Știți de unde vine expresia „A o pune de mămăligă”?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Știți de unde vine expresia „A o pune de mămăligă”?

GALERIE
mamaliga
  • mamaliga
- +

Destul de numeroase sunt în limba poporului nostru acele ziceri tipice în care s-au cristalizat atâtea și atâtea observații asupra feluritelor împrejurări ale vieții de fiecare zi.

Cu deosebire, experiența amară a omului în lupta cu greutățile de tot felul a constituit izvorul multora dintre expresiile devenite populare datorită tocmai faptului că ele consemnează constatări cu caracter de valabilitate generală.

Așa se face că, de pildă, un anume necaz abătut asupra cuiva a putut fi asemuit cu un fel de mâncare sau cu altul socotite ca fiind semnul stării materiale covârșite de lipsuri.

Astfel, se știe că, în trecut, pentru omul de la țară, a cărui muncă era supusă exploatării, hrana de bază o constituia mămăliga. A fost, de aceea, firesc ca el să lege de acest aliment o observație amară pe care s-o compare cu aceea prilejuită de o pățanie neplăcută a cuiva, zicând că acesta a pus-o de mămăligă.

Sensul expresiei corespundea unei realități neîndoielnice și aceasta a făcut ca „vorba” să-și asigure o largă răspândire.

Că, în general, numai omul nevoiaș o punea de mămăligă, rezultă și din pasajul următor pe care îl desprindem dintr-o poveste a lui Ion Creangă și în care un personaj se adresează altuia astfel: „Măi Chirică d-apoi știi că și boieriul, câtu-i de boieriu, a pus-o de mămăligă…”

Cu timpul, așadar, tâlcul expresiei și-a atins câmpul folosirii, ajungându-se să se spună – după cum am văzut și după cum știam – că îi este dat să o pună de mămăligă și cuiva care mănâncă pâine și chiar cozonac…

Sursa: promenada-culturala

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.