Știți cum s-a născut emoticonul Smiley?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

Știți cum s-a născut emoticonul Smiley?

GALERIE
emoticon smiley Harvey Ball
  • emoticon smiley Harvey Ball
- +

Viaţa ar fi de neînchipuit astăzi fără emojis, „figurinele“ pe care le folosim ca să transmitem diverse reacţii în mediul online. Primul dintre ele, Smiley, a ajuns la „venerabila“ vârstă de 57 de ani.

Emoticon este prescurtarea a două cuvinte: emotion şi icon, iar în română este folosit, rar, ce-i drept, termenul emotigramă (emoţie şi pictogramă). Pentru mulţi dintre noi, pare că fac parte din viaţa noastră dintotdeauna, dar sunt o invenţie relativ recentă. Emoticonul Smiley, Smiley Face sau Faţa zâmbitoare, cum mai este denumit, a fost creat în 1963, Harvey Ball, un artist din Massachusetts, care lucra pentru compania State Mutual Life Assurance. Nu i-au trebuit decât 10 minute pentru această idee genială. Şi aşa a apărut Smiley aşa cum îl ştim azi cu toţii, negru pe fond galben.

Atunci când a conceput emoticonul, Harvey Ball voia doar să ridice morarul colegilor săi, după ce întreaga companie trecuse printr-o perioadă dificilă şi foarte stresantă.  Desenul a fost aplicat pe 100 de insigne împărţite angajaţilor, dar cererea a crescut rapid, aşa că au mai fost produse 10.000 de bucăţi, potrivit click.ro.

Ball a primit 45 de dolari pentru imaginea creată şi s-a gândit că nu e deloc rău pentru 10 minute de muncă. Astăzi, suma primită ar fi echivalentul a aproximativ 400 de dolari. Nici el, nici compania sa nu s-au gândit să înregistreze drepturile de autor pentru această imagine.

Drept urmare, alţii au profitat. În 1970, doi fraţi din Philadelphia, Bernard şi Murray Spain, au pus această imagine pe diverse produse, pentru a impulsiona vânzările. Din moment ce nu exista copyright pentru acest simbol, au modificat foarte puţin imaginea şi au aăugat textul: „O zi bună!“.

În 1972, cei doi fraţi vânduseră zeci de milioane de produse care avea desenate pe ele Faţa zâmbitoare: căni, abţibilduri etc.
După jumătatea anilor ʼ70, emoticonul a devenit un fel de remediu pentru sindromul Vietnam şi criza socio-economică din acea perioadă.

După 1990, odată cu dezvoltarea internetului, Smiley s-a transformat atât de mult încât nici nu mai poate fi numit Smiley. Emoticonii au devenit emoji şi există o varietate de reacţii pe care le exprimă. Importanţa acestui fenomen a fost subliniată şi de Dicţionarele Oxford (Oxford English Dictionary - OED), care au desemnat termenul emoji drept cuvântul anului 2015.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

EURORGIE

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.