor și judecătorilor este stabilită în funcție de criterii precum gradul parchetului/instanței, vechimea în profesie și complexitatea activității și faptul că aceștia beneficiază de decontarea chiriei” iar „diurna este un drept suplimentar acordat magistraților detașați sau delegați la un parchet/o instanță în altă localitate decât cea de domiciliu, în cuantum de 2% pe zi din indemnizația de încadrare brută lunară, care nu se impozitează”.

„În acest context, situațiile aparte din cadrul Inspecției Judiciare sau al Consiliului Superior al Magistraturii, de a primi diurne pentru deplasarea din suburbiile orașului până la birou și de a beneficia de aceste drepturi pentru funcții în care sunt numiți și nu delegați/detașați, nu sunt deloc justificate, fiind necesară abrogarea dispozițiilor legale care permit acest lucru. Într-un caz ipotetic, o persoană care locuiește în orașul Otopeni și desfășoară activitatea în cadrul uneia dintre cele două instituții va primi suplimentar circa 400 de lei, în fiecare zi calendaristică, pentru o călătorie care durează la fel de mult ca drumul Militari – Universitate”, se arată în comunicatul citat.

AMASP cere și abrogarea art 88 indice 2 alin. 5 din Legea 304/2004 care prevede: ”Pe durata desfășurării activității în cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, procurorii cu funcții de conducere și execuție beneficiază de drepturile procurorilor detașați, în condițiile legii”, argumentând că „veniturile suplimentare uriașe ale procurorilor din această secție aparent nu au nicio justificare și îi discriminează pe ceilalți procurori din cadrul PICCJ, dar și pe judecători”.

„Pentru exemplificare, un procuror din Galați care alege să susțină un interviu pentru numirea în cadrul DIICOT – Structura centrală și vine în București pentru a-și desfășura activitatea va primi salariul de circa 17.000 lei și i se va deconta chiria, maxim 600 euro, un venit total de circa 20.000 lei. În același caz ipotetic, dacă același procuror domiciliat în Galați alege să susțină un interviu pentru SIIJ și vine în București pentru a-și desfășura activitatea va primi salariul de circa 17.000 lei și un bonus de circa 40% lunar cu titlu de diurnă, adică un venit total de circa 25.000 lei deși în cele două situații este vorba de o funcție în cadrul Parchetului General pe care procurorul a ales să o exercite”, mai scrie AMASP.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cătălin ONOFREI

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cât de bine îi cunoaştem pe cei din jurul nostru?

opinii

Agua!

Briscan ZARA

Agua!

Dacă nu ar fi fost lumea aceasta modernă în care transportul dintr-un loc în altul să fie foarte facil, iar alimentele şi apa să poată fi aduse repede dintr-o regiune în alta, cu siguranţă am fi intrat într-o perioadă de foamete cruntă. Război, boală şi foamete, triada care a urmărit întreaga istorie omul precum lupii. Şi trebuiau mereu să fie trei ca să devină mortale, de nesuportat. Şi dacă ultimele două apar din motive naturale, primul ni se datorează în totalitate.

Nu căuta cheile sub veioză

Cristina DANILOV

Nu căuta cheile sub veioză

Am atât de mulţi cunoscuţi care spun cu toată convingerea că obiceiurile lor alimentare - a mânca prăjituri noaptea, de pildă - se datorează faptului că părinţii lor nu i-au hrănit aşa cum trebuia şi nu le-au insuflat obiceiuri alimentare sănătoase. Şi stau şi sortează, ca pe nişte boabe de fasole, amintirile din copilărie, cum nu aveau voie să se ridice de la masă până nu terminau de mâncat grişul cu lapte sau cum erau alergaţi cu papucul prin curte când aruncau sub masă carnea din ciorbă la pisici. A devenit un fel de sport, mulţi caută cauzele dependenţei de alimente, de alcool, de ţigări, de dragoste, de droguri, în copilărie şi, după un search profund concluzionează: „mama e de vină că sunt supraponderală”, „tata e de vină că eu beau”.

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

pulspulspuls

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Gata, astăzi am ajuns la antepenultimul episod din seria „Ce s-a discutat la Şcoala politică de vară de pe Bahlui”, o relatare fidelă a discuţiilor care au avut loc timp de o săptămână în târgul nostru pe teme politice locale. 

Caricatura zilei

Rafila și pastila

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.