Strategia pentru drumuri începe cu lărgirea şoselei Iaşi-Lunca Cetăţuii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 22.09.2021

Strategia pentru drumuri începe cu lărgirea şoselei Iaşi-Lunca Cetăţuii

Consilierii judeţeni vor adopta la următoarea şedinţă lista celor 28 de drumuri pe care se vor face lucrări de modernizare în următorii 6 ani.

GALERIE
drumuri judetene1
  • drumuri judetene1
- +

Strategia de dezvoltare şi modernizare a drumurilor judeţene a primit, ieri, ultimele retuşuri înainte să intre, miercuri, în dezbaterea plenului Consiliului Judeţean. Şefii judeţului, împreună cu cei ai ApaVital, Direcţiilor Regională, respectiv Judeţeană de Drumuri şi Poduri, liderii grupurilor politice din CJ şi primari au făcut ultimele observaţii la lista obiectivelor de făcut în ceea ce priveşte infrastructura rutieră.

Preşedintele CJ a amintit că bugetul destinat drumurilor judeţene în acest an este de 377 de milioane de lei, "din toate sursele de finanţare". În ce priveşte priorităţile urmărite prin adoptarea strategiei, acestea sunt legarea tuturor comunelor la municipiul reşedinţă prin drumuri judeţene sau naţionale şi punctele de racordare la Autostrada Ungheni-Iaşi-Moţca (-Tg. Neamţ-Tg. Mureş). De asemenea, "să nu mai avem drumuri de pământ în judeţ", a mai spus Costel Alexe.

Strategia conţine 26 de segmente de drum propuse pentru modernizare, în total 333 km, şi două pentru reabilitare. Acestea din urmă sunt DJ 248, de la intersecţia cu Centura Iaşi până la limita cu judeţul Vaslui (prin Dumbrava, Grajduri şi Scânteia), şi DJ 208, prin Mirceşti-Hălăuceşti-Luncaşi-Cozmeşti-Stolniceni Prăjescu-Valea Seacă-Heci-Lespezi-Buda.

Drumul spre Vaslui, DJ 248, va avea patru benzi, faţă de câte are acum de la ieşirea din municipiul Iaşi până la intersecţia cu şoseaua de centură. Întrebat ulterior cum va fi extinsă platforma drumului, directorul DJADP a precizat că vor dispărea şanţurile de scurgere a apei pluviale – care vor fi sub dale – şi va fi optimizat traseul trotuarelor. Vor fi şi câteva exproprieri, de mică amploare, a adăugat Ciprian Ciucan. Este vorba de segmentul în lungime de 3,3 km, mai mereu aglomerat, îndeosebi pe parcursul anului şcolar.

Costul dublării numărului de benzi va fi stabilit în urma realizării studiului de fezabilitate, dar directorul Direcţiei drumurilor judeţene a estimat deja suma totală a investiţiei în cei 333 km de drum la 290 de milioane de euro – 240 de milioane pentru modernizare şi 50 de milioane, costul estimat al realizării Centurii de trafic uşor (73 km).

Între cele 26 de segmente de drum judeţean vizate se află câteva care vor asigura conexiunile între rute mai circulate. Astfel, 6 km de drum construit vor lega Axa 1 strategică Iaşi-Suceava de E583/DN28 între Potângeni (lângă Movileni) şi Româneşti-Podu Iloaiei. De asemenea, 10,4 km pe DJ 282A vor face legătura între Popricani şi Larga Jijia Popricani, iar de la Breazu se va putea ajunge la DN 24 între Vânători şi Cârlig (4 km).

Cel mai mare proiect din "lista celor 26" va uni DN 24, de lângă Şerbeşti, cu DN 28, în Bohotin, şi DJ 249, la Grozeşti, pe malul Prutului, prin Dolheşti-Moşna (30,8 km). Cel mai mic măsoară doar 1,5 km, pe DJ 208I, între Blăgeşti (pe DN 28A) şi Vânători (pe DJ 208N).

Cât priveşte drumurile naţionale, directorul Regionalei Iaşi a menţionate cele două mari proiecte aflate în derulare, A7 şi A8, şi schiţa centurii care va ocoli municipiul pe la sud-est. Dănuţ Pilă a amintit că vechiul traseu, prin bd. Poitiers-str. Trei Fântâni, a devenit în cea mai mare parte urban şi nu se mai pretează ca variantă ocolitoare. Totodată, stabilirea exactă a traseului A8 va clarifica şi soluţiile pentru ocolirea punctelor aglomerate Leţcani, Podu Iloaiei, Tg. Frumos şi Paşcani.

Ulterior, directorul Regionalei ne-a precizat că s-a încheiat campania de asfaltare între Podu Iloaiei şi Valea Lupului şi că acum se fac marcajele în funcţiile de condiţiile meteo. Dacă lucrările la podul peste Siret de la Şcheia sunt în toi, cele de lărgire a podului de la Sârca rămân în plan pentru vara aceasta, ne-a mai spus Dănuţ Pilă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Lucian DÎRDALA

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Este greu de crezut că relaţia instituţională a UE cu Australia va rămâne aceeaşi, în condiţiile în care Franţa ar putea bloca în Consiliu viitorul acord de liber schimb, aflat în faza finală a negocierilor.

Filmuletul zilei

opinii

Lecţia 9/11

Florin CÎNTIC

Lecţia 9/11

Deşi, pentru români, 11 septembrie ar fi trebuit să rămână în istorie drept data cuceririi Plevnei (în 1877), noi nu vom putea uita, totuşi, ziua de 11/09 a anului 2001. Poate nu ar fi rău să medităm la sângeroasa lecţie care a fost servită atunci lumii civilizate.

După liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

După liceul militar

... Am venit cu coada între picioare de la liceul militar. Am pierdut un an. De ce? S-a întâmplat aşa (dar eu nu cred că s-a întâmplat, am aproape convingerea că a fost premeditat, să mă înveţe minte să nu mă mai retrag de la măreţul liceu) pentru că s-a întârziat cu trimiterea situaţiei mele la învăţătură de la liceul milităros. În aceste condiţii, directorii de la liceele din Iaşi nu au acceptat să mă înscriu. Tata a încercat la mai multe licee - nimic.

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Alex VASILIU

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Concertele ordonate vineri, sâmbătă, duminică şi luni au prilejuit audiţii unice pentru că opus-urile prezentate ajung extrem de rar sau nu ajung deloc pe scenele noastre de concert. Un prim argument a aparţinut ansamblului Les Dissonances, avându-l ca dirijor şi solist la vioară pe David Grimal.

pulspulspuls

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Dom’le, oare ce mănâncă, ce bea, sau poate ce fumează dom’ premare Mihăiţă de le serveşte cu atâta nonşalanţă prin interviuri din afara Iaşului încât îngheaţă apele, nu alta, dar parcă îi ia şi pe toţi de gogomani, imaginându-şi că nu ştie lumea ce şi cum? 

Caricatura zilei

George, prietenul paharului

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.