Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Stoltenberg: NATO este aici, NATO este pregătit să apere România

GALERIE
Jens-Stoltenberg
  • Jens-Stoltenberg
- +

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, la ceremonia de inaugurare a Unităţii NATO de Integrare a Forţelor amenajată la Bucureşti, că această structură va transmite un mesaj clar: ”NATO este aici, este pregătit să apere România şi toate celelalte state aliate”.

”Sunt foarte fericit că pot vizita această unitate NATO şi să văd rezultatele unor decizii pe care le-a luat toamna trecută şi să le văd puse în aractică la Bucureşti. Această mică unitate este parte a unui plan mult mai mare. Şase asemenea unităţi sunt amplasate în şase ţări (...) Această unitate va transmite un mesaj clar: NATO este aici, NATO este pregătit să apere România şi toate celelalte state NATO. Rădăcinile NATO în România sunt foarte adânci şi vor rămâne aşa”, a declarat Jens Stoltenberg, la ceremonia de inaugurare a Centrului NATO de comandă la Bucureşti, pe care l-a vizitat împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, cu ministrul Apărării, Mircea Duşa, şi cu premierul interimar Gabriel Oprea.

Jens Stoltenberg a mai spus că ”NATO este mai puternică cu România şi România este mai puternică în cadrul NATO”.

”Această solidaritate este la baza Alianţei noastre: toţi pentru unulunul pentru toţi. Astăzi suntem confruntaţi cu o provocare foarte puternică la adresa securităţii, în est şi la sud. Am obţinut deja foarte multe, ne-am crescut capacitatea de răspuns şi rapiditate, iar forţa noastră rapidă este acum operaţională (...) Ne gândim la agresiunea Rusiei şi NATO trebuie să se adaptaze la aceste ameninţări, ceea ce facem acum. Forţa noastră este acum operaţională, am crescut numărul soldaţilor la 40.000 şi încercăm să dezvoltăm soluţii la noile ameninţări. Toate acţiunile au scop defensiv, dar este un răspuns transparent, prin care vrem să garantăm liberatatea şi democraţia”, a mai spus secretarul general al NATO.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a spus, la ceremonia de inaugurare a Centrului NATO, că pentru pregătirea acestei structuri NATO de comandă au fost parcurşi toţi paşii conveniţi cu Alianţa, iar centrul va fi acreditat şi va funcţiona în toamna acestui an, împreună cu structurile altor state aliate.

Potrivit lui Duşa, investiţia pentru acest centru, care a fost amenajat în două luni, se ridică la 16 milioane de lei, iar în acestă structură vor lucra 42 de militari, din care 27 de posturi vor fi ocupate de militari români, iar celelalte de cadre ale ţărilor aliate.

”În contextual geopolitic actual avem capacitatea de a acţiona în parteneriat cu aliaţii noştri”, a spus Duşa.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, face joi o vizită oficială în România, iar în cursul dimineţii a fost primit la MApN de către ministrul Apărării, Mircea Duşa. Ulterior, Jens Stoltenberg s-a întâlnit la Guvern cu premierul interimar Gabriel Oprea, după care a fost primit la Palatul Cotrocebni de către preşedintele Klaus Iohannis.

Stoltenberg este secretarul general al NATO din martie 2014.

Înfiinţarea Unităţii de Integrare a Forţelor NATO a fost decisă prin Hotărârea 32/2015, adoptată de Camera Deputaţilor şi Senat în 23 iunie, sub denumirea NATO Force Integration Unit (NFIU), în Garnizoana Bucureşti. Organizarea, funcţionarea, încadrarea cu personal, administrarea, sprijinul naţiunii gazdă, precum şi alte detalii necesare îndeplinirii misiunii NFIU ROU se stabilesc prin înţelegeri încheiate de către Ministerul Apărării Naţionale şi autorităţile militare NATO şi statele aliate participante.

Pe timpul funcţionării pe teritoriul României, NFIU ROU beneficiază de prevederile Acordului dintre statele părţi la Tratatul Atlanticului de Nord cu privire la statutul forţelor lor, semnat la Londra la 19 iunie 1951, şi de prevederile Protocolului privind statutul comandamentelor militare internaţionale, înfiinţate în temeiul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Paris la 28 august 1952.

Dislocarea NFIU în misiuni în afara teritoriului României se execută la ordinul autorităţilor NATO abilitate.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri