Student la drept, căzut pe Penal. Șofa, dar nu avea nici buletin, nici permis, ci doar miros de alcool

luni, 17 iunie 2024, 03:00
2 MIN
 Student la drept, căzut pe Penal. Șofa, dar nu avea nici buletin, nici permis, ci doar miros de alcool

După ce a băut la magazinul părinților săi, unui tânăr i-a fost prea lene să meargă o jumătate de kilometru pe jos, preferând să se urce la volan. Faptul a avut ca urmare un dosar penal și prima condamnare din viața inculpatului.

În seara zilei de 12 decembrie 2021, o patrulă de polițiști din cadrul Secției 1 (Alexandru cel Bun)) a semnalizat șoferului unei Skoda care circula pe bulevardul Daciei să oprească. Mașina și-a continuat însă drumul, cotind stânga pe strada Strămoșilor, apoi din nou, oprind în cele din urmă în spatele unui bloc, cu polițiștii în urma sa. Șoferul nu a putut prezenta la control nici cartea de identitate și nici permisul de conducere. Întrucât emana halenă alcoolică, a fost condus la sediul Serviciului Rutier pentru a fi testat. Prezenta o alcoolemie de 0,77‰ în aerul expirat și de 1,7‰ în sânge.

Andrei Prîsneac a explicat că băuse trei beri la magazinul pe care părinții săi îl aveau pe strada Tabacului. Își planificase inițial să se întoarcă acasă pe jos dar se răzgândise, pentru că avea nevoie de mașină a doua zi dimineața. Oricum, nu se simțea amețit. Văzuse mașina poliției cu semnalele acustice și luminoase pornite, dar avusese impresia că nu îi sunt adresate, motiv pentru care își continuase drumul.

Prîsneac a fost trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului, în fața Judecătoriei. „Inculpatul, punând în balanţă rigorile legii penale şi gradul său de confort, a ales să aducă atingere celor dintâi, evitând deplasarea pe jos, a doua zi, către maşina sa care ar fi rămas parcată în faţa magazinului părinţilor, deşi, în calitate de absolvent al Facultăţii de Drept şi titular de permis de conducere, cunoştea foarte bine riscurile la care se expune procedând astfel, precum şi gravitatea sporită a conduitei sale”, au apreciat magistrații, după consultarea dosarului. Tânărul își recunoscuse vina, iar comportamentul său nu avusese urmări grave, așa că judecătorii au optat pentru o pedeapsă de doar un an de închisoare, cu suspendare. De asemenea, lui Prîsneac i-a fost interzis dreptul de a conduce timp de un an.

Sentința a fost contestată de inculpat, dosarul fiind preluat de Curtea de Apel. Magistrații acestei instanțe nu au găsit niciun motiv de a corecta decizia instanței inferioare. Sentința Judecătoriei a devenit astfel definitivă.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii