Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Studentă salvată din ghearele morții. Ajutați-o să-și achite datoria pentru noua viață!

GALERIE
alexandra istrati, studenta bolnava (1)alexandra istrati, studenta bolnava (2)
  • alexandra istrati, studenta bolnava (1)
  • alexandra istrati, studenta bolnava (2)
- +
„Acum două seri am primit plămânii care mi-au salvat viaţa, şi doar pentru că am avut şansa să mă aflu în Germania, unde doctorii nu îţi spun că te-ai născut în ţara greşită“, a scris studenta ieşeană de la Litere pe pagina sa de socializare, după operaţia salvatoare. Din păcate, familia ei va trebui să achite în final costurile operaţiei, de sute de mii de euro, medicii germani operând-o înainte de plată pentru că Alexandra risca să moară din clipă în clipă, şi pentru că a apărut ca prin miracol chiar acum un donator compatibil. „E o studentă extraordinar de bună, de 10. Făcea nişte eforturi pe care alţi studenţi nu le fac, sănătoşi fiind, şi cred că este un model“, spune conf.dr. Laura Carmen Cuţitaru despre studenta sa. Familia şi cunoscuţii fac apel în continuare la bunăvoinţa oamenilor, având în continuare nevoie de donaţii.

Alexandra Istrati, studenta de 20 de ani din Iaşi care se afla în stare gravă într-un spital din Germania şi necesita un transplant de plămâni pentru a supravieţui a fost operată zilele acestea, pe fondul unei agravări a bolii ce putea să-i fie fatală. Tânăra a fost diagnosticată cu mucoviscidoză, o maladie cunoscută şi sub denumirea de fibroză chistică, iar starea sa a început să se deterioreze în timp ce era plecată cu o bursă de studiu Erasmus.

„Pe 13 m-am născut. Pe 26 am renăscut. Acum două seri am primit plămânii care mi-au salvat viaţa, şi doar pentru că am avut şansa să mă aflu în Germania, unde doctorii se uită în fişa medicală, nu în buzunar, unde nu îţi spun că te-ai născut în ţara greşită, sau că tu ştii să te tratezi mai bine singură“, a postat Alexandra, ieri, pe pagina sa de Facebook.

„E o studentă de 10“

Alexandra este studentă în anul al II-lea, la Facultatea de Litere, domeniul Limbi Mo­derne Aplicate, specializarea Engleză-Ger­mană, fiind una dintre cele mai silitoare tinere, după cum spun dascălii ei.

„Ale­xandra mi-a fost studentă anul acesta, în semestrul I. M-a frapat că, indiferent de situaţie, era prezentă la facultate, chiar dacă trebuia să vină cu aparatul de oxigen după ea. Putea să invoce fel de fel de motive, dar nu a făcut-o niciodată. E o studentă extraordinar de bună, de 10. Făcea nişte eforturi pe care alţi studenţi nu le fac, sănătoşi fiind, şi cred că este un model. Pe reţelele de socializare am găsit şi alţi oameni care o cunoşteau bine pe Alexandra, printre care şi pe diriginta ei, care mi-a confirmat ce copil bun este. Am descoperit că toţi cei care o ştim împărtăşim aceeaşi părere despre ea“, a spus conf.univ.dr. Laura Carmen Cuţitaru, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universităţii „Al.I. Cuza“ din Iaşi.

Alexandra a plecat anul acesta în Ger­mania, cu o bursă Erasmus de studiu, dar, în aprilie, boala de plămâni de care suferă s-a agravat, ajungând la terapie intensivă, la Clinica de Pulmonologie, alergologie, medicină respiratorie şi de mediu din cadrul Spitalului Universitar din Saarland, cu sediul în Homburg. Aceasta a fost intubată de urgenţă, din cauza deficienţelor respiratorii, şi a fost conectată la aparate, fiindu-i înlocuită artificial funcţia plămânilor .

Cum puteţi dona

Fata avea nevoie urgentă de un transplant de plămâni, care putea fi realizat doar în clinica în care se afla, pentru că starea sa nu-i permitea să fie internată în altă parte. În cele din urmă, medicii Alexandrei au considerat că starea sa este prea gravă pentru a mai aştepta, aşa că, imediat ce a apărut un donator, fata a fost operată chiar dacă fami­lia nu avea încă suma necesară, una imensă în raport cu posibilităţile, de 582.000 de euro.

„Ultimele ore au fost pline de emoţie şi speranţă. A apărut un organ compatibil, iar medicii din clinică au decis să facă operaţia. Au spus că prioritară este sănătatea Alexandrei, şi după, decontarea“, scria Marilena Istrati, mama Ale­xan­drei, pe pagina personală de Facebook.

Chiar dacă Alexandra a fost operată şi pare să se simtă bine, aceasta are încă nevoie de ajutorul celor din jur pentru a achita tratamentul. Cei care vor să doneze pentru a o ajuta o pot face folosind conturile pe numele Marilena Istrati:

RO67INGB 0000999907554065, pentru donaţii în lei;

RO56INGB0000999908170504, pentru donaţii în euro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri