
Echipa EffiPower de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași s-a calificat în finala competiției „E.ON Energy Challenge” 2025, cu un proiect privind gestionarea puterii reactive în cazul prosumatorilor industriali.
Echipa din Iași este una dintre cele șase finaliste selectate dintre cele 24 de echipe înscrise în competiție, după evaluările specialiștilor E.ON din domenii precum HR, Strategie Rețele Gaze Naturale și Tehnologie, Exploatare și Mentenanță Rețele Energie Electrică, Business IT și Soluții Clienți.
- Citește și: Se apropie sfârșitul centralelor pe gaz? Ce arată un nou studiu despre viitorul energiei
Ajunsă la ediția a XI-a, competiția E.ON Energy Challenge a fost lansată în 2015 și a implicat până acum peste 500 de studenți din centre universitare din toată țara. An de an, proiectele finaliste propun soluții inovatoare pentru eficiența energetică, unele dintre ele fiind implementate de E.ON România.
Finala competiției, la Târgu Mureș
Toate cele șase echipe finaliste vor participa miercuri, pe 12 martie, la „Energy Challenge Academy”, un program intensiv de training organizat de E.ON la Târgu Mureș. Aici, concurenții vor avea sesiuni dedicate de brainstorming tehnic, public speaking și business case, menite să-i ajute să își prezinte cât mai bine proiectele în fața juriului.
Finala competiției va avea loc pe 13 martie, iar premiile puse în joc depășesc 6.600 de euro: Locul I – 3.000 euro/echipă; Locul II – experiențe în valoare de 600 euro/membru echipă; Locul III – experiențe în valoare de 300 euro/membru echipă.
Celelalte echipe calificate în finală
În afară de echipa EffiPower din Iași, în competiția finală au mai ajuns: Smart Energy Solutions – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”, Târgu Mureș (optimizarea consumului propriei producții de energie); Sorin și Maté – Universitatea din Oradea (digitalizare și automatizare pentru eficiența distribuției de gaz/energie electrică); Thermo Vault – Universitatea Transilvania, Brașov (producerea și stocarea energiei din surse regenerabile); Charge&Go – Universitatea din Oradea și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (transport electric vs transport tradițional) și DHW Instalații – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (eficiența soluțiilor alternative de încălzire).
Cine a câștigat competiția E.ON Energy Challenge anul trecut
Ediția de anul trecut a fost câștigată de echipa DBS Energy Solutions a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, care a propus soluții pentru protecția panourilor fotovoltaice.
Pentru mai multe informații despre competiție, se pot accesa pagina de Facebook E.ON Energy Challenge și site-ul oficial al concursului: energychallenge.eon-romania.ro.
Publicitate și alte recomandări video