Student plin de viaţă, ucis în câteva ore de o maladie foarte rară
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Un caz care i-a uimit până şi pe cei mai experimentaţi medici de la Spitalul „Sf.Spiridon“

Student plin de viaţă, ucis în câteva ore de o maladie foarte rară

GALERIE
Amariei Iulian student decedat2
  • Amariei Iulian student decedat2
- +

Practic, mai multe organe vitale ale tânărului de 22 de ani i s-au necrozat în doar câteva ore, după o operaţie ce părea că a decurs foarte bine, la Spitalul „Sf. Spiridon“. „Este o complicaţie extraordinar de rară, cu o extindere nemaiîntâlnită, pentru că semne sunt nu numai la nivelul intestinului subţire sau al colonului, ci şi pe stomac, esofag, la nivel cardiac şi pulmonar. Eu nu aveam cum să-mi închipui o aşa evoluţie de-a dreptul dramatică“, a explicat directorul medical al spitalului, cel care l-a operat pe student. În spaţiul public s-a vorbit şi de o infecţie nosocomială. Medicii resping însă ferm ipoteza. Familia nu a depus nicio plângere. Ce scria pe Facebook cu numai câteva ore înaintea tragediei?

 

Iulian V. Amariei, un student al Uni­versităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, şi-a găsit sfârşitul pe patul de spital. Vineri, 24 februarie, tânărul în vârstă de 22 de ani a vorbit ultima oară cu prietenii săi, scriindu-le pe pagina personală de Facebook: „Vreau să vă mulţumesc din suflet şi din inimă pentru tot ceea ce aţi făcut în această perioadă foarte dificilă din viaţa mea. Fie cu un singur gând, mesaj sau chiar donare de sânge. Acum mă aflu la chirurgie, am două zile de la operaţie şi sper ca încet-încet să îmi revin şi să mă pun pe picioare. M-a im­presionat profund mobilizarea voas­tră! Aveţi grijă de voi şi multă să­nă­tate. Doamne ajută“. Luni, 27 fe­bruarie, tânărul şi-a pierdut viaţa în urma unei complicaţii rare, enterită ne­crozantă postoperatorie formă gravă, care i-a atins majoritatea organelor interne, după cum au arătat medicii. „Este o complicaţie extraordinar de rară, cu o extindere nemaiîntâlnită, pen­tru că semne sunt nu numai la nivelul intestinului subţire sau al co­lonului, ci şi pe stomac, esofag, la ni­vel cardiac şi pulmonar. Eu nu aveam cum să-mi închipui o aşa evoluţie de-a dreptul dramatică“, a explicat profesorul Ştefan Georgescu, medicul care l-a operat pe pacient. 

„Operaţia a fost sim­plă şi fără probleme“

Iulian a fost internat în urmă cu mai bine de două săptămâni în secţia clinică de gastroenterologie de la Spitalul „Sfân­tul Spiridon“ cu o hemoragie di­gestivă inferioară. După investigarea completă, s-a constatat că sângerarea se produce la nivelul tubului digestiv, res­pectiv la nivelul ileonului terminal (n.r. - partea finală a intestinului subţire), dar nu s-a identificat sursa pierderii de sânge. Atunci, familia şi echipa me­dicală din secţie au apelat la cunoscutul chirurg Ştefan Georgescu, directorul medical al spitalului, care miercuri, 22 februarie, l-a operat prima dată. „A fost un noroc că s-a identificat un diverti­cul Meckel ca sursă a sângerarării şi a putut fi rezecat. Operaţia a fost sim­plă şi fără probleme. În primele 48 de ore postoperatorii pacientul a avut o evoluţia bună, cu reluarea tranzitului intestinal. În noaptea de sâmbătă spre duminică, starea pacientul s-a degradat, a fost dus în ATI şi tratat cum trebuie. Duminică, în cursul dimineţii, starea era bună, mulţumitoare, pa­cientul era echilibrat. În cursul după-amiezii au revenit complicaţiile, mai ales hipotensiune, şi pe la ora 18 a trebuit să reintervenim să vedem ce se întâmplă acolo. Când am deschis pa­cientul a doua oară, am identificat a­ceste fenomene ale enteritei necro­zante, care erau deasupra oricărei resurse chirurgicale“, a subliniat profesorul Georgescu. Potrivit medicului, în literatura de specialitate a găsit un singur caz similar cu evoluţia nefastă a tânărului botoşănean. Un pacient de 19 ani diagnosticat cu o sângerare de di­verticul Meckel, (n.r. - formaţiune numită „fund de sac“ al tractului gastrointestinal), al cărui caz a fost consemnat în revistele ştiinţifice engleze, şi-a pierdut viaţa tot din cauza unei enterite necrozante postoperatorii, în formă gravă.

Nu se ştie cauza complicaţiei

Momentan, chirurgul ieşean susţine că încă nu cunoaşte cauza acestei complicaţii şi că, cel mai probabil, doar re­zultatele examenului histopatologic vor putea lămuri originea sa. Astfel, cu toate că în spaţiul public, prin intermediul presei botoşănene, de unde este originar studentul, a fost lansată su­poziţia unei infecţii nosocomiale care ar fi dus la decesul pacientului, me­dicul curant al bolnavului este rezervat şi arată că nu are probe care să demonstreze că tânărul şi-a pierdut viaţa din această cauză. „Nu am argumente obiective cu care să probez că a fost sau nu a fost o infecţie nosocomială. Pe perioada internării la gastroente­rologie s-au identificat semne de Clos­tridium, dar pacientul a fost tratat şi semnele clinice erau favorabile. Sem­nele biologice, respectiv toxina, se mai păstrează în organism încă 30 de zile. Numai pe acest lucru nu pot invoca o relaţie de cauzalitate“, a mai arătat directorul medical al spitalului. Chirur­gul a subliniat că enterita necrozantă postoperatorie, în formă gravă, pot fi determinată de mai mulţi factori, şi că nu se poate evidenţia doar unul dintre ei. „În cazul de faţă, cert este că această enterită a dus la un fenomen de coagulare intravasculară, care a dus la insuficienţă multiplă de organ. De la debutul acestei complicaţii şi până la pierderea bolnavului s-au scurs mai puţin de 24 de ore, încât din punctul acesta de vedere trebuie să subliniez că nu pot incrimina vreun germene sau altceva“, a specificat profesorul. Până în prezent, familia Amariei nu a depus nicio plângere la conducerea Spitalului „Sfântul Spi­ridon“ sau la Direcţia de Sănătate Pu­blică din Iaşi. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.