Strada din Valea Lupului care împărțea lumea în orășeni și țărani, preluată de Primăria Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Strada din Valea Lupului care împărțea lumea în orășeni și țărani, preluată de Primăria Iaşi

GALERIE
drum
  • drum
- +

Graniţa dintre comuna Valea Lupului şi municipiul Iaşi a fost bătută în cuie. Primarul comunei, Dumitru Mihăiluc, şi secretarul Consiliului Local, Denisa Ionaşcu, au semnat ieri protocolul de delimitare a celor două localităţi. 

 Problemele legate de limitele celor două localităţi au apărut odată cu extinderea zonei rezidenţiale a Iaşului dincolo de capătul cartierului Păcurari. Strada Petre Culianu, care în trecut a fost un simplu drum de exploatare, a rămas împărţită în două. Casele de pe partea dreaptă a străzii au rămas în municipiu, iar cele de pe partea stângă, în comună.
 
Prin protocolul semnat ieri, strada va intra în întregime în oraş, teritoriul comunei începând practic din fundul curţii caselor de pe partea stângă. „Şi pentru oameni era o situaţie problematică, şi pentru primării. Iaşul are un proiect de investiţii în zonă, care cuprindea întreaga stradă. Era singurul punct în care limitele localităţilor nu erau clare. Acum s-au clarificat”, a declarat primarul comunei Valea Lupului.
 
Lucrarea de reabilitare a străzii Petre Culianu a fost scoasă la licitaţie luna trecută de municipalitate, împreună cu strada Vişan din Bucium. Pentru cele două străzi, în lungime totală de 3,5 km, municipalitatea a estimat costuri de 9,7 milioane lei, lucrările urmând să dureze 10 luni.
 
Dacă Iaşul şi Valea Lupului şi-au rezolvat problemele teritoriale, situaţia stă diferit în cazul altor localităţi. Niciuna din comunele noi, înfiinţate în 2005, nu are limite clare. În plus, punerile în posesie eronate au complicat şi mai mult hărţile. „Săptămânal avem discuţii cu unii şi cu alţii pentru a rezolva delimitarea administrativă. Între Moţca şi Balş este un astfel de diferend. Ambele comune au câte un sat Boureni, iar oamenii au fost împroprietăriţi cum s-a nimerit, dintr-o comună în cealaltă. Acolo e o situaţie mai dificilă, dar probabil se va putea rezolva până la urmă”, a spus subprefectul Bogdan Abalaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.