anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

Comunicat de Presă - PSD

Strategia liberalilor pentru Moldova: patru ani fără autostradă, fără spital, fără nicio investiție majoră, dar cu multe studii de fezabilitate, reactualizate! (P)

GALERIE
Costel-Alexe-drujba
 • Costel-Alexe-drujba
- +

Liberalii promit că nu vor face nimic pentru ieșeni în următorii patru ani. După o rețetă utilizată și de ministrul drujbar al mediului, cei de la PNL au reușit să umple câteva pagini de promisiuni fără a spune nimic concret pentru Iași, în următorii ani. Practic, ni se transmite că ei au planuri mari de investiții pentru zona Moldovei, dar nu le fac acum, ci se apucă de treabă după 2024, după alte rânduri de alegeri. La fel face și Costel Alexe. Tot amână măsurile pentru stoparea defrișărilor până după alegeri. 

”Au denumit pompos acele pagini «Planul Marshall». Probabil că George Marshall s-a întors în mormânt. Acel plan a fost implementat în trei-patru ani de la anunțul de intenție. Ei vin și ne spun că vor face peste zece ani. Până atunci să stăm în sărăcie, bunicii noștri să reziste fără pensii majorate, copiii fără alocații, Moldova fără autostradă, fără spital regional. Liberalii cer încrederea oamenilor, dar planul PNL condamnă la sărăcie și subdezvoltare Moldova. Ați mai auzit ceva în ultima vreme despre autostradă? Liberalii au anulat construirea autostrăzii prin parteneriat public-privat, pentru că ideea, chipurile, nu ar fi bună și au luat-o de la capăt cu studiile. Dar, de bine ce lansaseră licitația pentru studiul de fezabilitate al tronsonului Iași – Ungheni, pe 21 mai au anulat-o. Suntem în iulie și nu se mai aude nimic de reluarea ei”, a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. 

În următorii ani, PNL le promite ieșenilor că vor face hârtii, că vor reface documentații, vor relua proceduri și vor construi un pod. Se mai promit investiții în aeroporturi, fără nici măcar un termen de începere, de finalizare, nimic. Cele mai mari inepții așternute pe hârtie de PNL vizează însă spitalul Regional al Moldovei. 

”A devenit oficial! Spitalul regional al Moldovei va fi gata abia în 2027. Și asta este o «promisiune»a liberalilor de la guvernare, prinsă în planul de relansare economică de după pandemie. Nu pot să cred că, pur și simplu din pix, se amână investiții atât de importante pentru regiuni întregi. Este adevărat că partea importantă de finanțare va trebui să fie prinsă în exercițiul financiar 2021 – 2027, dar spitalul era programat să fie gata cel târziu în anul 2024. Acum ei au extins termenul cu 3 – 4 ani și se laudă cu asta în marele lor program de relansare economică. Românii au nevoie de spitale în cel mai scurt timp posibil, iar România are nevoie urgent de relansare economică, nu în 2030”, a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean și al PSD Iași. 

Conform studiului de fezabilitate, Spitalul Regional de Urgență de la Iași va avea 850 de paturi. Unitatea medicală va avea toate specialităţile unui spital de urgenţă. Valoarea proiectului este estimată la 500 de milioane de euro.

”M-am ocupat de tot ceea ce a însemnat realizarea procedurilor necesare și, la finalul anului trecut, spitalul de la Iași era cel mai avansat din acest punct de vedere. Le-am lăsat documentația la cheie, cu toate avizele și autorizațiile necesare. Nu trebuiau decât să o semneze și să nu pună bețe în roate. Acum se laudă că au semnat documentația. În exercițiul financiar 2014-2020, pentru Spitalul Regional de Urgență pe fondurile europene s-a prins doar o sumă de 50 milioane euro. Planul era ca această sumă să fie utilizată pentru proiectare, studiul de fezabilitate o parte din lucrări, iar lucrările să fie continuate în următorul exercițiu financiar, dar acestea să fie gata în 2023-2024, nicidecum 2027. De când sunt la guvernare, liberalii au demonstrat că nu au capacitatea de a face lucruri bune pentru români. Mai mult, ni se transmite și faptul că vor să desființeze practic multe dintre serviciile oferite de spitalele ieșene. Acest spital regional trebuie să aducă un plus în sănătatea ieșeană, nu să înlocuiască servicii care deja există și care se fac la un nivel de performanță recunoscut în întreaga lume, cu riscul de a închide practic spitale în care Consiliul Județean a investit sume de ordinul zecilor de milioane de euro doar în ultimii patru ani. În concluzie, planul PNL pentru Iași este o bătaie de joc”, a completat Maricel Popa.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.