anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 10.08.2022

CROCHIURI ECONOMICE

Strângerea şurubului antievaziune

GALERIE
evaziune fiscala
 • evaziune fiscala
- +

Măsurile pe linie fiscal-bugetară, intensificate în ultimii trei ani – de la rescrierea Codurilor (2015) la recenta trecere (în totalitate) în sarcina angajatului a CAS şi a CASS, îşi vor arăta adevăratele efecte, bune ori rele, după probabil alţi trei ani. Măcar la nivel declarativ, acestea au fost concepute pentru stimularea mediului de afaceri.

Şi, e adevărat, relaxarea fiscală insuflată – atât prin diminuarea cotelor de prelevare, cât şi prin reducerea numărului de impozite/taxe/contribuţii – nu ar trebui să rămână fără urmări cât de cât benefice în planul consolidării economice. Cel puţin, în acest fel pun problema mai toate manualele dedicate economiei de piaţă. Pe de altă parte, şi contribuabilul (din mediul de afaceri) va trebui să abordeze cu mai multă maturitate relaţia cu ANAF, mai ales că a fost reformat cumva, în ceea ce îl priveşte, şi controlul instituţiilor statului, prin adoptarea Legii prevenirii (nr. 270/2017). Până una-alta, spre a nu se oferi o imagine tocmai idilică despre ceea ce înseamnă interesul fiscal al statului, Executivul vizează acompanierea relaxării amintite de măsuri pe linie antievaziune. Şi nu e vorba despre orice fel de măsuri, ci dintre acelea care dau fiori oricui i-ar da prin cap să nu dea statului ceea ce s-a legiferat că revine acestuia.

Dacă despre intenţia incriminării ca faptă penală a neplăţii unor impozite şi contribuţii, printre care CAS şi CASS, către buget (la scadenţă), am mai vorbit (scris), să vedem şi cam cum este schiţată în rest modificarea/înăsprirea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Observăm mai întâi că aceasta vine cu „închisoare de la 2 ani la 7 ani şi interzicerea unor drepturi” pentru cel care ar săvârşi anumite fapte „în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale” (Proiect de OUG, http://www.mfinante.ro/). Iar dacă prejudiciul produs este mai mare decât echivalentul în lei a 100.000 euro, pedepsele se majorează cu o treime. În lista faptelor reprimabile intră de la „ascunderea bunului ori a sursei impozabile” la „substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate”. Proiectul de OUG în cauză include în aceeaşi gamă de fapte „omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile (...), a operaţiunilor comerciale efectuate (...), dar şi „evidenţierea (...) cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale (...)”.

La fel de grave sunt considerate şi pedepsite ca atare: „alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor (...)” sau „executarea de evidenţe contabile duble (...)”. Acelaşi „tratament” îl plănuieşte legiuitorul şi pentru cel care s-ar „sustrage de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile (...) persoanelor verificate” (http://www.mfinante.ro/). Proiectul de OUG la care ne referim, fiind pe punctul de a depăşi etapa transparenţei şi dezbaterii publice, nu este exclus să devină normă operaţională în mai puţin de o lună. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (I)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (I)

Astăzi, indiferent dacă vorbim de relaţia SUA - Rusia sau de cea între SUA şi China, toată lumea are scenarii de victorie, în caz de război, chiar şi în ipoteza în care s-ar ajunge la o folosire limitată a armamentelor nucleare.

opinii

Inteligenţa politehnică

Florin CÎNTIC

Inteligenţa politehnică

A trecut insuficient comentat un excepţional interviu pe care Toni Hriţac i l-a luat lui Cristian Tudor Popescu. Cum eu am căzut pe gânduri privindu-l, simt nevoia să scriu.

Despre război şi liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre război şi liceul militar

Eram în clasa a 8-a, când în clasa noastră a venit un maior. Nu-i mai ţin minte numele, probabil că nici nu i l-am cunoscut. Umbla prin şcoli şi recruta elevi pentru a da examen la liceul militar din Câmpulung Moldovenesc. 

Lumini şi umbre în mass-media românească

Alex VASILIU

Lumini şi umbre în mass-media românească

Mai demult am fost surprins auzind opinia hotărâtă a unui fost coleg de redacţie: educaţia, cultura se face în şcoală, acasă, nu la radio şi televiziune, aceste instituţii având doar menirea să informeze, să distreze. 

pulspulspuls

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Două vorbe despre MRU şi şansele sale la cea mai înaltă funcţie în târg, dragi telespectatori, vorbe care s-au desprins din luările de cuvânt ale participanţilor la şcoala politică de vară de pe Bahlui, care a avut loc săptămâna trecută, seara, pe răcoare, pe terasa unei cunoscute berării din târg. 

Caricatura zilei

Rafila și pastila

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.