
Stresul examenelor poate agrava boli banale la elevi. Cazul unei tinere din Iași care a dat „bac”-ul. Ce spun medicii?

O tânără de 18 ani a ajuns la spital cu insuficiență renală și infecție urinară în ultima zi a examenului de bacalaureat. Deși nu s-a simțit bine pe tot parcursul probelor, a ales să meargă la spital abia după terminarea ultimei probe. În ciuda eforturilor sale de a susține toate cele trei probe, nu a reușit să promoveze examenul. Boala se pare că avea legătură cu stresul.
„Ea a suportat infecția urinară pe tot parcursul probelor de bacalaureat. Când a ajuns la spital, infecția devenise deja severă, fiind diagnosticată cu infecție urinară și sepsis urinar. Inițial, nu știa cauza stării sale de rău și nu putea determina dacă era vorba de o infecție urinară sau altceva. A fost internată câteva zile, iar în prezent este externată, urmând un tratament cu antibiotic intravenos și perfuzii, deoarece era și deshidratată. Stresul din cauza bacalaureatului a contribuit cu siguranță la agravarea problemei”, a declarat Ionuț Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.
Dr. Raluca Modoranu: Statusul imunitar poate fi scăzut în condiții de stres și anxietate
Raluca Modoranu, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola, explică faptul că statusul imunitar poate fi scăzut în condiții de stres și anxietate. Ea subliniază că, în cazul unui examen dificil, munca intensă, învățatul excesiv și nopțile nedormite pot conduce la anxietate. Gândurile automate negative, cum ar fi teama de a nu promova examenul, apar involuntar în mintea individului și pot declanșa atacuri de panică sau pot generaliza anxietatea dincolo de performanța academică. În aceste situații fiind vorba de anxietate de performanță.
- CITEȘTE ȘI: Cum poate fi gestionat stresul înainte de examene? Sfaturi de la specialiști pentru elevi
„Anxietatea poate afecta diverse aspecte ale vieții, manifestându-se adesea prin simptome somatice. Deci, la nivel fizic putem avea înțepături la nivelul toracelui, care sunt de obicei atribuite de către pacienți cu o simptomatologie cardiacă și merg la cardiolog, vertijul sau amețelile, pentru care pacienții se prezintă la neurolog, și paresteziile (amorțelile mâinilor și picioarelor), care necesită, de asemenea, consult neurologic. Aceste simptome vegetative pot coexista alături de simptomatologia psihiatrică în cazuri de anxietate și stres. În condiții de stres major, creierul activează un ciclu de neurotransmițători care fluctuează, afectând reglarea stresului și ducând la apariția simptomelor somatice. În cazul unei infecții urinare, stresul și anxietatea pot slăbi imunitatea, favorizând recurența infecției. Cu toate acestea, orice infecție are la bază prezența unei bacterii”, a declarat Raluca Modoranu.
Planificarea poate fi eficientă înainte de examen
Anual, mii de elevi de clasa a XII-a se plâng că, indiferent cât de mult învață pentru examenul de bacalaureat, resimt stresul și frica de a eșua. Medicii explică faptul că gestionarea stresului este strâns legată de modul în care elevii își planifică studiul și programul zilnic. O planificare eficientă a zilei, a programului de studiu și a recapitulărilor oferă un sentiment de control, care ajută la reducerea anxietății și stresului.
- CITEȘTE ȘI: Nu ai luat „bac”-ul dar vrei să continui studiile? Iată toate ofertele pe care le găsești la Iași!
Publicitate și alte recomandări video